שתף קטע נבחר

מדליקת המשואה ה-12: ניצולת שואה שטיפלה ב-52 ילדי אומנה

מארי נחמיאס מעפולה נבחרה להדליק משואה ביום העצמאות ה-71. בין הילדים שאימצה לאומנה: תינוקות בעלי מום שננטשו. "מייצגת את העולים שהשתיתו את החברה הישראלית על ערבות הדדית", נימקה הוועדה

 

 

 

הוועדה הציבורית לבחירת מדליקי המשואות הודיעה היום (ג') כי בחרה במארי נחמיאס מעפולה להשיא את המשואה ה-12 בטקס הממלכתי בהר הרצל בערב יום העצמאות ה-71. נחמיאס היא ניצולת שואה, אם לשמונה ילדים, ושימשה אם אומנת ל-52 ילדים וילדות.

 

נחמיאס נולדה בתוניס וכילדה סבלה מרדיפות הנאצים. היא עלתה לארץ לאחר קום המדינה, תחילה אל מעברת חדרה ובהמשך עברה למעברת עפולה. למרות קשיי החיים במעברה, לאורך השנים פתחה נחמיאס את ביתה בפני עשרות ילדים שנזקקו למשפחת אומנה, בהם תינוקות שננטשו בלידתם בגלל שסבלו ממומים.

 

בנימוקי הוועדה נכתב כי "נחמיאס מייצגת בפעולתה את עולי העלייה הגדולה שהשתיתו את החברה הישראלית על ערבות הדדית ועזרה לנזקק ואת אלפי משפחות האומנה בישראל שפותחות את ליבן ומסייעות לילדים במצוקה".

 

מארי נחמיאס מעפולה תשיא משואה בערב יום העצמאות ה- 71 למדינת ישראל ()
הייתה אם אומנת ל-52 ילדים ותדליק משואה. מארי נחמיאס

שרת התרבות מירי רגב, שהודיעה לנחמיאס על זכייתה אמרה כי הבחירה "מייצגת את רוחו של פתחון הלב הישראלי במיטבו. יכולותיה לשמש אם אוהבת ולהיענות לצרכיהם של הילדים, שהצטרפו, במסגרת האומנה, לשמונת ילדיה הביולוגיים, מסמלת את רוחו של הלב הישראלי הרחב והרחום".

 

"מארי האהובה, הוכחת שלא צר הוא המקום כאשר הלב הוא כה רחב", הוסיפה רגב. "זכית לגדל, מעבר לילדייך הביולוגיים האהובים, עשרות ילדים, הנישאים מאז שהותם בביתך על פני רוחה הטובה של הנתינה. בפניהם משתקפות פנייך, פניה היפות והטובות של ההכלה והחמלה, רוחה של האימא, שאמנם לא הביאה אותם לעולם אבל לעד נשאה אותם בליבה".

 

"לא ציפיתי לקבל שום דבר"

נחמיאס נשמעה נרגשת מאוד מהבחירה בה. "כל מה שעשיתי היה לשם שמים, ולא ציפיתי לקבל שום דבר", אמרה. היא סיפרה כי כל חייה פעלה בהתנדבות ותוך מתן בסתר, וכך גם חינכה את ילדיה. על הדרך בה החלה לטפל בילדי האומנה, סיפרה כי הדבר קרה לאחר מלחמת יום כיפור. "הבן שלי היה בקרבי, ונפצע כאשר ניסה להציל את המפקד שלו. הוא היה מאושפז תקופה ארוכה בבית החולים. אני נדרתי והתפללתי שייצא מזה בשלום, יחד עם כל החיילים. נדרתי שאם אלוהים ייתן לי את הבן בחזרה, אני מוכנה לעשות כל מצווה ומשימה שתוטל עליי.

 

"אלוהים קיבל את הנדר והבן שלי יצא מזה. הוא למד עבודה סוציאלית וקיבל עבודה בלשכת הרווחה בעפולה. יום אחד הוא מתקשר ואומר לי, 'אימא, יש לי פה ילדה שזרקו לי על השולחן, היא צריכה בית'. ככה זה התחיל. היא הייתה הראשונה".

 

לאחר מכן, גידלה נחמיאס 52 ילדים, כשחלקם מגיעים דרך מחלקת הרווחה בעפולה, וחלקם מיישובים אחרים ואף מחוץ לארץ. "בכל מקום ידעו שהיא מוכנה לקבל ולגדל כל ילד. המסר שלה הוא שכל אדם נברא בצלם, ולא משנה מה מוצאו. היא גם גידלה ילד ערבי", סיפרה ריקי, אחת מילדיה.

 

"אני אוהבת ותמיד אהבתי להתנדב", הוסיפה נחמיאס. "הבית תמיד היה פתוח. אני נתתי את הנשמה בשביל הילדים שגידלתי באומנה, ואת כל מי שגידלתי וחינכתי, בראש ובראשונה הילדים שלי, לימדתי לתת כבוד לאב ואם. זו הדרך שבה הם יעלו למעלה למעלה, בבריאות, בעבודה, ובכל החיים. ככה הם יצופו למעלה, כמו שמן על המים".

 

ראש העיר עפולה אבי אלקבץ בירך: "מארי היא גאווה עפולאית ועכשיו גם גאווה לאומית. רוחב ליבה ומסירותה ידועים בכל העיר ועכשיו גם ברחבי הארץ. תרומתה של מארי לערבות ההדדית של עם ישראל רבה וסיפורה, שיישמע כעת בכל רחבי ישראל, מהווה דוגמה ומופת לכולנו".

 

מדליקי משואה נוספים שקיבלו הודעה על בחירתם: ד"ר הודיה אוליאל, שהשלימה לימודי רפואה למרות התמודדות עם שיתוק מוחין; ג'ף פינקלשטיין, נשיא הפדרציה היהודית בעיר פיטסבורג שישיא את משואת התפוצות; גיל שלמה, תלמידת כיתה י"א משדרות; ד"ר הלה הדס, מנכ"לית עמותת "אנוש"; אלוף משנה שי סימן טוב, שנפצע אנושות במבצע "צוק איתן" וחזר לצה"ל; החותרת הפראלימפית מורן סמואל; ד"ר סלמן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת; הזמר יהודה פוליקר; במאי הקולנוע אבי נשר; מוריס קאהן, פילנתרופ ונשיא עמותת SpaceIL, וכפיר דמרי, אחד משלושת יזמי פרויקט החלל "בראשית" שישיאו משואה משותפת; וכן רחל פרנקל, בת גלים שער ואיריס יפרח, האימהות של שלושת הנערים, נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח שביוני 2014 נחטפו ונרצחו באכזריות בגוש עציון על ידי מחבל חמאס.

 

הנושא המרכזי לשנת העצמאות ה-71 למדינת ישראל יעמוד בסימן - "רק בגלל הרוח": מצדיעים לרוח הישראלית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים