מתגעגעים לטיולי הטבילה במעיינות של הקיץ? אמנם אנחנו לא באיסלנד, שלמרות הקיפאון שלה ידועה גם כגן עדן לחובבי המעיינות החמים, אבל גם כאן בישראל יש כמה כאלו. ריכזנו לכם כמה המלצות לטבילה במים שיחממו אתכם בימי החורף הקרים.

הג'קוזי של צומת וואסט ומאגר בנטל

מאגר עורבים עליון בצפון רמת הגולן, סמוך לצומת האמיר (צומת וואסט), הופך בימים הקרים לספא של ממש. אל המאגר מוזרמים באמצעות צינור מים גיאותרמיים חמים במיוחד מקידוחים מעמק החולה, והצינור יוצר בין הסלעים שסביבו פלג מים רחב. המטייל יאיר שהם מקרני שומרון, שנוהג לבקר במקום, מספר כי טמפרטורת המים היא 35 מעלות – אך הוא מציין כי המים לא מוזרמים באופן קבוע, וכשהמאגר מלא לאחר ימים גשומים - הצינור סגור.
8 צפייה בגלריה
מתרחצים בפלג המים החמים במאגר עורבים
מתרחצים בפלג המים החמים במאגר עורבים
מתרחצים בפלג המים החמים במאגר עורבים
(צילום: יאיר שהם)

8 צפייה בגלריה
מתרחצים במים החמים במאגר עורבים
מתרחצים במים החמים במאגר עורבים
צינור המים במאגר עורבים
(צילום: יאיר שהם)
כדי להגיע, מהכיכר בצומת האמיר פונים לכביש 978 ונוסעים צפונה לכיוון יער אודם. לאחר כ-250 מטרים של נסיעה, פונים ימינה לשביל כורכר שמוביל אל המאגר. ממשיכים בנסיעה עוד כ-300 מטרים, והצינור נמצא מצד ימין. הכניסה ללא תשלום.
מקום נוסף שמבוסס על צינור שמזרים מים הוא מאגר בנטל. בקצה הצפוני של רמת הגולן מסתתר אחד ממאגרי המים היפים ביותר בישראל, בייחוד בגלל הנוף המשגע בחורף של התילים ופסגת החרמון המושלגת, הצמחייה הנוצצת והירוקה מאופק עד אופק וגם הפרות הרבות שבאות להציץ. תושבי האזור, חיילים קרביים המשרתים ברמה, יודעי סוד ומטיילים ותיקים עם הרבה מזל וקשרים עם המקומיים, מספרים שלפעמים יוצא זרם חזק של מים רותחים מצינור שחור וגדול בכניסה, וכמו במגע של קסם מאגר המים הופך לספא רותח עם ג'קוזי מפנק. הבעיה: המקום אינו מוסדר והבילוי בו, כך מזהירים השלטים שבמקום, עלול להיות מסוכן.

המים החמים של מאגר בנטל מגיעים מסדרת קידוחי מים באזור. המים נשאבים מעומק האדמה ומוזרמים באמצעות צינורות שונים, חלקם סודיים, למאגרי מים למטרות קירור ואגירה. רק לאחר שהמים הרותחים מתקררים הם מוזרמים לחקלאות. חובבי מעיינות הקימו קבוצת טלגרם שמעדכנת על זמני הזרמת המים מהצינור. איך מגיעים? כותבים ב-waze: "מאגר בנטל זרימה חמה".
8 צפייה בגלריה
מאגר בנטל
מאגר בנטל
מאגר בנטל
(צילום: מאיר זלזניק)
8 צפייה בגלריה
המעיין החם במאגר בנטל
המעיין החם במאגר בנטל
אסף קמר נהנה במאגר
(צילום: אסף מגל)

המרחצאות התרמו-מינרליים של עולי הרגל

בפאתי העיר טבריה, במרחק נגיעה מהכינרת, נמצא אתר חמת טבריה - גן לאומי קטן ומפתיע שמציע חוויית טבילה "בוטיקית" במיוחד. מאז ימי קדם הגיעו לכאן יהודים כדי לטבול במעיינות החמים, שלהם נודעו סגולות מרפא. באתר גם שרידי מרחצאות מהתקופה הרומית וכן מבנה חמאם סולימאן שהוקם ב-1780 ושימש את תושבי האזור ועולי הרגל עד 1944.
בתחומי הגן הלאומי נובעים 17 מעיינות תרמו-מינרליים בטמפרטורה של 60 מעלות. רוב המים מועברים למרחצאות חמי טבריה במערכת תעלות תת-קרקעיות, אך עודפיהם מועברים אל כמה בריכות שכשוך ששופצו וחודשו לאחרונה.

8 צפייה בגלריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
(צילום: זיו לוי, רשות הטבע והגנים)
8 צפייה בגלריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
בריכה בגן לאומי חמת טבריה
(צילום: זיו לוי, רשות הטבע והגנים)
באתר נמצא גם "בית הכנסת של סוורוס", שעבר כמה גלגולים מאז בנייתו לראשונה, בשנת 230 לספירה. מוצג בו לראווה אחד הפסיפסים המרהיבים ביותר שהתגלו בבתי הכנסת הקדומים בארץ ישראל, והוא כולל גלגל מזלות, דמויות נשים שמסמלות את עונות השנה, כתובות ביוונית וסמלים יהודיים, כמו שתי מנורות שבעת קנים, שופר ולולב. הכניסה בתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים. מחיר: 14 שקלים למבוגר, 7 שקלים לילד.
נכון לזמן פרסום הכתבה הבריכות באתר סגורות לרגל שיפוצים, וצפויות להיפתח מחדש במהלך חודש דצמבר.

חורף חמים בסחנה

גן השלושה (הסחנה) ידוע כאחד האתרים העמוסים ביותר בקיץ – אך בחורף האתר יחסית שומם. זאת כנראה משום שרבים לא יודעים שמדובר למעשה במי מעיינות חמימים. אפילו פירוש שמו הערבי של האתר, "הסחנה", הוא "החמה" – משום שהמים בבריכה הגדולה שבו חמימים תמיד ושומרים על טמפרטורה של 28 מעלות כל השנה.
8 צפייה בגלריה
גן השלושה בחורף
גן השלושה בחורף
גן השלושה בחורף
(צילום: ויקטור אונר)
8 צפייה בגלריה
גן השלושה בחורף
גן השלושה בחורף
(צילום: ויקטור אונר)
הגן מורכב ממערכת של שתי בריכות מלאכותיות גדולות, אשר אוגרות בתוכן את מימיו של מעיין עין אל-עאסי (עין עמל) שנובע בצפון הרי השומרון. במהלך זרימתם התת-קרקעית מתחממים המים וצוברים את מליחותם הגבוהה יחסית. הכניסה בתיאום מראש דרך אתר רשות הטבע והגנים. מחיר: 39 שקלים למבוגר, 24 שקלים לילד.

עין ג'ונס

מחוץ לאתר המרחצאות המפורסם חמת גדר נמצא האתר הפחות מוכר "עין ג'ונס" – בריכת בטון גדולה שלתוכה נובעים מים חמים וצלולים המועשרים במינרלים שונים כמו גופרית ומגנזיום. נביעה זו היא חלק ממערכת נביעות תרמו-מינרליות, אשר חלקן נשאבות אל הבריכות בחמת גדר.
בריכת הבטון הייתה בעבר חלק ממבנה חמאם טורקי מפואר, ששימש בין היתר גם קצינים סורים לפני שרמת הגולן נכבשה על ידי ישראל. בסמוך נמצאים גם שרידיו של אתר מרחצאות מפואר מהתקופה הרומית.

בעבר היה עין ג'ונס אתר רחצה פופולרי למטיילים חובבי מעיינות, ומיקומו נשמר בסוד שעבר מפה לאוזן. בעידן הרשתות החברתיות, לאחר שהסוד כבר הפך לנחלתם של רבים מדי, החל הצבא להגביל את הגישה למקום. שער מתכת כבד הוצב על הכביש שמוביל אל המעיין, ומטיילים שמגיעים למקום ברגל מדווחים לא פעם בקבוצת הפייסבוק "קהילת עין ג'ונס" על חיילים חמושים שמגיעים בעקבותיהם ומבקשים מהם לעזוב את המקום.

מעיינות עין קדם

אי שם, באחד החופים הבודדים של ים המלח, מסתתר לו ספא מהאגדות: מעיינות מים חמים הפורצים מתוך האדמה ומלווים בארומה גופרתית מענגת. הכירו את מעיינות עין קדם - הפלא נמצא בחוף נסתר ובלתי מוכרז, וסוד קיומו עובר מפה לאוזן בקרב קהילת המטיילים וחובבי הטבע באזור. נזהיר כי אזור המעיינות בעין קדם הוא שדה בולענים מסוכן. ציר התנועה הרגלי מחניית הרכבים המאולתרת אל בריכות הרחצה הרותחות אינו מסומן בשטח או במפות. הקרקע מאוד לא יציבה, ועלולה להפוך למלכודת מוות תוך שניות. סיור במקום ללא הדרכה מקצועית וללא שמירה על כללי זהירות מסכן את חייכם. לפני שני חורפים יצאנו לטבול במקום - ואתם מוזמנים לחזור ולקרוא הכתבה שפורסמה אז. שנה לאחר מכן יצאנו לחפש נביעות מים נוספות. אתם מוזמנים לשוב גם אל הכתבה ההיא.


כמו כן, בארץ פועלים גם מספר אתרי מרחצאות מסחריים שהוקמו מעל נביעות של מים חמים - והכניסה אליהם בתשלום ולעיתים אף בהזמנה מראש. הידועים שבהם הם חמת גדר, חמי יואב (מלון ״דרים איילנד״) שבשפלה וחמי געש שבשרון.
פורסם לראשונה: 10:20, 22.01.20