שתף קטע נבחר

מירון: קרוב לרבע מיליון בהילולה הגדולה בעולם

מאות אלפים זורמים להילולה הגדולה בעולם, סמוך לקברו של רבי שמעון בר יוחאי במירון: למעלה מ-5,000 שוטרים נפרשו במקום, ועוד כוחות הצלה ומתנדבים רבים שדואגים לאוהלי תפילה ממוזגים, מאות אלפי ליטרים של שתייה, ועשרות אלפי עוגות. צפו בשמחה

בשעה 20:30 ניתן האות: האדמו"ר מבויאן, רבי נחום דב ברייאר, הדליק את המדורה הראשונה סמוך לקבר רשב"י - הלא הוא התנא רבי שמעון בר יוחאי - וחגיגות ל"ג בעומר יצאו לדרך. במשרד לשירותי דת מדווחים על כ-230 אלף איש שעד כה הגיעו למירון, במערך של כ-4,000 אוטובוסים - אירוע ענק המוכיח את עצמו שנה אחר שנה במספר המשתתפים כגדול ביותר בישראל. ynet מלווה את ההילולה בדיווחים שוטפים והעביר שידור ישיר מההדלקה המרכזית.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >

 

מירון ממבט הציפור (צילום: ישראל ברדוגו - ישראל באוויר )
צלם האוויר הבינלאומי, ישראל ברדוגו, תיעד את קהל הרבבות ממסוק(צילום: ישראל ברדוגו - ישראל באוויר )

 

בכל זמן נתון מדווח על כ-80-90 אלף איש על ההר. לקראת הצהריים ובעיקר הערב צפויה הצפיפות להתגבר.מאז אמש (יום ד') העניקו צוותי מד"א במירון טיפול רפואי לכ-266 בני אדם שסבלו מהתעלפות, בעיות לבביות, בעיות רפואיות כרוניות, תשישות וחבלות קלות, מתוכם נזקקו 33 להמשך טיפול, ופונו לבית החולים "זיו" בצפת. במפונים שלושה שלקו בהתקף לב ופונו ישירות ליחידה לטיפול נמרץ לב, אישה עם צירי לידה וצעיר כבן 19 עם כוויות. ב"איחוד הצלה טיפלו בכ-170 בני אדם שסבלו מפגיעות קלות שונות.

 

 

הרבי מבויאן מנהיג חצר קטנה יחסית, שאיננה מהמרכזיות בעולם החסידי, אך הוא נהנה מ"חזקה" של יותר ממאה שנים על הצתת האש הראשונה, ומארגני ההילולה מקפידים לשמור עבורו מדי שנה את הכבוד הגדול. אחריו, במשך 24 שעות, יעלו ויבואו עוד 18 רבנים ואדמו"רים (עד לחסידות האחרונה, כמדי שנה, "תולדות אהרן") - שזכו בפריבילגיה הנחשקת לחגוג עם בני קהילותיהם במדורה מרכזית משלהם, כל אחד במתחם ובמועד שנקבעו לו מראש. בכל אירוע כזה משתתפים אלפי חסידים ותלמידים של המדליק, כשהם רוקדים במשך שעות לצלילי מוזיקת כלייזמרים, "ניגוני מירון".

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

על יד כיפת הקבר (צילום: אלי מנדלבאום)
על יד כיפת הקבר(צילום: אלי מנדלבאום)

 

חלק מההדלקות המרכזיות משוריינות מראש, ועל אלו שלא "מתחרים" מדי שנה עסקני החצרות – כל אחד למען הרב או האדמו"ר שלו. כך מדליקים עשרות אדמו"רים מדורות במהלך הלילה והיום. להדלקה האחרונה של "תולדות אהרן" לבדה צפויים להגיע כ-70 אלף חוגגים. 

 

 

המשרד לשירותי דת תקצב את החגיגות ב-15.5 מיליון ש"ח ומשטרת ישראל הקצתה כ-5,000 שוטרים למבצע הענק, והם לא היחידים שנערכו להילולה: עמותות "הכנסת האורחים" במירון, שמקבלים מדי שנה את מאות אלפי המשתתפים באוכל ושתייה על חשבון הבית, הצטיידו לקראת האירוע בעשרות טון של מזון ושתייה – ממנות טשולנט וקוגל ועד לשקיות שוקו, וכמובן מאות אלפי ליטרים של שתייה קרה עקב החום הכבד הצפוי במהלך האירוע כולו.    

 

 

מאיר הגיע עם משפחתו מאילת זו השנה העשירית ברציפות. "יצאנו בתשע בבוקר והגענו בארבע אחר הצהריים", הוא מספר. "באנו לזכות במצווה של ההילולה". הרב יוסף הלפרין מחב"ד מירון אומר כי "זה החג הכי גדול של מירון". לדבריו, "באים מכל הארץ ומהעולם לשמוח בשמחה הגדולהשל רבי שמעון בר יוחאי. הוא התנא האלוקי שכל עם ישראל מחובר וקשור אליו".

 

"זו חגיגה לכל עם ישראל - למאמינים וללא מאמינים", אומר רוני שהגיע אף הוא כל הדרך למירון מאילת, והדר קקון מבית שמש מדגיש כי היופי בהילולה זו האחדות: "תראה פה את כל המגזרים – חילונים, דתיים וחרדים מעל הסוגים. כולם פה. אין דבר כזה בכל הארץ. איך צדיק אחד מצליח לאחד את כל עם ישראל. בזכות האחדות הזו יבוא המשיח".

 

לראשונה: ברכבת לכרמיאל ומשם למירון

אלפי השוטרים והלוחמים פרוסים מאז יום ג' בכל צירי התנועה המגיעים למירון במטרה לאבטח את מאות האלפים, לצד כוחות גדולים של כיבוי האש, מד"א ארגוני מתנדבים בהם איחוד הצלה וזק"א ועוד.  

 

האדמו"ר מבויאן מדליק את המדורה הראשונה בהילולה במירון בקבר הרשב"י
האדמו"ר מבויאן מדליק את המדורה הראשונה בהילולה במירון בקבר הרשב"י

 

ההגעה להילולה מתאפשרת רק באמצעות תחבורה ציבורית והסעות מוסדרות, ובמשטרה מדגישים כי רכב שיגיע למקום או יחנה באזור, ייגרר. קווי התחבורה הציבורית תוגברו באופן משמעותי במטרה לאפשר לחוגגים להגיע בנוחות ובבטחה עד למתחם עצמו. השנה לראשונה מופעלים קווי רכבת סדירים במשך כל שעות היממה לכרמיאל וממנה. במשרד התחבורה, ברכבת ישראל ובמשטרה אומרים כי ההחלטה אמורה להביא להורדת עשרות אוטובוסים ומאות כלי רכב מהכביש.

 

כך, תשמש השנה כרמיאל כמרכז תעבורתי מרכזי לחוגגים. מגרשי החניה הסמוכים לתחנת הרכבת נסגרו כבר אתמול (יום ד') למשך 48 שעות, לטובת מערך ההיסעים מהתחנה למירון ובחזרה. ההסעות מכרמיאל כרוכות בתשלום נוסף. נכים יכולים לחנות בחניוני הרכבת. בהנהלת הרכבת אמרו כי לפי הנחיית משרד התחבורה, מוגבלת מכירת הכרטיסים ל-650 נוסעים לכל רכבת.

 

 

חוגגים בהילולה במירון (צילום
חוגגים בהילולה במירון(צילום" אלי מנדלבאום)

 

אז איך מגיעים

אוטובוסים של חברות הסעה פרטיות מופנים לחניונים בעין הוזים, צבעון ופרוד. משם מוסעים החוגגים לאתר ההילולה באמצעות שאטלים, ללא תשלום. החניונים וצירי הולכי הרגל המובילים אליהם מסומנים באופן התואם לצבע כרטיס הנסיעה: אדום, צהוב, כחול וירוק. בעלי תעודת נכה, המוגבלים בהליכה בלבד, יוסעו על ידי "עזר מציון" עד לקבר.

 

  ()

כבר ביום שני נחסמה לתנועה הכניסה למושב מירון (למעט לתושבים ולאורחיהם הרשומים), והחל מאתמול ועד לסיום האירוע היום (ה'), חסומים לתנועה הצירים הבאים: כביש 866 – מצומת חנניה לכיוון מירון, ומצומת דלתון ועד כיכר עין זיתים. כביש 89 – מצומת חירם ועד מחלף אליפלט, לשני הכיוונים (תתאפשר כניסה לצפת מכיוון אליפלט, לתושבי העיר בלבד). כביש 8900 – מצומת יער בירייה ועד כיכר עין זיתים (למעט לתושבי העיר), וכן היציאה מצפת מכביש 89.

 

במצבי עומס ייתכנו סגירות של צירי תנועה היקפיים נוספים, ובהם כביש 65 – מצלמון לכיוון קדרים וכביש 85 – מצומת ראמה לצומת עמיעד, לשני הכיוונים. כניסה לצפת תתאפשר דרך מחלף אליפלט וכביש 8900. יציאה מצפת תתאפשר דרך כביש 8900 לכיוון ראש פינה בלבד.

 

  ()

תושבים המתגוררים בסמוך למירון, מורשים לנסוע בכבישים הצגת תעודת זהות שבה יצוין מקום מגוריהם. אורחים שהזמינו מקומות לאירוח באזור, יתבקשו להציג אישור רישום למקום האירוח ומתבקשים לוודא עם המארחים כי העבירו את פרטיהם העדכניים למועצה האזורית מרום גליל. כלי הרכב יישארו במירון עד לסיומה של ההילולה. המשטרה תספק מידע שוטף קודם לאירוע ובסיומו דרך מוקד 110 (מוקד המידע הארצי של המשטרה), ולא מוקד 100 המשמש למקרי חירום.

 

 

 ההילולה במירון: רבבות כבר שם (צילום: אלי מנדלבאום)
חדרי הנקה ואוהלים לנשים(צילום: אלי מנדלבאום)

 

משטרת ישראל בשיתוף זק"א פתחו עמדה עבור בעלי צרכים מיוחדים או ילדים שהלכו לאיבוד, הממוקמת בעלייה לכיוון קבר רשב"י מצד ימין, ובה מחולקים צמידים שעליהם מספרי טלפון של ההורים או המבוגר האחראי. היא תופעל עד ליום ראשון הקרוב בשעות הצהריים.

 

בזק"א הבהירו כי ניתן להתקשר מכל טלפון למספר 1220 או להגיע לעמדה של זק"א. מתנדבי זק"א ומשטרת ישראל יפעלו לאיתור הנעדר. מבעוד מועד חולקו בבתי הספר והגנים צמידים שעליהם רשומים מספרי הטלפון של ההורים, כך שבמהלך ההילולה הילדים יענדו את הצמידים ובמידה וילכו לאיבוד, ניתן יהיה לאתר אותם בקלות.

 

חוגגים בהילולה במירון (צילום
חוגגים בהילולה במירון(צילום" אלי מנדלבאום)

 

600 אלף כוסות שתייה - וזה רק בארגון אחד

ההילולה במירון היא שעתם הגדולה של ארגוני החסד , ואלה נערכו במלוא הכוח כדי להאכיל את המבקרים הרבים: "תורם מארה"ב שביקש לשמור על עילום שם, מימן לנו הצבה של מערכת מיוחדת שתספק מים קרים, ובמקביל גם מים חמים לצורך הכנת משקאות חמים, לכל אורך שעות היממה", שווינגר מפרט. "תורם אחר תרם 120 אלף עוגות אישיות במשקל כולל של 20 טון, שהגיעו בטיסה ישירה מארה"ב ויחולקו למבקרים בתחנון ריענון מיוחדות שיוצבו לאורך הדרך שבין החניונים לציון הקבר".

 

האדמו
האדמו"ר מבויאן מדליק את המדורה הראשונה בהילולה במירון בקבר הרשב"י(צילום: אלי אביב)

 

מי שמגיע למירון לא ייצא כנראה רעב בשום שעה משעות היממה. העמותות השונות הפועלות במקום מתחרות מי תאכיל יותר אנשים ביותר מזון. ב"הכנסת אורחים רשב''י" שכרו חדרי קירור ענקיים שיכילו את כמויות האוכל והשתייה, הכוללים לא פחות מ-60 אלף בורקסים, כ-20 טון ירקות, 600 אלף כוסות שתייה, 200 אלף ליטר שתייה קרה, 80 אלף שניצלים, ו-50 אלף לחמניות.

 

  ()

"בנוסף נחלק 130 אלף בקבוקי מים מינרליים אישיים בנפח של חצי ליטר", מוסיף הרב אליעזר קרליבך, מנהל העמותה. "כלקח מהשנה שעברה, ראינו שאנשים שהיו כל הלילה בהר, ממהרים לעזוב לכיוון החניונים בבוקר. לכן נחלק השנה 50 אלף עוגות בבוקר ו-25 אלף שקיות שוקו. הכול - מתרומות של עם ישראל, שרואה ישועות בזכות החיבור לרשב''י הקדוש. אלפי ניסים וסיפורי ישועות שמעתי בעצמי על הסגולות הנפלאות של מי שמנדב אוכל ושתייה לזכות הרשב''י".

 

מתפללות במירון (צילום: איתן אלחדז)
מתפללות במירון(צילום: איתן אלחדז)

 

אוהלי ענק ממוזגים

בעמותת "אור הרשב"י" שכרו גנרטורים ענקיים המאפשרים מיזוג אוויר וחשמל בכל שעות ההילולה, כלקח מקריסות החשמל שאירעו בשנים הקודמות בשעות העומס. הרב נתי ביבי מציין כי בסמוך לקבר הרשב"י הוקמו אוהלי ענק ממוזגים שבהם כ-2,500 מקומות ישיבה. "נחלק כ-400 אלף מנות אוכל חם, כ-200 אלף בקבוקי שתייה - ובבוקר נחלק עשרות-אלפי שקיות שוקו.

 

ההכנות להילולה: מבט על המתחם במירון (צילום: מוסדות אור הרשב
ההכנות להילולה: מבט על המתחם במירון(צילום: מוסדות אור הרשב"י)

 

גם בזק"א מתכננים להשקות את הציבור. יהודה משי זהב אומר כי מתנדבי זק"א וקופ"ח "מאוחדת" משתפים פעולה ויחלקו 30 אלף בקבוקי מים סמוך למוקד זק"א במעלה ההר, "וזאת כלקח משנים עברו, עת שאלפי איש נתקעו בדרכים בחום הלוהט ללא מי שתייה".

 

מד"א - בסיוע 23 ארגוני הצלה של מתנדבים - יפעילו מאות רופאים, פרמדיקים, חובשים ומגישי עזרה ראשונה – ומדווחים כי המסוק הצפוני של מד"א - להק יעמוד בכוננות ויוזנק במידת הצורך. בשטח יוצבו כ-200 אמבולנסים מסוגים שונים, ויופעל מוקד שליטה מיוחד ושתי מרפאות (במתחם מד"א המרכזי, צמוד לישיבת בני עקיבא, ובסמוך לחניון שזיפרון לרגלי הר מירון). סמוך לקבר הרשב"י ובציר המהדרין נפרס כוח רגלי של מאות פאראמדיקים וחובשים.

 

חוגגים בהילולה במירון (צילום
חוגגים בהילולה במירון(צילום" אלי מנדלבאום)

 

בשעות הצהריים נערכה בצפת התהלוכה המסורתית של העברת ספר התורה העתיק מבית משפחת עבו - למירון. המסורת נמשכת כבר 186 שנים ברציפות. רפאל עבו, נצר לרב שמואל עבו מייסד השושלת, שלפני כמאתיים שנה עלה מאלג'יר והתיישב בצפת - הוא דור שישי לקיום התהלוכה הפותחת את החגיגות.  

 

 

בתהלוכה השנה השתתפו רבה הראשי של צפת, שמואל אליהו. ראש העיר שוקי יהושוע אוחנה, קונסול צרפת בחיפה פטריס סרבייה, וכן מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר, יליד העיר צפת.

 

ההילולה: על מה ולמה?

ל"ג בעומר שחל בי"ח באייר, הוא היום ה-33 (מתוך 49) בתקופת ספירת העומר שבין פסח לשבועות. הוא התפרסם בזכות שני מאורעות עיקריים שקרו בו - סיום המגיפה שבה נספו 24 אלף תלמידי רבי עקיבא ופטירת רבי שמעון בר יוחאי.

 

  ()

על פי המסורת, ימי ה"ספירה" התאפיינו בעבר דווקא בשמחה והתעלות רוחנית - הכנה הדרגתית מיציאת מצרים והפיכת ישראל לעם (בפסח) ועד לשיא בקבלת התורה (שבועות). אלא שבמאה השנייה לספירה פגעה מגפה קשה ב-12 אלף זוגות ("חברותות") מתלמידי רבי עקיבא, באותה תקופה בשנה, והם מתו - עונש משמים על כך ש"לא נהגו כבוד זה בזה".

 

מאז מתאפיינים ימי הספירה במנהגי האבלות המפורסמים שבמסגרתם נמנעים מגילוח ותספורת, אין מתחתנים בהם ואף לא מנגנים מוזיקה קצבית ומשמחת. בל"ג בעומר, כאמור, נפסק הקטל, וכך גם אותם המנהגים. זו גם הסיבה לכך שי"ח באייר - ל"ג בעומר - מזוהה כפתיחת עונת החתונות, משום שבו הותר שוב להינשא.

 

מתפללות במירון (צילום: אלי מנדלבאום)
מתפללות במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

 

הדלקת המדורות וההילולה במירון קשורות לעניין אחר - פטירתו ביום זה של רשב"י, שנקבר בהר הגלילי. רבי שמעון מזוהה עם תורת הסוד והקבלה ("פנימיות התורה") ומיוחסת לו כתיבת "ספר הזוהר" פורץ הדרך והמפורסם ביותר בנושא זה.

 

הטעם העיקרי להדלקת האש סמוך לקברו ובכל רחבי הארץ הוא כדי לרמוז לאור הגדול שהביא עמו אותו התנא לעולם בעיסוקו בקבלה. המדורות הם גם כעין נר נשמה גדול לזכר הצדיק. מנהג נוסף המזוהה עם ל"ג בעומר הוא משחק בחץ וקשת - רמז לכך שבכל ימי חייו של רשב"י לא נראתה הקשת בענן, שהיא רמז לכך שעם ישראל חוטא. עוד נהוג לקיים סמוך לקבר טקסי "חלאקה" – התספורת הראשונה לבני ה-3 שחגגו או יחגגו את יום הולדתם סביב י"ח באייר. 

 

מתפללות במירון (צילום: אלי מנדלבאום)
מתפללות במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

מתפללות במירון (צילום: אלי מנדלבאום)
מתפללות במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

מתפללות במירון (צילום: אלי מנדלבאום)
מתפללות במירון(צילום: אלי מנדלבאום)

מתפללות במירון (צילום: איתן אלחדז)
מתפללות במירון(צילום: איתן אלחדז)

חוגגים בהילולה במירון (צילום
חוגגים בהילולה במירון(צילום" אלי מנדלבאום)

 ההילולה במירון: רבבות כבר שם (צילום: אלי מנדלבאום)
ההילולה במירון: רבבות כבר שם(צילום: אלי מנדלבאום)


פורסם לראשונה 22/05/2019 19:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים