שתף קטע נבחר

ניצחון ראשון לג'ו ביידן במרוץ הדמוקרטי

אחרי שורת כישלונות, הסגן של אובמה השיג ניצחון מוחץ בדרום קרוליינה – בזכות קולות השחורים. "הספידו אותנו, אבל הקמפיין שלנו חי", הכריז ביידן. ברני סנדרס, שמוביל במרוץ, הגיע למקום השני: "אי-אפשר לנצח בכל מקום". ביום שלישי: 14 מדינות יצביעו ב"סופר טיוזדיי"

  (צילום: EPA)
"הקמפיין שלנו ממריא". ביידן בנאום הניצחון, הלילה(צילום: EPA)

ג'ו ביידן, סגן הנשיא לשעבר בתקופת ברק אובמה, השיג הלילה (א') ניצחון מוחץ בדרום קרוליינה, המדינה הרביעית להצביע בפריימריז הדמוקרטיים. כל רשתות הטלוויזיה בארה"ב חזו את הניצחון מיד עם סגירת הקלפיות במדינה, שבה שיעור המצביעים השחורים – שביידן נחשב לפופולרי מאוד בקרבם – הוא יותר מחצי. לפי התחזיות הסנאטור מוורמונט ברני סנדרס, שנחשב כעת למועמד המוביל במרוץ הן בספירת הצירים והן בסקרים הארציים, יגיע למקום השני.

 

ארה"ב בוחרת 2020 - סיקור נרחב ב-ynet:

סנדרס: אשקול להחזיר את השגרירות לת"א

הניצחון בנבאדה: עכשיו זה סנדרס נגד כולם

טראמפ נגד "מיני-מייק": בארה"ב, הגובה קובע

הכירו את המועמדים: מדריך לפריימריז

 

  ()

מספירת הקולות בכ-99% מהמחוזות עולה כי ביידן הגיע למקום הראשון בדרום קרוליינה עם 48.6%, סנדרס במקום השני עם 19.8% והמיליארדר טום סטייר – שהשקיע מיליוני דולרים בפרסום ותשדירי בחירות במדינה אך לא נחשב למועמד רציני במדינות אחרות – הגיע למקום השלישי עם 11.4%. סטייר הודיע הלילה על פרישה מהמרוץ, וכעת נותרו בו שבעה מועמדים. לפי התוצאות החלקיות, ראש העיר לשעבר מאינדיאנה פיט בוטיג'ג' הגיע בדרום קרוליינה למקום הרביעי עם 8.2%, הסנאטורית אליזבת וורן במקום החמישי עם 7.1% והסנאטורית איימי קלובושר שישית עם 3.1%. פירוש התוצאות הוא שביידן יגרוף בדרום קרוליינה לפחות 36 צירים וסנדרס 11.

  (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סקרי דעת קהל בקרב המצביעים חזו מראש את הניצחון של ביידן, ומחצית מהם אמרו כי הם מעוניינים במועמד שיבקש לחזור למדיניות שאותה הוביל אובמה בתקופתו כנשיא – טיעון מרכזי שמעלה ביידן. ביידן צפוי לזכות בכ-34 מבין 54 הצירים של דרום קרוליינה וסנדרס ב-11. להצבעה בדרום קרוליינה הגיעו המועמדים כשסנדרס ראשון עם 45 צירים, פיט בוטיג'ג' שני עם 25, ג'ו ביידן עם 15, אליזבת וורן עם 8 ואיימי קלובושר עם 7.  

 

החומה של ביידן נותרה יציבה

זהו ניצחונו הראשון של ביידן במרוץ הדמוקרטי, אחרי כישלונות שגרמו לרבים להספיד את הקמפיין שלו. ביידן התמודד על הנשיאות גם ב-1988 וב-2008, והלילה למעשה זכה בניצחון הראשון שלו אי-פעם, בכל שלושת הקמפיינים שלו. ביידן, נזכיר, הגיע במרוץ הנוכחי למקום הרביעי באייווה והחמישי בניו המפשייר, והתמיכה בו בסקרים צנחה לאחר מכן. בנבאדה הצליח להתברג למקום השני, מה שהעניק לו מעט מומנטום לקראת ההצבעה אתמול בדרום קרוליינה.

 

תקוותו של ביידן לניצחון מכריע בדרום קרוליינה – כזה שירים את הקמפיין שלו מהקרשים – התממשה. ניצחונו שם עשוי לסייע לביידן למצב את עצמו כיריב המתון המרכזי של סנדרס, שהפיכתו למוביל במרוץ עוררה בהלה בקרב המחנה המתון, החושש שמועמדות של מי שמגדיר עצמו "דמוקרט סוציאליסט" תרחיק בוחרים רבים ותגדיל את סיכוייו של הנשיא דונלד טראמפ לנצח בבחירות הכלליות בנובמבר.

 

 

  (צילום: רויטרס)
"המאבק הוא על הלב של אמריקה". התמיכה של קלייבורן בביידן הייתה בעלת השפעה רבה(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בקמפיין של סגן הנשיא לשעבר כינו את דרום קרוליינה "חומת אש" בזכות המצביעים האפרו-אמריקנים הרבים בה, וביידן עצמו רמז שכל דבר אחר מניצחון שם יפגע בסיכוייו לנצח במרוץ ולזכות במועמדות הדמוקרטית לנשיאות. בנאום הניצחון שלו לתומכיו בעיר הבירה של דרום קרוליינה, קולומביה, אמר ביידן: "רק לפני ימים ספורים התקשורת והפרשנים הכריזו שהקמפיין שלנו מת. בזכותכם, הלב של המפלגה הדמוקרטית, בדיוק ניצחנו וניצחנו בגדול. אנחנו בהחלט חיים". ביידן הוסיף כי לקמפיין שלו נסללה הדרך לנצח את טראמפ. "הקמפיין שלנו ממריא, אז תצטרפו אלינו".

     

ביידן קיבל זריקת עידוד משמעותית בדרום קרוליינה בימים האחרונים, בעקבות הכרזת תמיכה בו מצד המחוקק השחור והמשפיע ג'יימס קלייבורן. בסקר של רויטרס, אותו ערך עבור סוכנות הידיעות מכון אדיסון, נמצא כי שישה מכל עשרה מצביעים אמרו שהכרזת התמיכה של קלייבורן השפיעה על החלטתם במי לתמוך. "הקמפיין הזה הוא על טוב ליבה של אמריקה", אמר קלייבורן לתומכי סגן הנשיא לשעבר, לפני שעלה הלילה לשאת את נאום הניצחון שלו. "ויש לנו כמועמד אדם טוב מאוד", הוסיף.   

 

אמש פגש ביידן בוחרים בעיר גרינביל והביע אופטימיות. "אם ננצח פה באופן ברור, אני חושב שאנחנו הולכים לאסוף הרבה כסף, כמו גם הרבה התלהבות", אמר לכתבים. גם כמה מהבוחרים שתמכו בו הביעו אמון שינצח. "הוא הולך להראות להם מה יש לו", אמרה אליסון פרייור, קצינת מבחן בגמלאות מהעיר צ'רלסטון. טראביס פריירסון, מנהל מסעדה בן 43, הצביע גם הוא לביידן. הוא אמר כי הוא מקווה שארה"ב תשוב ל"נורמליות" בנובמבר. "טראמפ קיצוני מדי, ולברני יש את אותו סוג של תומכים מאחוריו", אמר פריירסון. "הוא כמו דיקטטור", אמר על טראמפ. "אני רוצה לחזור לדמוקרטיה".

סנדרס בווירג'יניה (צילום: AP)
"אי-אפשר לנצח בהכול". סנדרס במקום השני(צילום: AP)

סנדרס בווירג'יניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סנדרס בווירג'יניה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ברני סנדרס קיווה אמנם לניצחון בדרום קרוליינה, וביום שישי אף אמר שם לתומכים כי הוא "במרחק נגיעה" מהישג – אך ההפסד המסתמן שלו במדינה היה צפוי ולא ברור אם תהיה לו השפעה משמעותית על המשך הקמפיין. בדרום קרוליינה זו, נזכיר, הוא הפסיד בפער עצום להילרי קלינטון בפריימריז ב-2016 – יותר מ-40%.

 

סנדרס: "אי-אפשר לנצח בהכול"

לאחר פרסום התחזיות על ניצחון ביידן, סנדרס בירך אותו. "אי-אפשר לנצח את כולן", אמר סנדרס. "זה לא יהיה ההפסד היחיד. יש הרבה מדינות בארץ הזו, ואף אחד לא יכול לנצח את כולן", הוסיף. הסנאטור הפרוגרסיבי לא נשאר אתמול בדרום קרוליינה, ודיבר הלילה בעצרת בווירג'יניה, אחת המדינות שיצביעו ביום שלישי במה שמכונה "סופר טיוזדיי". אז יצביעו יחדיו 14 מדינות וטריטוריית סמואה האמריקנית, ובבת אחת יחולקו 35% מבין הצירים בפריימריז.

 

רשת CNN פרסמה השבוע סקרים החוזים ניצחון לסנדרס במדינות הענק קליפורניה וטקסס, שיצביעו גם הן ביום שלישי. עוזרו של סנדרס, ג'ף וויבר, נשלח לקליפורניה ואמר שם שסנדרס פועל להשיג כמה שיותר צירים ב"סופר טיוזדיי". לפי היועץ של סנדרס, הניסיון מהקמפיין הקודם ב-2016 לימד אותם כי כל מי שיגיע למקום הראשון ביום שלישי יזכה ביתרון משמעותי במספר הצירים – פער שיהיה קשה ליריבים אחרים לסגור אותו. אמש גם ערך סנדרס עצרת בבוסטון, בירת מדינת מסצ'וסטס שאותה מייצגת בסנאט יריבתו במרוץ, אליזבת וורן. מול אלפי תומכים בבוסטון אמר סנדרס כי הישגיו במרוץ "הופכים את הממסד ללחוץ מאוד".

מייקל בלומברג עימות דמוקרטי דרום קרוליינה פריימריז ארה
טראמפ על הניצחון של ביידן: זה צריך להיות הסוף של "מיני-מייק". בלומברג בעימות הדמוקרטי(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
השקיע מיליונים כמו בלומברג, ופרש. טום סטייר הגיע למקום השלישי בדרום קרוליינה(צילום: רויטרס)

הפיכתו של סנדרס למועמד המוביל במרוץ עוררה כאמור דאגה רבה בקרב הדמוקרטים המתונים, ומבקריו של הסנאטור מוורמונט טוענים כי האג'נדה שלו רדיקלית מדי ותרחיק מצביעים מתונים. הם טוענים שסיכוייו לנצח את טראמפ בנובמבר קלושים. תומכיו של סנדרס, גם בדרום קרוליינה, לא השתכנעו מאזהרות אלו. "אני חושב שפרוגרסיביות היא הסיכוי הכי טוב לנצח את טראמפ", אמר ג'יימס ווסטמורלנד, מורה בן 44 שתמך בסנדרס.

 

טראמפ לועג: זה צריך להיות הסוף של "מיני-מייק"

מחוץ לקלפי שבו הצביע ווסטמורלנד ישבה אישה אפרו-אמריקנית נכה במכוניתה, וחיכתה לעזרה לצאת ממנה ולהצביע. גם היא תמכה בסנדרס, למרות שהודתה שיהיה קשה לנצח את טראמפ במדינות שמרניות. היא אמרה כי לא תסכים להיכנע ללחץ מצד דמוקרטים מתונים. "הם כנראה לא מוכנים אליו", אמרה האישה שהזדהתה רק בשם משפחתה קנדי. "נמאס לי מהיעדר הכבוד במדינה שלנו. המדינה שלנו צריכה להתחיל להיות מכובדת".

  ()

שם מרכזי אחד שלא הופיע על פתקי ההצבעה בדרום קרוליינה היה של ראש העיר ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג. בלומברג הצטרף מאוחר למרוץ, וממקד את עיקר מאמציו במדינות שיצביעו ב"סופר טיוזדיי". הוא שפך מאות מיליוני דולר, יותר מחצי מיליארד כבר, על פרסום ותשדירי בחירות. הוא ינסה להשיג ביום שלישי צירים ראשונים – והרבה. ההופעה הגרועה שלו בשני העימותים הטלוויזיוניים שבהם השתתף הפחיתה את סיכוייו להצליח במשימה.

 

הלילה התייחס הנשיא דונלד טראמפ לניצחון ביידן, אותו כינה "ישנוני", וטען כי המשמעות של הניצחון צריכה להיות סיומו של "קמפיין הבדיחה" של "מיני-מייק", כינוי-הגנאי של טראמפ לבלומברג. "אחרי ההופעה הגרועה ביותר בהיסטוריה של העימותים הנשיאותיים, מיני-מייק מפצל את הקולות המעטים מאוד של ביידן, ולוקח ממנו הרבה!", צייץ הנשיא בטוויטר.


פורסם לראשונה 01/03/2020 02:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ניצחון ראשון. ביידן
צילום: EPA
מומלצים