שתף קטע נבחר

0 ח"כים חדשים? ישראל בוחרת שוב, אותו דבר

שר האוצר, הח"כ שקרא לעלות על בג"ץ עם D9 ואחת ממנהיגי המחאה לא יתמודדו, ומהרשימות נגרעו גם ראש ממשלה לשעבר, מתאבקת אולימפית ויוצא האח הגדול - אבל ייתכן שבכנסת ה-23 לא נראה אף ח"כ חדש, לעומת 49 אחרי בחירות 2019 א'. כל השינויים (המעטים מאוד) ברשימות

 

סתיו שפיר, משה כחלון ומוטי יוגב (צילום: רויטרס, עמית שאבי, אבי מועלם )
כחלון, יוגב ושפיר. בחוץ(צילום: רויטרס, עמית שאבי, אבי מועלם )

 

לכנסת ה-21, שהבחירות לה התקיימו לפני תשעה חודשים בלבד, נבחרו 49 ח"כים חדשים, מספר שיא. אחרי הבחירות לכנסת ה-22, חמישה חודשים אחר כך, כבר הושבעו רק שמונה ח"כים חדשים. עם סגירת הרשימות אתמול (יום ד') התברר שקיימת אפשרות שלכנסת ה-23 לא ייכנס אפילו ח"כ חדש אחד. כן, אפס. וזו בהחלט אפשרות מעשית.

 

למעשה, מתוך 120 חברי הכנסת המכהנים רק שלושה לא ייאבקו על מקומם בבחירות ב-2 במרץ, הבחירות השלישיות תוך פחות משנה. אם לא יהיה שינוי בתמונת המנדטים, במקומם נראה ח"כ חדש אחד (וגם הוא במקום גבולי), ושניים שכבר כיהנו בעבר. אבל תחילה לפורשים, ולבולט מביניהם. שר האוצר משה כחלון, שהתאחד עם הליכוד אחרי הכישלון של כולנו בבחירות באפריל, ויתר על המקום החמישי שלו ברשימת הליכוד והודיע כי הוא פורש מהחיים הפוליטיים.

 

 

מלבד הפסקה של שנתיים, כחלון כיהן ברצף כחבר כנסת מאז 2003. שלוש שנים אחר כך הוא ניצח בפריימריז של הליכוד ובהמשך שימש כשר התקשורת וכשר הרווחה, לפני מינויו לשר האוצר, לפני כמעט חמש שנים.

 

בניגוד לכחלון, מוטי יוגב מהבית היהודי דווקא התכוון לרוץ לכנסת, אבל הזיגזג של יו"ר מפלגתו רפי פרץ ודחיקתו למקום ה-11 ברשימת ימינה הביאו להחלטתו לפרוש מהרשימה. "פרץ צייץ בטוויטר מילה זו מילה וכמנהגו מחק את ההודעה כי גם הוא ידע שמילה שלו זו לא מילה", תקף הלילה יוגב.

 

"החלטתי שלא להתמודד לכנסת הנוכחית במפלגה שבראשה עומד אדם לא ישר, שגנב את המפלגה מבוחריה", הוסיף. יוגב כיהן כחבר כנסת בשבע השנים האחרונות ונכנס לתודעה לאחר מתקפתו על שופטי העליון. "על בג"ץ צריך להרים כף של טרקטור D9", אמר בעקבות החלטה להרוס יחידות דיור שנבנו בניגוד לחוק, על קרקע בבעלות פלסטינית.

 

 

בכנסת ה-23 לא תכהן גם אחת ממנהיגי המחאה החברתית, שרק לפני כחצי שנה סיימה במקום השני בפריימריז של מפלגת העבודה. לאחר ההפסד לעמיר פרץ עברה סתיו שפיר למחנה הדמוקרטי, מונתה ליו"ר התנועה הירוקה ושובצה במקום השני, אחרי ניצן הורוביץ. אבל באיחוד עם העבודה-גשר היא נשארה בחוץ, ואתמול הודיעה במסיבת עיתונאים בשדרות רוטשילד כי לא תתמודד הפעם.

 

"בתנועה שלנו יש נערות צעירות שיודעות שהן יכולות לעשות הכול – הן יהיו ח"כיות, שיריונריות וראשות ממשלה", אמרה כשהיא מוסיפה: "גורלה של מדינת ישראל חשוב בהרבה מכל כיסא בכנסת, ולכן בבחירות הקרובות לא אתמודד". שפיר נבחרה לראשונה לכנסת ב-2013, בגיל 27, ובשבע השנים האחרונות הייתה הח"כית הצעירה ביותר במליאה.

 

 
הליכוד  אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת ()

 

יברקן אאוט, קוז'ינוב אין

אז כחלון, יוגב ושפיר בחוץ - ויש אפשרות שכל אלו שיחליפו אותם כבר כיהנו בעבר במליאה. בליכוד היחיד שהצטרף לרשימה במקום ריאלי הוא גדי יברקן, שערק מכחול לבן ושובץ במקום ה-20. השינוי הבא? מושיקו פסל, לשעבר בתוכנית הריאליטי "האח הגדול" ובמקום ה-54 בבחירות בספטמבר, נגרע מהרשימה. כל 38 הראשונים ברשימה היו (או עדיין) חברי כנסת.

 

באופן מוזר משהו, באתר ועדת הבחירות המרכזית מופיע שיפעת שאשא-ביטון ושני חברי כולנו נוספים ברשימה שייכים מפלגתית ל"מפלגת כולנו בראשות משה כחלון". זאת, אף שכבר בבחירות הקודמות כחלון כבר לא היה בכולנו, והפעם הוא בכלל לא מתמודד.

 

הסיכוי הטוב ביותר לראות חבר כנסת חדש מגיע מכחול לבן, וגם כאן מדובר במקום שנחשב גבולי. אנדריי קוז'ינוב, שהיה במשך עשור הכתב הצבאי של ערוץ 9, שובץ במקום ה-33 במקומו של יברקן. קוז'ינוב, שעלה לארץ ב-1997, שימש בחודשים האחרונים כדובר כחול לבן לתקשורת הרוסית. מ-40 הראשונים ברשימה, שזכתה בבחירות האחרונות ל-33 מנדטים, נגרעו ח"כ לשעבר משה (מוץ) מטלון וסגן ראש השב"כ בעבר, יצחק אילן, שתקף על כך את היו"ר בני גנץ ואמר כי הוא "מתנהל בבריונות".

 

כחול לבן  אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת ()

 

במקומם שובצו שתי נשים: מיכל קוטלר-וונש, בת 48 מרעננה שהוצבה במקום ה-36, היא עורכת דין ומגשרת, חוקרת אקדמית ופובליציסטית. יעל רון בן-משה, בת 41 מקיבוץ געתון ומקום 40 ברשימה, משמשת כמנכ"לית אשכול רשויות גליל מערבי. פרט לקוז'ינוב, 35 הראשונים ברשימת כחול לבן כיהנו או מכהנים כח"כים.

 

השינוי הראשון: במקום ה-42

בישראל ביתנו, ש"ס, יהדות התורה והרשימה המשותפת אין כלל שינויים במקומות הריאליים. השינוי הראשון במפלגתו של ליברמן הוא במקום ה-15, ממנו נגרעה המתאבקת האולימפית אילנה קרטיש, שמנסה להעפיל לטוקיו 2020. השינוי הראשון בש"ס הוא במקום ה-18, במשותפת המקום ה-17 החליף ידיים וביהדות התורה התזוזה הראשונה היא במקום ה-42, שנחשב ריאלי רק אם הבחירות היו בבני ברק בלבד.

 

גם התחזקות של יהדות התורה ושל ש"ס במנדט אחד לא תוביל ח"כים חדשים למשכן. אם ישראל ביתנו תשיג את המנדט התשיעי תיכנס לכנסת עו"ד לימור מגן תלם בת ה-48, בעבר סגנית מלכת היופי שמשמשת כיועצת משפטית בעיריית מגדל העמק. אם הרשימה המשותפת תתחזק ל-14 מנדטים תגיע למליאה סאלח סונדוס, בת 33, מנכ"לית חברת סטארט-אפ המתגוררת במשהד.

 

 
אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת ישראל ביתנו ()

אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת שס ()

אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת יהדות התורה ()

הרשימה המשותפת  ()

 

לעומת זאת, במפלגות המאוחדות מימין ומשמאל יש כצפוי לא מעט תזוזות, אם כי ייתכן שגם מהן לא יגיע אף ח"כ חדש. בימינה, שנוסדה מחדש רגע לפני הדד-ליין, הוצב הפעם נפתלי בנט במקום הראשון, לאחר שדורג רביעי בפעם הקודמת. איילת שקד, המובילה בספטמבר, הורדה למקום השלישי ובצלאל סמוטריץ' ירד מקום אחד, לרביעי. רפי פרץ נותר שני.

 

הנשים של ימינה

עידית סילמן, שנבחרה לכנסת ה-21, תקווה לחזור למליאה לתקופה משמעותית יותר. זה יקרה אם ימינה תקבל שבעה מנדטים, כמו בבחירות הקודמות. בהמשך העשירייה שובצו שלוש נשים נוספות: העיתונאית שרה ב"ק, בת 44, שהייתה בעבר כתבת בחברת החדשות ומגישה ב"ערב חדש"; שירלי פינטו, בת 30, פעילה חברתית חירשת שמשמשת כיועצת ראש העיר רמת גן לענייני מוגבלות ונגישות; וחברת הכנסת לשעבר אורית סטרוק.

 

פרט לקוז'ינוב מכחול לבן, לב"ק ולפינטו הסיכויים הגבוהים ביותר להיות חברות כנסת חדשות - וגם כאן מדובר בסבירות נמוכה יחסית. רוני ססובר החילונית החליטה לא לרוץ הפעם ושובצה במקום ה-16.

 

 
ימינה אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת ()

העבודה גשר מרצ  אינפו בחירות 2020 כנסת הכנסת רשימה רשימת ()

 

העבודה-גשר-מרצ זכתה לביקורת רבה על כך שבעשירייה הראשונה שלה אין אף מועמד ערבי, אבל למעשה אם המפלגה המאוחדת תקבל את אותו מספר מנדטים שקיבלו שתי מרכיבותיה בבחירות האחרונות (11) היחיד שלא נמצא עכשיו בכנסת וייכנס אליה הוא ח"כ לשעבר עיסאווי פריג', מספר 11. אחריו ברשימה חגי רזניק, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון לשעבר ומועמד גשר, וערן חרמוני, מזכ"ל העבודה. לפחות כרגע, לא נראה שמדובר במקומות ריאליים.

 

ומי נשאר מחוץ לרשימת מפלגת השמאל הפעם? מלבד שפיר, ופרט לפריג', כל אלו ששובצו בעשירייה הראשונה של המחנה הדמוקרטי ולא נכנסו לכנסת – לא יתמודדו הפעם. מדובר בפרופ' יפעת ביטון, ביו"ר התנועה הירוקה לשעבר יעל כהן פארן, בנעה רוטמן (נכדתו של ראש הממשלה שנרצח יצחק רבין) ובראש הממשלה והרמטכ"ל לשעבר, אהוד ברק, מספר 10 ברשימה בפעם הקודמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, עמית שאבי, אבי מועלם
כחלון, יוגב ושפיר. בחוץ
צילום: רויטרס, עמית שאבי, אבי מועלם
מומלצים