שתף קטע נבחר

מאפרוריות למוקד הסערות. שנת המהפך של רמת גן

החלטות שקידם ראש העיר, כמו אוטובוס בשבת ואירוע גאווה, גרמו לקרע בין דתיים לחילונים. המאבק בתמ"א 38 הוביל למלחמה עם הקבלנים. שאמה-הכהן: "רמת גן משנה פאזה לגמרי". יו"ר האופוזיציה: "הוא חושב שהעיר שלו". התושבים מרגישים את המהפך אך מצפים לשינויים נוספים. שנה לבחירות ברמת גן

 

שנה לבחירות המקומיות - כתבות נוספות

שנה למהפך בחיפה: "למחוק הכול לגמרי ולהתחיל מחדש"

שנה אחרי הבחירות: בית שמש מנסה לפתוח דף חדש

 

שנה לבחירות המקומיות (צילום: ריאן פרויס)
(צילום: ריאן פרויס)

במשך שנים ארוכות רמת גן נחשבה לעיר אפרורית, אבל בשנה האחרונה, עם כניסתו של כרמל שאמה-הכהן לראשות העיר, היא שינתה את פניה. לצד מאבקים בלתי פוסקים בין דתיים לחילונים וקרבות אמוציונליים בין אופוזיציה לקואליציה, תושבים רבים טוענים שהעיר עוברת מהפכה של ממש. שאמה-הכהן: "אני חייב להישאר קצת צנוע, אבל לפעמים אני צובט את עצמי ושואל אם אלו באמת הפידבקים שאני מקבל?".

 

במשך שנים ארוכות שמה של רמת גן, אחת הערים החשובות והמרכזיות בגוש דן,  נקשר בפרשות שחיתות וקומבינות. במהלך השנה האחרונה, לאחר כניסתו של שאמה-הכהן לתפקיד, עמדה העיר במוקד של אירועים מרכזיים שהשפיעו על מדינה שלמה.

 

כרמל שאמה הכהן (צילום: ריאן פרויס)
שאמה-הכהן. "רמת גן משנה פאזה, כולם משנים דיסקט"(צילום: ריאן פרויס)
 

דמותו הססגונית של שאמה-הכהן, שנכנס לתפקיד הבכיר אחרי שליחות כשגריר ישראל ב-OECD, הובילה לא אחת למאבקים נגדו וליחסים מתוחים בינו לבין יריביו הפוליטיים. "זו הייתה שנה מדהימה, שנה שבה רמת גן משנה לגמרי פאזה, כולם בעצם משנים דיסקט", אמר שאמה-הכהן. "העיר הופכת להיות עיר שמתעוררת. עיר צעירה, ליברלית ופתוחה יותר. עיר שבה אמון התושבים בעירייה ובראש העיר עלה דרמטית".

 

 

כרמל שאמה הכהן (צילום: תומי הרפז)
כרמל שאמה הכהן(צילום: תומי הרפז)

לדברי שאמה-הכהן, במהלך השנה האחרונה העיר החלה להוות דוגמה לשכנה תל אביב ואפילו להוביל מאבקים ציבוריים על ערכים שחשובים לו. "עשינו אירועי גאווה בעיר בפעם הראשונה, היה לנו מאבק נגד הדרת נשים ויש עוד מהפכות שאנחנו עושים בתרבות ובחינוך", אמר. "יש ראש עיר שמפרסם את הנייד האישי שלו בשלטי חוצות ופעיל בקבוצות של השכונות. מהפך אדיר שמתחיל ומסתיים באמון הציבור".

 

ראש העיר הססגוני לא משאיר ספקות לגבי שביעות רצונו ממצב העיר: "הפידבקים מעולים. אין אף פעם מאה אחוז קונצנזוס, אבל אני חייב להישאר קצת צנוע. לפעמים אני צובט את עצמי ושואל אם אלו באמת הפידבקים שאני מקבל, כי כנראה שמאוד קל להפוך את התושבים למרוצים".

רמת גן (צילום: שחר גולדשטיין)
תושבי רמת גן. "הפידבקים מעולים. כנראה שמאוד קל להפוך את התושבים למרוצים"(צילום: שחר גולדשטיין)

לדבריו, ותיקי העיר משווים אותו לראש העיר המיתולוגי והנערץ אברהם קריניצי. "אומרים לי: 'אתה הראשון שמזכיר לנו אותו, את האהבה לעיר ואת המסירות לתפקיד'. גם אם הם טועים, זה מספיק שהם מזכירים לי את זה וזה גורם לי לגאווה גדולה".

 

קרע עמוק ביחסי דתיים-חילונים

אחד האירועים המתוקשרים שהתרחשו השנה ברמת גן היה הורדת נערה בת 17 מבימת יום העצמאות במהלך הופעה של הזמר נתן גושן - פרשה שנחשפה ב-ynet והובילה לקרע עמוק בין דתיים לחילונים בעיר ולהדחתו של מנהל המחלקה לתרבות תורנית בעירייה.

 

 

כשכבר נראה היה שהרוחות נרגעו, החליטה העירייה לקיים בפעם הראשונה בתולדות העיר אירוע גאווה - מה שליבה מחדש את האש בין דתיים לחילונים. ההתקרבות בין שאמה-הכהן לראש העיר טבריה רון קובי – הפכה אותו למוקצה בציבור החרדי.

 

אבל הקרע העמוק ביותר ביחסי דתיים-חילונים בעיר נגרם ללא ספק בעקבות ההפעלה של ה"סבבוס" על-ידי העירייה בשבתות בימי הקיץ. "זה שזה עושה כותרות צריך להפחיד אותנו? אם חשבנו שיש כאן עשרות אלפי תושבים שנמצאים במצור בשישי-שבת, אז לא נשנה את זה?", טען שאמה-הכהן, שמתכנן להפעיל מחדש את מערך האוטובוסים בשבת.

 תחבורה ציבורית בסופי השבוע ברמת גן (צילום: איתי בלומנטל)
הסבבוס. גרם לקרע העמוק ביותר ביחסי דתיים-חילונים ברמת גן(צילום: איתי בלומנטל)

 

"מאז שנבחר ועד היום שום דבר לא קרה"

יחסי העבודה במועצת העיר רמת גן, בין האופוזיציה לקואליציה, חצו בשנה האחרונה את גבול הטעם הטוב. אחרי טענות על אלימות מצד תומכי ראש העיר ומתנגדיו, וטענות על סתימת פיות וכיבוי מיקרופונים במהלך הישיבה, הגיע רגע הזוי שבו השמיעו חברי האופוזיציה את דבריהם באמצעות מגפונים שהוכנסו בסתר לחדר הישיבות.

אביהוא בן משה,  מנהיג האופוזיציה עיריית רמת גן מועצת העיר (צילום: שחר גולדשטיין)
אביהוא בן משה. "מאז שהוא נבחר ועד היום שום דבר לא קרה"(צילום: שחר גולדשטיין)

"כרמל הוא איש צבעוני מאוד שאוהב כותרות, אולפנים ותקשורת. אלו דברים שעושים לו את היום", אמר מנהיג האופוזיציה במועצת העיר, אביהוא בן משה. "אבל כשמתסכלים באמת על החיים בעיר מאז השנה שהוא נבחר ועד היום, רואים ששום דבר לא קרה".

 

הוא הוסיף: "אנחנו לא נמצאים בשיח עם ראש העיר בכלל, פרט לשאילתות או הצעות לסדר. השיח איתו הוא שיח בריוני, מכוער ולא נעים. הוא חושב שהעיר שלו, הוא בנה אותה, הוא יצר אותה ואיש לא יפריע לו".

כרמל שאמה הכהן, ראש עיריית רמת גן (צילום: שחר גולדשטיין)
שאמה-הכהן. "אי אפשר לנהל איתם דיון סביר"(צילום: שחר גולדשטיין)

מנגד, ראש העיר טוען שהשתקת חברי האופוזיציה במערכת ההגברה נועדה לאפשר דיון תקין. "אי אפשר לנהל ישיבות איתם בדרך אחרת – כי הם מנצלים את המצב שאי אפשר להוציא אותם החוצה, כמו בכנסת למשל. אתה רוצה לנהל, לקבל החלטות, אתה רוצה שיוכלו לתמלל פרוטוקול – אבל אי אפשר לנהל איתם דיון סביר".

 

השניים התקשו לציין דבר אחד חיובי שעשה יריבו הפוליטי בשנה האחרונה. "שמה של רמת גן הגיע השנה למרחקים, אמר בן משה. "ראש העיר ביקר כמעט בכל מדינה באירופה כראש העיר רמת גן, ואפילו בדרום אמריקה. אם הוא חושב שאפשר לנהל עיר מקפיצה מבירה לבירה ומיבשה ליבשה – לצערי זה לא ראש עיר, זה יותר שגריר".

 

שאמה-הכהן, מנגד, טוען שיריבו לא השלים עם זה שהוא באופוזיציה. "קצת קריר שם ויבש. אני הייתי באופוזיציה. צריך ללמוד ליהנות גם שם ולפעול שם מתוך שליחות ציבורית. גם מנחם בגין הלך שנים רבות במדבר האופוזיציוני".

 

המאבק בתמ"א 38

שאמה-הכהן היה הקול החריף ביותר נגד תוכניות תמ"א 38, פרויקטים לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, שמצד אחד גרמו להתחדשות עירונית של מבנים אולם מצד שני התוכניות פגעו בצורה קשה בתשתיות העירוניות שחסרות במילא. ברמת גן, שהובילה את התחום ברמה הארצית, החליט ראש העיר לצמצם בצורה דרמטית את אישורי הבנייה שנתן בטענה שהדבר גורם למטרדי ענק שמכבידים על התושבים.

 

פרויקט תמ
פרויקט תמ"א 38. צמצום דרמטי(צילום: אוראל כהן)

ראש העיר אף מחה על הפטור ממס השבחה שקבלו הקבלנים שלדבריו יכול היה להכניס מיליוני שקלים לקופת העירייה ולשמש את התושבים בחינוך, תרבות פנאי ועוד. "ביטול אישורים של כל מה שקשור בתמ"א 38, מראה שאנחנו הנפנו את הדגל בתחום הזה", אומר שאמה-הכהן.

 

"בהתחלה זה נשמע לכולם הזוי. אמרו שאני קצת תמהוני ואולי קצת 'דון-קישוטי' אבל הנה אבל מדינת ישראל הולכת איתנו ומחליטה לקבור את התמ"א תוך שלוש שנים. בעצם בזכות המאבק שלנו, הממשלה מכריזה על מותה של התמ"א 38 בייסורים".

 

"העיר מתחילה להתנקות, אבל יש עוד דרך ארוכה"

תושבי רמת גן מרגישים את המהפך שעברה העיר בשנה האחרונה, אבל לדבריהם עדיין יש צורך לעשות שינויים. רבים טענו שהעיר עדיין מלוכלכת, הארנונה גבוהה ושיש יותר מדי מיזמי בנייה שיוצרים פקקים בלתי נסבלים ברחבי העיר.

רמת גן (צילום: שחר גולדשטיין)
"העיר פתאום חיה, רואים סוף סוף תושבים שנהנים"(צילום: שחר גולדשטיין)

רמת גן (צילום: שחר גולדשטיין)
(צילום: שחר גולדשטיין)

"נראה שראש העיר לוקח אותה למקומות טובים", אמר ירין ישועה, פעיל חברתי בשכונת רמת עמידר. "העיר פתאום חיה. במרכז העיר יש פתאום אירועים תרבותיים, עוברים בלילות ושומעים מוזיקה והופעות – זה נחמד. רואים סוף סוף תושבים שנהנים. רחוב ביאליק הולך ומתעורר בערבים ובשישי-שבת".

 

"העיר מתחילה להתנקות, אבל יש עוד דרך ארוכה מאוד", אמרה אלונה דיאמנט, תושבת מרכז העיר. "יש עדיין מקומות מאוד מוזנחים, כמו שדרת הילד, שאפשר לפתח ולהפוך לשדרה משגשגת. ראש העיר הבטיח להוריד את הארנונה – אבל בינתיים היא רק עולה".

ירין ישועה, פעיל חברתי שכונת רמת עמידר (צילום: שחר גולדשטיין)
ירין ישועה. "הייתי רוצה לראות נכונות של ראש העיר לעזור גם למי שלא תמך בו"(צילום: שחר גולדשטיין)

ישועה, שלא תמך בשאמה-הכהן בבחירות האחרונות, חש שראש העיר מתעלם ממנו. "הייתי מאוד רוצה לראות יותר נכונות של ראש העיר לעזור גם למי שלא תמך בו. יש לי דעה משלי, יכול להיות שטעיתי ויכול להיות שצדקתי, אבל אני מבקש ממנו – 'תן יחס גם לתושבים שלא בחרו בך'".

 

שאמה-הכהן התייחס לעליית הארנונה, והודה שהופתע ממצבה התקציבי של העירייה. "לא ציפיתי לרשת עיר על סף פשיטת רגל ועם גרעון מובנה של עשרות מיליונים. אני לא יכול להיות פופוליסט ולהגיד שאני מוריד ארנונה כבר בשנה הראשונה שלי ואז העיר תתרסק ותאבד את המעמד לה. ההבטחה הזו תקוים במהלך הקדנציה שלי".

 

בנודע למצב הניקיון בעיר אמר שאמה-הכהן: "קיבלנו עיר שדורגה כאחת הערים המלוכלכות בישראל. זה תהליך שלוקח זמן, אבל המצב היום הרבה יותר טוב ממה שהיה בעבר. רוב העיר נקייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
שנה לבחירות המקומיות
צילום: EPA
מומלצים