קצת יותר משבוע עבר מאז דיווחנו לראשונה על התקלה באפליקציית "המגן" של משרד הבריאות, שסיפקה התראות שווא למשתמשים על אירועי חפיפה עם חולי קורונה מאומתים - על אף שכלל לא שהו במקומות שצויינו בהתראה. מאז, משרד הבריאות הספיק לשגר הבטחה כי התקלה נמצאת בטיפול וביקש ממשתמשים "להפעיל שיקול דעת", אלא שהאפליקציה עדיין שולחת התראות שווא, ובמקרים מסוימים גם מספקת הרבה מאוד התראות על אירוע חפיפה יחיד.
2 צפייה בגלריה
אישה עם מסכה וסמארטפון
אישה עם מסכה וסמארטפון
התראות שווא חוזרות. אפליקציית המגן
(צילום: shutterstock)
במשרד הבריאות טענו לפני שבוע כי התקלה נובעת מ"מדיניות מרחיבה של האפליקציה לגבי קרבה פיזית", אולם בגיטהאב - פלטפורמת הפיתוח הפופולרית, המהווה גם מעין רשת חברתית עבור מפתחים וכותבי קוד, המליצו אנשי אפליקציית "המגן" להתאזר בסבלנות ולזכור שהמידע האפידמיולוגי שממנו שואבת האפליקציה, מוזן על-ידי מתנדבים ועשוי להכיל טעויות. שאילתות הנוגעות לתקלות באפליקציה ממשיכות לצוץ בגיטהאב מעת לעת, והאחרונה שבהן עוסקת בריבוי התראות על אירוע חפיפה אחד. כך עולה שמשתמשים שמקבלים התראה על אירוע חפיפה עם חולה מאומת, ומסמנים "לא" מאחר ומדובר בהתראת שווא, ממשיכים לקבל עשרות התראות פוש בנוגע לאותו אירוע.
2 צפייה בגלריה
עשרות התראות על אותו אירוע. אפליקציית המגן
עשרות התראות על אותו אירוע. אפליקציית המגן
עשרות התראות על אותו אירוע. אפליקציית המגן
(צילום מסך מגיטהאב)
בתשובה לכך נטען בגיטהאב כי האפליקציה קיבלה עדכון גרסה בשבוע שעבר, ימים ספורים לאחר שדיווחנו על התקלה שבגינה נשלחות התראות שווא למשתמשים. העדכון אמור לפתור את נושא ההתראות החוזרות, והוא הוסיף גם אפשרות לסנכרון נתוני מיקום מגוגל - אופציה שמעוררת הרבה מאוד מחלוקת בקרב משתמשים, על אף שאינה מוגדרת כברירת מחדל. למרות זאת, משתמשים טוענים כי האפליקציה לא מתעדכנת בצורה אוטומטית ורבים מהם לא קיבלו את עדכון הגרסה הרלוונטי, כך שהם ממשיכים לקבל התראות שווא והתראות חוזרות. בנוסף, משתמשים מדווחים על התראות חוזרות שבלתי אפשרי להסיר, שמזכירות כי נתוני המיקום מופעלים.


ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "האפליקציה פותחה במהירות על מנת לענות על הצורך המיידי לאתר ולעדכן על מגע עם פוטנציאלי עם חולה כשירות לציבור. התקלות מוכרות ומטופלות, חלקן כבר תוקנו ומתבצע תהליך יום יומי לטיוב היישומון והמידע המוצג בו". אפליקציית "המגן" זכתה, עם השקתה, לשבחים מקיר לקיר מטעם מומחי אבטחת מידע ופרטיות, מאחר והיא נבנתה בקוד פתוח ובאופן שמדגיש שמירה על פרטיות. האפליקציה לא משגרת את נתוני המיקום של משתמשים לענן, אלא מבצעת הצלבה שלהם מול נתוני התחקירים האפידמיולוגיים על גבי המכשיר עצמו. למרות זאת, התקלה שבגינה משתמשים מקבלים התראות שווא והתראות חוזרות, מצליחה לעורר בהלה בקרב הציבור. משתמשים מקבלים התראות שגויות על כך ששהו בקרבת חולים מאומתים, מנסים לשחזר מסלולים ולא מצליחים להחליט אם לסמוך על עצמם או על הטכנולוגיה.
הנושא של ריבוי התראות באפליקציות מהסוג הזה, גם הוא בעייתי למדי. ההצלחה של אפליקציה כמו "המגן" תלויה באמינות שלה, וכשמשתמשים מבינים שהם לא יכולים לסמוך עליה, וגרוע מזה - מכבים את ההתראות כי היא מציקה עם התראות חוזרות - אז האפליקציה לא יכולה לשרת את המטרה שלשמה היא פותחה. בשבוע שעבר הודיע משרד הבריאות כי יותר ממיליון משתמשים כבר הורידו את האפליקציה. אם האפליקציה עדיין מותקנת אצלכם על המכשיר, הקפידו לבדוק עדכוני גרסה ולעדכן אותה בהתאם.
פורסם לראשונה: 14:02, 05.04.20