ב-48 השעות האחרונות, מנסות שתיים מחברות הטלוויזיה בישראל לשכנע אתכם כי אחד החסרונות המהותיים ביותר של העברת שידורי טלוויזיה דרך האינטרנט עומד להיעלם. הכוונה היא לזמן השיהוי (Delay), הרלוונטי בעיקר בשידורים חיים, בין הרגע המצולם להופעת התמונה שלכדה אותו על המסך.
2 צפייה בגלריה
לאו מסי
לאו מסי
לאו מסי. למה שתראו את הגול שלו בדיליי?
(צילום: gettyimages)
המצב אליו הורגלו הצרכנים הישראלים בשנים האחרונות הוא השהייה של עשרות שניות, לעיתים אף יותר מדקה, בין שידור שמועבר דרך תשתית הכבלים והלוויין לבין שידור אינטרנטי. במשחקי ספורט, זה אומר כי הודעות והתראות על שינוי בתוצאה עלולים להגיע לטלפונים של הצופים לפני שאלה ראו את ההתרחשות על המסך שלהם.
הראשונה להוציא הודעה בנושא הייתה פרטנר, שהפתיעה שלשום - ערב לפני מסיבת העיתונאים שקבעה yes לחשיפת הטכנולוגיה שלה - עם הודעה שהבטיחה שיפור בזמני השהיה ובו בזמן תקפה את הטכנולוגיה של מתחרים. ההודעה של פרטנר הייתה כללית למדי, עם הבטחה להתאים את השיהוי לאיכות החיבור של המשתמש באמצעות ניהול אינטליגנטי של כמות התוכן שיורדת אל המכשיר לפני שהתוכן מתחיל להתנגן. סטרימרים מורידים קצת תוכן לזכרון שלהם לפני שהם מתחילים לנגן אותו כדי שבעיות רגעיות בחיבור לא יפגעו בחווית הצפייה. כאשר החיבור יציב, יוכלו המכשירים לנגן את התוכן עם שיהוי נמוך יותר, כי מרווח הבטחון שהמכשיר ייקח לעצמו יהיה נמוך יותר.
ההכרזה של יס הייתה מגובשת הרבה יותר מזו של פרטנר, עם הבטחה לשיהוי אפסי בין ממירי הלוויין של החברה לבין הממירים האינטרנטיים כבר בספטמבר. בינתיים זה צפוי לקרות רק בממיר אנדרואיד שלה ורק בחלק מהערוצים - בראשם ערוצי ספורט וערוצי החדשות הישראלים. יס גם פירטה הרבה יותר על הטכנולוגיה שתאפשר לה לעשות את זה.
עם זאת, חייבים לציין שהדרך בה בחרה יס להציג את הטכנולוגיה החדשה הייתה מעט לוקה בחסר. במהלך האירוע, הראו בחברה שני מסכים - אחד עם הטכנולוגיה החדשה שלהם, והשני עם שידור של מתחרים. השידור של יס היה עשרות שניות לפני השידור המתחרה. הבעיה היא ש"פחות שיהוי ממתחרים" זה לא "ביטול שיהוי", כי ההשוואה המתבקשת היא לשידורי כבלים ולוויין - ובחברה טרם הציגו הדגמה של שידור לווייני מול שידור אינטרנטי. הם כן מבטיחים שכשהשירות יושק, אם יהיה שיהוי הוא יהיה מינימלי, ברמה של שניות בודדות.

מאיפה בכלל מגיע שיהוי?

הדבר הראשון שצריך להבין לגבי שיהוי בשידורי טלוויזיה הוא שתמיד יש כזה. נדרשות לכל הפחות 4-5 שניות כדי להעביר תוכן מיחידת השידור, בין אם זה אולפן או מגרש ספורט, למסך הטלוויזיה שלכם. בשניות האלה התוכן נארז, מועבר למרכז קליטת התוכן של הספקית, שם הוא עובר עיבוד שמתאים אותו להעברה הלאה, ונשלח למכשיר של הצרכן.
במקרה של תשתית כבלים ולוויין, המסלול הזה צפוי ויציב לכל אורך הדרך. באינטרנט, לעומת זאת, המצב שונה לגמרי. גם אם אתם מחוברים לרשת ביתית יציבה, עם חיבור איכותי, ניתוב התעבורה משרתי השידור של הספקית אליכם הביתה אינו בהכרח יציב. בתכני VOD זה לא מאוד רלוונטי, כי המכשירים יכולים להרשות לעצמם לייצר מרווח ביטחון גדול-יחסית, כמו זה שפרנטר דיברה עליו בהכרזה שלהם, כדי להבטיח איכות צפיה גבוהה. בשידורים חיים, לעומת זאת, לכל שניה יש משמעות.

מה עושים? מבצעים התאמה אישית

בעשור האחרון, עם התפתחות של העברת וידאו דרך תשתית אינטרנט, החלו חברות לחפש פתרונות לבעיית השיהוי. הפתרון הראשון שהפך לסטנדרט הוא לא לשדר רק שידור אחד למשתמשים. השרתים שמכינים את התוכן לשליחה דרך האינטרנט מייצרים, בימינו, מספר גרסאות שונות של אותו וידאו - באיכות שונה. המכשיר שלכם יודע לעבור בצורה סמויה בין הגרסאות, בלי לעצור את השידור החי. זה מה שקורה כשאיכות הוידאו פתאום יורדת או עולה בזמן שידור חי.
2 צפייה בגלריה
יס פלוס
יס פלוס
יס פלוס, השירות האינטרנטי של יס
(צילום: באדיבות yes)
בצד של חברות הטלוויזיה, זה כן יצר בעיה. הן צריכות בכל פעם לארוז ולשלוח להפצה שידור חי, וכל עוד אריזה של קטע אחד לא נגמרה, אריזה של הקטע הבא לא יכולה להתחיל - והזמן בינתיים רץ. בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית בטכנולוגיה שמאפשרת לארוז מקטעים קטנים מאוד ולהפיץ אותם מהר, אבל גם ארגונים שמובילים באימוץ הטכנולוגיות האלה עדיין נתקלים בזמני השהייה שעולים הרבה פעמים על 10 שניות. הטכנולוגיה החדשה גם מוסיפה מטלות למכשיר שמקבל את השידור. הוא צריך לדעת לדלג בין השידורים השונים מהר יותר, ובצורה טובה יותר מבעבר, תוך שהוא מוודא כי הרצף לא נקטע.

בינתיים רק בממיר אנדרואיד

אחת המגבלות בטכנולוגיה החדשה של יס היא זמינותה, נכון לעכשיו, לממירי אנדרואיד TV בלבד. הסיבה לכך, לטענת יס, היא טכנולוגית - לא ניתן כרגע ליישם את דרך השידור השונה שנדרשת כדי למנוע שיהוי על ממירי אפל TV. דוקומנטציית הפיתוח של אפל תומכת בטענה הזו. נראה כי למרות שכבר בשנה שעברה הציגה אפל את התקן החדש LL-HLS, שאמור לאפשר הזרמת תוכן בשיהוי נמוך, הוא טרם הבשיל, ועדיין עובר שינויים מהותיים מדי כמה חודשים.
ביס טוענים שכאשר יוכלו לאפשר גם לבעלי אפל TV ליהנות מהטכנולוגיה, יעשו זאת. ומה עם מנויי סטינג - השירות הזול יותר של יס? אלה לא יוכלו ליהנות משידורים ללא שיהוי, נכון לעכשיו לפחות.