שתף קטע נבחר

לולב בכספת, אתרוג ששווה זהב: מסביב לעולם בארבעה מינים

באוקלנד משלמים 1,000 דולרים עבור סט של ארבעת המינים, ושומרים אותם בכספת של רב הקהילה. בברזיל עדיף לקנות אתרוג בלי פיטם בגלל תלאות הדרך, בשוודיה כמעט ונטלו רק שלושה מינים - ובווינה אפשר לקנות הכול בסופר. כך נראה המסע של יהודי התפוצות אחר מצוות נטילת הלולב

השליחים במלבורן, אוסטרליה, עם סטים של 4 המינים שהוזמנו מישראל עבור בני הקהילה המקומיים (באדיבות בני עקיבא העולמית)
השליחים במלבורן, אוסטרליה, עם סטים של 4 המינים שהוזמנו מישראל עבור בני הקהילה המקומיים(באדיבות בני עקיבא העולמית)

 

לשומרי המסורת במדינת היהודים יש, כידוע, חיים קלים עם כשרות ממלכתית, מקוואות ציבוריים – ולקראת סוכות גם שווקי ארבעת המינים בכל פינה. אך מה עושים בני הקהילות היהודיות בעולם? מהיכן ישיגו בניו-זילנד לולב כשר לחג? איפה אפשר למצוא בריו דה ז'נרו אתרוג מהודר?

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ברוכים הבאים לסוכה של ynet - כאן 

 

תשמישי הקדושה עוד לא הגיעו לעלי-אקספרס, אמזון ואי-ביי, ושליחי תנועת בני עקיבא העולמית בתפוצות ישראל עבדו קשה כדי להרכיב סטים מיוחדים עבור הקהילות. אלישבע פוגל, השליחה באוקלנד, ניו-זילנד, מספרת כי ארבעה סטים בלבד משמשים את כ-4,000 בני הקהילה היהודית, והם נעולים בכספת במשרדו של הרב המקומי.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

לדבריה, כל סט נרכש ויובא במחיר "סמלי" שלא היה מבייש גם את המהדרין ביותר במצווה – 1,000 דולרים טבין ותקילין. כל המעוניין ליטול ולנענע את ארבעת המינים צריך לתאם זאת מראש, ולהגיע לשם כך למשרד.

 

הסיבה לכך נעוצה בחוקים ממשלתיים נוקשים ביותר ואכיפה חמורה בכל הנוגע לגידולים חקלאיים ולייבוא של מוצרים מן הטבע ומן החי. כך, למשל, ייבוא סט מאוסטרליה הוא הליך מסובך ויקר במיוחד שכרוך בהשגת אישורים רבים ואורך כחודשיים. בן קהילה שייקח את הסט אליו הביתה יסתבך, אפוא, לא רק עם הרב - אלא בעיקר עם החוק.  

 

 

הגבלות שמייקרות את הסחורה

מחירו של סט בריו דה ז'נרו צנוע יחסית – כ-400 ריאל, שהם כ-100 דולרים – אך הבירוקרטיה סבוכה לא פחות. גם בברזיל ישנן הגבלות בחוק בתחום החקלאי, ולכן רק שני יבואנים מורשים לייבא את ארבעת המינים - אחד מהם בסאו פאולו.

 

חג שמח מפרת', אוסטרליה ! (באדיבות בני עקיבא העולמית )
200 סטים לקהילה המקומית. חג שמח מפרת', אוסטרליה(באדיבות בני עקיבא העולמית )

 

שליח בני עקיבא בריו דה ז'נרו, עמית ליאון, מדווח כי רב קהילת "בר אילן" שבקופה קבנה, נתנאל ציפל, דואג להעביר לבני הקהילה כ-250 סטים מישראל דרך סאו-פאולו. כל סט עובר, אפוא, מסע של שלוש תחנות לפני שהוא מגיע לידיהם של המשתמשים, והמשמעות (לחובבי הז'אנר ההלכתי) היא שלא מומלץ לקנות אתרוג עם פיטם.

 

שליחי בני עקיבא בריו דה ז'נרו עם ארבעת המינים  (באדיבות בני עקיבא העולמית)
3 תחנות בדרך לריו דה ז'נרו: השליחים עם ארבעת המינים (באדיבות בני עקיבא העולמית)

 

גם בסידני, מלבורן ופרת' שבאוסטרליה משמשים השליחים כספקים עבור הקהילות, כאשר את התוצרת הם מקבלים מבני עקיבא אוסטרליה - הגוף הפדרלי המרכז את כל סניפי היבשת. "המחירים כאן מאוד יקרים גם עבורנו כסיטונאים, ולכן אנחנו נאלצים גם למכור אותם במחיר גבוה", מספרת אסתר לביא, השליחה בפרת'.

 

"אנחנו קונים כל סט במחיר שנע בין 120 ל-160 דולר", היא מציינת. אסתר ובן זוגה, גלעד, מוכרים זו השנה הרביעית כ-200 סטים עבור הקהילה המקומית.

 

שבעת המינים בסופר בפרת' (באדיבות בני עקיבא העולמית )
שוק ארבעת המינים, וינה, אוסטריה(באדיבות בני עקיבא העולמית )

 

יסכה ומוטי גודמן, השליחים במלבורן, מוכרים כ-300 סטים מדי שנה, וההכנסות מוקדשות לסבסוד פרויקט "הכשרה" לחניכי בני עקיבא - תוכנית שנתית של התנדבות ולימודים בישראל לבוגרי כיתות י"ב מרחבי העולם. סט רגיל עולה 115 דולר אוסטרלי (272 שקלים), מהודר - 150 דולר (355 שקלים), ול"מהדרין מן המהדרין" יש סט ארבעת המינים מיוחד במחיר של 240 דולר אוסטרלי (568 שקלים).

 

"כמעט היו רק שלושה מינים"

שליח בני עקיבא בשוודיה, אליעזר וידר, אחראי על הזמנת עשרות סטים מישראל עבור הקהילה היהודית בשטוקהולם. המחיר: 550 קורונות, שהם כ-200 שקלים. "אני צריך לעקוב אחרי שלוש הזמנות נפרדות", מספר וידר. "זה מלווה בהרבה מתח - מה יקרה אם תהיה פדיחה והמשלוח לא יגיע בזמן".

 

שליח בוינה, אוסטריה, רוכש סט בסופרמקרט הכשר בעיר (באדיבות בני עקיבא העולמית)
וינה, אוסטריה: רוכשים סט בסופרמקרט הכשר בעיר(באדיבות בני עקיבא העולמית)

 

"חבילה אחת הגיעה בערב יום כיפור, והתברר שיש בה רק אתרוגים. בדיעבד גילינו שהלולבים וההדסים הגיעו ביום הכיפורים עצמו, ולכן לא יכולנו להגיע לקחת אותם. במשך שעות ניסינו לברר בעשרות שיחות טלפון מה עלה בגורלם.

 

"את הערבות אנחנו מקבלים מאנגליה, והן הגיעו ממש לפני החג על שם מישהו אחר. עד עכשיו מתבדחים פה על כך שהשנה נסתפק רק בשלושה מינים, במחיר מוזל. אבל סוף טוב - הכול טוב. בסופו של דבר הכול הספיק להיות מוכן בארגזים לחלוקה בזמן".

 

שליח בפרת, אוסטרליה, עם אחד הסטים שהוזמנו מישראל עבור בני הקהילה המקומית  (באדיבות בני עקיבא העולמית)
פרת', אוסטרליה, עם אחד הסטים שהוזמנו מישראל עבור בני הקהילה המקומית (באדיבות בני עקיבא העולמית)

 

באנגליה - מחסור באתרוגים

בווינה ובמילאנו המצב פשוט יותר – והמחיר נמוך-יחסית בהתאם. "בשנה שעברה הזמנתי סט מהודר סגור. הוא הגיע בערב החג, וממש התבאסתי לגלות שההדסים היו כבר יבשים ומפורקים מהדרך שהם עשו מישראל", מספר אוריה לזר, השליח במילאנו. "השנה קניתי סט שלם ב-45 אירו, במינימרקט הכשר במילאנו. ההדסים נראים בסדר".

 

אחד השליחים בשטוקהולם, שבדיה, עם סטים של 4 המינים שהוזמנו מישראל עבור בני הקהילה המקומיים (באדיבות בני עקיבא העולמית)
שטוקהולם, שבדיה: המסע בעקבות הלולבים האבודים(באדיבות בני עקיבא העולמית)

 

גם בועז דגורקר, שליח בני עקיבא העולמית בווינה, קנה את הסט האישי שלו באחד משני הסופרים הכשרים בעיר, במחיר של 40 אירו – וכך גם רוב בני הקהילה המקומית, המונה כיום כעשרת-אלפים יהודים. עם זאת, אם אתם בררנים – אל תצפו למבחר של לולבים ואתרוגים כמו בישראל.

 

בנירנברג שבגרמניה, שם פועל השליח הראל פנקר, ישנה סוכה קהילתית וארבעה מינים הניטלים במרוכז בתפילת החג בבית הכנסת על ידי שליח הציבור, החזן, בשם מאות המתפללים.

 

שליח בני עקיבא במנצ'סטר, אנגליה, מתן מילנר, אומר שגם במדינתו לא היו מספיק אתרוגים השנה, בגלל טיפול לא נכון בהם. הוא עצמו רכש סט ב-60 פאונד, שהם כ-260 שקלים, וניתן היה למצוא גם סטים מהודרים פחות, במחיר של 40 פאונד.

 

הסוכה הקהילתית של קהילת מוריה בשכונת קופה קבנה ברדיו דה ז'נרו (באדיבות בני עקיבא העולמית )
הסוכה הקהילתית של קהילת "מוריה" בקופה קבנה(באדיבות בני עקיבא העולמית )

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות בני עקיבא העולמית
נוטלים לולב בנירנברג
באדיבות בני עקיבא העולמית
מומלצים