תקציב המדינה הראשון של ממשלת האחדות יאושר סופית עד 100 יום מכינון הממשלה, דהיינו עד ל-28 באוגוסט, ויכלול את תקציב השנים 2020 ו-2021. כך נקבע בהסכם הקואליציוני שנחתם רק לפני חמישה שבועות. אלא שבשל הזמן המועט להכנת התקציב הוחלט לבקשת ראש אגף התקציבים באוצר לאפשר את סיום חקיקת התקציב הדו-שנתי עד ערב ראש השנה, באמצע חודש ספטמבר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בינתיים, ראש הממשלה בנימין נתניהו, בניגוד לראש הממשלה החליפי, בני גנץ, החליט שבשל המשבר הכלכלי נכון לסטות מהנוהג של תקציב דו-שנתי, שהוא עצמו יזם, ולהסתפק כעת בגיבושו המהיר של תקציב חד-שנתי עד לתום השנה הנוכחית ובהמשך לגבש תקציב נוסף לשנת 2021, דבר שיצר עימות בקואליציה.
1 צפייה בגלריה
 ישיבת ממשלה
 ישיבת ממשלה
רה"מ, בנימין נתניהו, וראש הממשלה החליפי, בני גנץ
(צילום: רויטרס)
מי תומך בעמדת נתניהו ומי מתנגד?
שר האוצר, ישראל כץ, תומך בעמדה של נתניהו. מי שמתנגדים לה הם אנשי כחול לבן שחוששים שזה יאפשר לנתניהו חלון הזדמנויות לפרק את הממשלה מאחר שנפילת הממשלה על רקע התקציב לא מחייבת את החלפת ראש הממשלה עד לבחירות, כמו שסוכם.
מה דעת אנשי המקצוע?
בכירי האוצר, שרבים מהם התנגדו מאז ומתמיד לתקציב דו-שנתי, תומכים כעת כמעט פה אחד בעמדת ראש הממשלה. בין התומכים - שהביעו את דעתם בדיון המיוחד שכינס בסוף השבוע נתניהו, יחד עם גנץ ושר האוצר כץ - גם המנכ"לית החדשה של המשרד, קרן טרנר-אייל, ראש אגף התקציבים, שאול מרידור, הכלכלנית הראשית, שירה גרינברג, והחשב הכללי, רוני חזקיהו.
איך הם מנמקים את עמדתם?
במסמך שכתב רוני חזקיהו נאמר כי רצוי שהתמונה הכלכלית, בעיצומו של משבר הקורונה והשלכות היציאה ממנו, תתבהר בטרם יגובש תקציב גם לכל שנת 2021, כאשר המצב הכלכלי בעולם לוט בערפל, אפילו ביחס למה שיקרה בעוד חודשיים-שלושה. שאול מרידור אמר כי חייבים לקבל החלטה מיד, אחרת יהיה קשה לעמוד בלוח הזמנים. לדברי מרידור, חייבים לאשר בהקדם האפשרי את התקציב הנפרד ל-2020, כדי למנוע עוד נזק מהמשק.
מה לוח הזמנים שהציע אגף התקציבים?
כבר ב-9 ביולי יובא התקציב החד-שנתי ל-2020 לאישור הממשלה והתקציב יאושר סופית עד ל-24 בספטמבר. את תקציב 2021 מציעים באוצר לאשר עד ל-24 בפברואר.
מהם היתרונות והחסרונות של תקציב נפרד ל-2020?
היתרון הוא בעיקר אחד: הפסקת ניהול המדינה ללא תקציב במהירות ואפשרות להזרים תקציבים לתחומי הבריאות, החינוך, הרווחה והביטחון. החסרונות רבים ובראשם ההנחה שהתקציב יהיה חסר כל בשורה, יגובש בחיפזון, יכלול בעצם רק פירוט תקציבי למשרדים ולא ייעשה במסגרתו דבר לצמצום הגירעון העצום הצפוי של יותר מ-10% מהתוצר.
האם צפוי בתקציב החד-שנתי גם משהו חיובי?
הדבר החיובי מבחינת הציבור הוא שלאזרחים צפוי מעט שקט עד לסוף השנה. התקציב הקרוב, כהבטחת פרופ' אבי שמחון, יועצו הכלכלי של נתניהו, לא יכלול מיסים חדשים ולא יהיו בו קיצוצים משמעותיים.
מה יכלול תקציב 2021?
הכל תלוי בשאלה אם יבוא גל שני של התפשטות נגיף הקורונה ומה יהיה מצב המשק בינואר הקרוב. ברור שכעת כבר לא ניתן להבטיח שלא יוטלו גזירות על הציבור, החל מביטול פטורים ממס, כמו ההצעה לבטל את הפטור ממס על השכרת דירה למשל, וצפויים קיצוצים כואבים בחלק ממשרדי הממשלה. גורם באוצר רמז שבין השאר יקוצצו מיד תקציבי "המשרדים החדשים המיותרים".
מה צפוי כעת?
ההערכה היא שעמדת נתניהו ובכירי האוצר תאומץ בסופו של יום ותקציב 2020 יגובש במהירות, בנפרד מתקציב 2021.