שתף קטע נבחר

הלוואי

המגמה הקלינית בטיפול בסרטן שד מוקדם היא ריפוי. כעת מראות תוצאות מחקר חדש כי טיפול משולב מפחית במידה ניכרת תופעות לוואי שכיחות של כימותרפיה, כולל נשירת השיער. ד"ר בן ברוך: "השאיפה שלנו היא לתת טיפול יעיל עם מינימום תופעות לוואי"

בשיתוף אסותא אשדוד מקבוצת מכבי

 

תופעות הלוואי של טיפול כימותרפי, הן לטווח הארוך והן לטווח הקצר, עלולות להיות לעיתים קשות עד בלתי נסבלות. בוודאי כאשר מדובר במחלה מוקדמת שתסמיניה אינם מתבטאים באופן פיזי. רופאים רבים מדווחים כי ישנן לא מעט מטופלות החוששות מתופעות הלוואי כמעט כמו מהמחלה.

 

הדמיה (צילום: shutterstock)
הדמיה(צילום: shutterstock)

 

סרטן השד הינו הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב נשים. בישראל, 97 אחוזים מהמקרים מאובחנים בשלבים מוקדמים והטיפול שניתן הוא במגמת ריפוי מלא. בזכות הטיפולים המתקדמים, מרבית חולות סרטן שד מוקדם ירפאו מהמחלה ועל כן המחקרים בתחום מתמקדים לא רק בשיפור יעילות הטיפול אלא גם בשמירה על איכות החיים של המטופלות עם פחות תופעות לוואי. גילוי מוקדם של המחלה קריטי על מנת לקבל את הטיפול האופטימלי מוקדם ככל האפשר ובכך למנוע הישנות מחלה גרורתית, שברוב המקרים כבר לא ניתנת לריפוי מלא.

 

אחד מתתי הסוגים האגרסיביים יותר של סרטן שד, הוא זה המוגדר כ־HER2 חיובי ובו מאובחנות כ־15־20 אחוז מהנשים עם סרטן שד מוקדם. המשמעות היא שבתת הסוג הזה ישנו ביטוי יתר של קולטן בשם HER2, שהוא חלבון שיושב על קרום התא והופך אותו לאלים. עד לפני עשור וחצי, הפרוגנוזה של חולות המאובחנות עם HER2 חיובי הייתה רעה.

 

לפני יותר מעשור הגיע טיפול מהפכני, באמצעות נוגדן ממוקד לחלבון הספציפי, ה־Trastuzumab, אשר איפשר לראשונה לשנות את המהלך הטבעי של המחלה בכך שהפחית את הסיכון לחזרת המחלה ושיפר את הישרדות החולות בצורה משמעותית. למרות השיפור עדיין ברבע מהמקרים המחלה חזרה. לכן עוד קיים הצורך בשיפור יעילות הטיפול במחלה זו.

 

בתוך קבוצת מטופלות אלו קיימת הבחנה ברורה בין הטיפולים בחולות עם סיכון גבוה לחזרה של המחלה לבין חולות בסיכון נמוך. חולות בסיכון נמוך לחזרת מחלה לא צריכות את כל הארסנל הטיפולי הקיים. "אנחנו רוצים לטפל, אבל לטפל במינימום. היום אנחנו לא הולכים על המקסימום שהחולה יכולה לסבול, אלא על המינימום הנדרש כדי להשיג תוצאות", הסבירה ד"ר נעה אפרת בן ברוך, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי קפלן וראש קבוצת סרטן השד באיגוד האונקולוגי הישראלי.

 

ד
ד"ר נועה אפרת בן ברוך

 

"הטיפול הסטנדרטי שניתן היום עבור HER2 הוכיח כבר לפני שנים שרק אחוז אחד מהמטופלות חזרו עם גרורות וזה היה פנטסטי. אבל הכימותרפיה שניתנת בנוסף ל־Trastuzumab רעילה מאוד, ומביאה איתה תופעות לוואי של נוירופתיה - נימול בקצות האצבעות. אז אפשר להבריא מסרטן שד, ועדיין לסבול כי נופלים לך כלים מהידיים, כואב לך ומפריע לך, ואנחנו לא רוצים שהטיפול יהיה גרוע מהמחלה עצמה".

 

בכנס סן אנטוניו (SABCS) לסרטן שד, הוצגו תוצאות ממחקר שבוצע על ידי חוקרים מהרווארד וממרכז הסרטן דנה־פרבר בבוסטון, ארה"ב. המחקר בחן לראשונה את האפשרות שחולות סרטן שד מסוג HER2 חיובי, בשלב המוקדם יקבלו טיפול משלים יחיד ב־1־TDM.

 

מדובר בטיפול מתקדם המכיל את הנוגדן Trastuzumab אשר נושא על גבו כימותרפיה ונועד לשחרר אותה באופן ממוקד רק בתוך תאי הגידול, במטרה לחסוך מהחולות את הכימותרפיה המסורתית ותופעות לוואי הקשות שלה. טיפול זה נחשב בשנים האחרונות כסטנדרט עבור חולות סרטן שד גרורתי מסוג HER2 חיובי, וכעת בחנו אותו כטיפול בשלב המוקדם של המחלה.

 

תוצאות המחקר הראו שיעור גבוה למדי של חולות ללא חזרת מחלה - יותר מ־97 אחוזים מהחולות שקיבלו את הטיפול המתקדם היו ללא חזרת המחלה במעקב של שלוש שנים. "בזרוע המחקרית שקיבלה את הטיפול החדש הצליחו להראות פחות חזרות מחלה, אבל המספרים עוד קטנים וזמן המעקב עוד לא מספק", אומרת ד"ר בן ברוך.

 

הבשורות המשמחות בשלב זה הן בעיקר עבור אוכלוסיית חולות ספציפית, שחוששת מתופעות לוואי מסוימות של הטיפול הכימותרפי הסטנדרטי או שאינן סבילות אליה. אחת מתופעות הלוואי השכיחות ביותר של כימותרפיה נשירת השיער אשר לה השפעות חברתיות ופסיכולוגיות, שכן מדובר בסממן מובהק של המחלה.

"המחקר הזה הראה שתופעות הלוואי במקרה של הטיפול המשולב פחותות ב־25 אחוזים", מסבירה ד"ר בן ברוך, "מכיוון שהכימותרפיה במסגרת הטיפול הזה מתפרקת בתוך התא - אין נשירת שיער, ויש פחות תופעות של נוירופתיה".

 

לדברי ד"ר בן ברוך, במקרים שבהם נשים מסרבות לקבל כימותרפיה מפני שהן חוששות מנשירת שיער, הטיפול הזה הוא לא פחות ממציל חיים.

 

"עניין של חיים ומוות"

אורית זיו, שחגגה החודש את גיל 60, יודעת משהו על החשיבות של שילוב תרופות ביולוגיות. "לפני שלוש שנים אחותי טלי נפטרה מסרטן. השוק היה מאוד גדול עבורי, וחצי שנה אחרי המוות שלה אובחנתי גם אני בסרטן השד מהסוג האלים יותר של HER2. מכיוון שכל החיים הייתי קפדנית לגבי כל דבר, החלטתי שגם בהתמודדות עם הסרטן זה לא יהיה שונה. החלטתי להיות מעורבת כמה שאפשר ולנהל לעצמי את המחלה", היא אומרת.

 

אורית זיו (צילום: אלבום פרטי)
אורית זיו(צילום: אלבום פרטי)

 

זיו מספרת שהחלה לחקור בעצמה את הנושא, וחיפשה חוות דעת שונות לגבי הפרוטוקול הטיפולי. "מצאתי המלצה להוסיף לפרוטוקול תרופה ביולוגית שאז הייתה קיימת בסל רק עבור חולות גרורתיות, אבל יש לי ביטוח פרטי ואני התעקשתי והצלחתי לשכנע את חברת הביטוח לקבל אותה. כשנכנסתי וחקרתי מה עושות תרופות ביולוגיות, הבנתי שלכל תרופה יש סיבה ויש משמעות מבחינת העלאת הסיכויים של אי חזרת המחלה ב־2-3 אחוזים. לאדם בריא זה נשמע כלום, אבל בשבילי זה היה עניין של חיים או מוות".

 

זיו מתארת כי קיבלה את הטיפול המשולב במשך שנה שלמה ולא סבלה מתופעות לוואי שקשורות בהן. "היום אני כבר שנה אחרי סיום הטיפולים, ואני יכולה להגיד שאורית של פעם היא לא אורית של היום. שיניתי את כל צורת המחשבה שלי, והחלטתי שאני פותחת קבוצה לנשים שעוסקת בספורט ימי. הקמתי את 'לביאות ורודות ישראל', זו קבוצה של 150 נשים שחותרות בסירות מיוחדות בכנרת. בנוסף אני ממשיכה להתנדב ולעזור לנשים שחלו בסרטן. המסר המרכזי שלי אליהן הוא - אל תהיו יענים. אל תטמנו את הראש בחול. תקראו, תפתחו את העיניים, תכירו את כל השכלולים והתרופות החדשות. לפני 15 שנה נשים עם סוג הסרטן שלי לא היו שורדות, ואני לפני שבועיים חגגתי יום־הולדת 60, וזה לא טריוויאלי בשבילי. אני מאושרת להגיע לגיל הזה".

 

עבור זיו וחולות דומות לה, הגיעו בשורות טובות נוספות מכנס סן אנטוניו (SABCS) לסרטן שד. מדובר בחולות סרטן שד מסוג HER2 חיובי אשר אובחנו בשלב המוקדם. בכנס התפרסמה אנליזה נוספת של מחקר APHINITY, הפעם לאחר זמן מעקב של 6 שנים, שהראתה שיפור נוסף בדרך לריפוי.

 

מחקר APHINITY הינו מחקר פאזה שלישית, אשר כלל כ־4,800 חולות סרטן שד מוקדם והראה כי בזמן מעקב של שש שנים, תוספת של Pertuzumab לטיפול המשלים הסטנדרטי עם Trastuzumab למשך שנה, הפחיתה את הסיכון להישנות המחלה בכ־25% בכלל החולות ובכ־30% בחולות עם מעורבות של בלוטות לימפה, חולות אשר נחשבות בסיכון גבוה לחזרת מחלה. מדובר ברווח מוחלט של 4.5% בהישרדות ללא חזרת מחלה בחולות עם מעורבות של בלוטות לימפה. ובסך הכל בקרב 88% מהחולות בסיכון גבוה, לא חזרה המחלה לאחר שש שנים.

 

יצויין כי הטיפול נכלל השנה בסל התרופות עבור נשים שאובחנו עם סרטן שד מוקדם מסוג HER2 חיובי, עם מעורבות של בלוטות לימפה, ונמצאו בסיכון גבוה לחזרת המחלה.

 

"הטיפול הזה עוזר מאוד בקרב נשים בסיכון גבוה - שזה אומר כאלה עם מעורבות של בלוטות", מסבירה ד"ר בן ברוך, "שיפור זה נצפה ללא קשר לרגישות להורמונים. במדד החיות הכללית עדיין לא רואים שיפור כלשהו, אבל זה מדד שלוקח זמן לקבל וזה יגיע בעוד כמה שנים".

 

גם אופן קבלת הטיפול עתיד להשתנות. "ראינו בכנס גם פורמולציה חדשה של Pertuzumab יחד עם Trastuzumab - שניתנת בזריקה במקום באינפוזיה. זה עדיין לא טיפול רשום, אבל זה בטח יהיה קיים בשנה הבאה", מסבירה ד"ר בן ברוך.

 

המשמעות של טיפול שניתן בזריקה במקום באינפוזיה נשמעת אולי זניחה, אבל עבור החולות מדובר בשיפור משמעותי. "זריקה היא תהליך הרבה יותר מהיר, לא צריך לחפש ורידים, זה הרבה יותר נוח גם לנו וגם לחולות, ולכן זו באמת בשורה", אומרת ד"ר בן ברוך.

 

המגמה הכללית של המחקרים והטיפולים החדשים בסרטן שד מוקדם מסוג HER2 חיובי וגם באופן כללי היא למקסם את הטיפול בחולות בסיכון גבוה לחזרת מחלה ולצמצם את הטיפול כמידת האפשר בחולות עם סיכון נמוך לחזרת מחלה ובכך גם לחסוך מחולות מסוימות את כימותרפיה הסטנדרטית אשר משפיעה על כלל התאים בגוף ללא אבחנה, ובמקומה לשלב תרופות ביולוגיות ונוגדנים ממוקדים, שמסוגלים לפגוע באופן ספציפי בתאים הסרטניים.

 

בכך מושגות שתי מטרות מרכזיות – הראשונה היא כמובן מניעה של הישנות המחלה – ובכך בעצם השגת ריפוי מוחלט והימנעות מגזר דין מוות. ואילו המטרה השנייה, שהולכת ומקבלת חשיבות גדולה יותר במחקרים ובפתרונות הטיפוליים, היא הגברת איכות החיים של המטופלות.

 

טיפול מותאם אישית וממוקד מטרה, הופך את ההתמודדות עם המחלה - קודם כל עבור המטופלת, אבל גם עבור הצוות הרפואי המלווה אותה - לפשוטה יותר, עם כמה שפחות תופעות לוואי, עם מצב בריאותי כללי טוב יותר ולעיתים אפילו בלי נשירת שיער.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים