שתף קטע נבחר

פריחת הלהקות הצבאיות בבחירות לכנסת

חרף אדישות המצביעים וניסיון העבר הלא מרשים, המפלגות עדיין מלהקות גנרלים בניסיון לקושש קולות. איך לא הבינו שם שזה פשוט לא עובד?

 

בני גנץ בפתיחת ההצהרה המשותפת עם יאיר לפיד, משה בוגי יעלון וגבי אשכנזי לקראת הבחירות (צילום: מוטי קמחי)
מפלגת הגנרלים(צילום: מוטי קמחי)

יותר מקודמותיהן מאופיינות בחירות 2019 בליהוק כוכבים. היית גנרל או אולי עיתונאי? בוא אלינו ותהיה פוליטיקאי. תת-אלוף (מיל') רפי פרץ לוהק לעמוד בראשות הבית היהודי, האלוף במיל' טל רוסו שוריין כמספר 2 במפלגת העבודה, רב-אלוף במיל' בני גנץ הקים מפלגה וגייס ליחידה עוד שני רמטכ"לים לשעבר – משה יעלון וגבי אשכנזי - והחפ"ש יאיר לפיד התחמש באלופה לשעבר אורנה ברביבאי. מי יודע כמה עוד גנרלים סירבו להצעות לפני סגירת הרשימות אתמול (יום ה').

 

 

וזה מעניין, כי ההיסטוריה מוכיחה שגודל הדרגה לא בהכרח קובע. האלוף במיל' עמירם מצנע נכשל במפלגת העבודה והקריירה הפוליטית של האלוף עמי איילון הרשימה עוד פחות. הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין שחק ז"ל וחברו האלוף במיל' יצחק מרדכי קרסו עם מפלגת המרכז. רב-אלוף שאול מופז, למרות קמפיין "מי אתם שתדרכו על שאול מופז" כשעמד בראש קדימה, אפילו לא עבר את אחוז החסימה. עתיד דומה, כך נראה, מצפה גם לתא"ל במיל' גל הירש. אפילו יעלון דשדש על אותו גבול וניצל רק בזכות החבר לנשק - ספק החבר לדרך - גנץ.

 

גם בעבר הרחוק יותר היו גנרלים רבים שלא הגיעו רחוק. להוציא את יצחק רבין שכיהן פעמיים כראש ממשלה, ומשה דיין – שנפל וקם כשר בכיר בממשלותיהם של אשכול, גולדה ובגין - הקריירה של רובם התרסקה במהרה גם אם בהתחלה ניבאו להם עתיד מזהיר. הבולט שבהם היה רב-אלוף אהוד ברק, החייל המעוטר בצה"ל, שנפילתו המטאורית מראשות הממשלה הפכה לטראומה במפלגת העבודה, טראומה שהעמיקה אחרי חזרתו ועזיבתו עשור לאחר מכן.

 

עידן הליהוקים הטרנדי מזכיר את מדבקות "העולם המופלא" שהיינו אוספים כילדים או מדבקות ה"סופרגול" של היום: רשימה של שחקנים שספק אם כקבוצה יוכלו אי פעם להבקיע.

 

בחירות 2019 - טורים נוספים:

 

דווקא במפלגות שבהן יש פריימריז, נדמה שהבוחרים פחות מתרשמים מהדרגות, ולא ממקמים את הגנרלים גבוה ברשימה. כרכש חדש בליכוד סיים יעלון בקצה העשירייה הראשונה, בדיוק כמו האלוף במיל' יואב גלנט הפעם. ראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר נבחר עכשיו למקום ה-11, וזה עוד שיפור, אחרי שבפריימריז הקודמים נדחק לשולי הרשימה. היום מחליף אותו סגן הרמטכ"ל ומפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, עוזי דיין, שהגיע למקום ה-35. את כל אלה הקדימו חיילים קצינים זוטרים, כאלה שספק אם שכבו בשוחות או בילו את מיטב שנותיהם במארבים. כך רצו הבוחרים.  

 

 

גם במפלגת העבודה השבט אמר את דברו. המתפקדים בחרו למקום הראשון "סתם" שריונר, איציק שמולי, ואת כתבת "במחנה" סתיו שפיר למקום השני, ואילו מפקד סיירת מטכ"ל לשעבר, עמר בר-לב, משתרך אחריהם במקום השמיני. האלוף במיל' עמירם לוין חישב את סיכוייו והעדיף מראש לוותר על התענוג.

 

האם הבוחרים יודעים משהו שהמלהקים עוד לא הפנימו? התשובה כמוה כתשדיר הבחירות המיתולוגי של ספי ריבלין זצ"ל מ-1984: "כן ו...לא". מקצתם עדיין רואים באנשי הצבא מושיעים גדולים והאחרים פשוט לא ממש מתרשמים.

 

את כתפיהם של נשיא ארה"ב פרנקלין רוזוולט ושל ראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל לא עיטרו דרגות צבאיות, אבל שניהם נחשבים לאדריכלי המנהיגות והכריזמה של הניצחון במלחמת העולם השנייה. גם הג'ובניק לשעבר אהוד אולמרט, כך העידו במטכ"ל ובמערכת הביטחון, היה מנהל אמיץ דיו להורות על תקיפת הכור בסוריה.

 

עם כל הכבוד לצה"ל, ויש לא מעט כזה, הגיע הזמן שנירגע קצת מהלהקות הצבאיות. עיתונאים ואלופים הם סוג של סלבס, אבל רבותיי המלהקים, אולי כדאי שנמצא עוד כמה קריטריונים?

 

  • אביב בושינסקי הוא איש עסקים ולשעבר יועץ התקשורת של בנימין נתניהו

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים