נגיף הקורונה ממשיך להתפשט במהירות ברחבי העולם, ובשלושת המוקדים החמורים ביותר של ההתפרצות שלו, ארה"ב, ברזיל והודו, דווחו במהלך הלילה האחרון נתונים ראויים לציון: בהודו חצה לראשונה מספר הנדבקים המאובחנים את רף המיליון, בברזיל המספר הזה הגיע ליותר מ-2 מיליון, ובארה"ב נשבר שוב שיא הנדבקים ביממה, עם יותר מ-77 אלף.
14 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה ב מומבאי הודו
בדיקת קורונה ב מומבאי הודו
המונים נדדו מהערים לכפרים והביאו עמם את הנגיף. בדיקת קורונה במומבאי
(צילום: AFP)

בהודו, שמדורגת שלישית בעולם במספר הנדבקים אחרי ארה"ב וברזיל, דיווחו הרשויות שביום חמישי אובחנו בשטח מדינת הענק 34,956 נשאים וחולים חדשים, ומספרם הכולל במדינה עומד כעת על 1,003,832 – אם כי המספר האמיתי לפי כל ההערכות גבוה בהרבה, עקב מחסור בבדיקות לאבחון הנגיף. זאת על אף שהודו הרחיבה מאוד את היקף הבדיקות ומבצעת כעת כ-300,000 ביממה, בעזרת 1,200 מעבדות. ביממה האחרונה מתו במדינה עוד 687 חולי קורונה, ומספר הקורבנות הכולל של הנגיף בהודו עומד כעת על 25,602.
בהודו חוששים כעת מהתפשטותו של הנגיף מערי ענק כמו ניו דלהי ומומבאי לערים קטנות יותר ולכפרים, שבהם מתגוררים כ-70% מכלל 1.4 מיליארד תושבי המדינה. ד"ר אנאת בהאן, חוקר בתחום הבריאות העולמית, אמר כי הודו צפויה לראות "סדרה של שיאים" עם התפשטות הנגיף באזורים הפרבריים והעניים שלה.
בעקבות ההתפשטות המהירה של הנגיף בהודו, יותר ויותר מדינות-מחוז מחזירות את ההגבלות על התושבים. בגואה הודיעו אתמול הרשויות על סגר בן שלושה ימים ועוצר לילי שיימשך עד 10 באוגוסט. פרמונד סוואנט, ראש ממשלת מדינת-המחוז שלחופיה המערביים של הודו, אמר כי יותר מדי אנשים "יוצאים החוצה להיפגש במסיבות" וכי רמת המודעות של התושבים לסכנות הנשקפות מהנגיף נמוכה מדי.
14 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה ב אחמדאבאד ב הודו
בדיקת קורונה ב אחמדאבאד ב הודו
בדיקת קורונה באחמדאבאד
(צילום: AP)
14 צפייה בגלריה
אב נושא את בתו לבדיקת קורונה בניו דלהי
אב נושא את בתו לבדיקת קורונה בניו דלהי
אב נושא את בתו לבדיקת קורונה בניו דלהי
(צילום: רויטרס)
14 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה בניו דלהי
בדיקת קורונה בניו דלהי
(צילום: רויטרס)
ההכרזה על סגר בגואה, שבימי שגרה נחשבת למוקד תיירותי, נעשתה ימים ספורים אחרי שגם במדינת-המחוז ביהר – שבה 125 מיליון תושבים ואשר נחשבת לאחת העניות בהודו – הכריזו על סגר למשך שבועיים. בעיר בנגלור, הנחשבת למרכז ההייטק של הודו, הוטל סגר לשבוע אחד. הגבלות שונות הוטלו גם במדינות-המחוז טאמיל נאדו, קרלה ואסאם.

לסגור מוקדם מדי, לפתוח מוקדם מדי

ראש הממשלה נרנדרה מודי, נזכיר, הטיל סגר כולל בהודו בשלב מוקדם יחסית של המגפה, בסוף מרץ. הסגר לווה במשבר הומניטרי חסר תקדים שבמהלכו מיליוני מהגרי עבודה הודים שאיבדו את עבודותיהם בערים הגדולות נדדו חזרה לכפרים שלהם, ולעתים קרובות נאלצו לעשות זאת ברגל בעקבות השבתת התחבורה הציבורית. ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי הנדידה הזו סייעה להתפשטות הנגיף מהערים הגדולות לכפרים המרוחקים.
הסגר הוסר בסופו של דבר ביוני, אך מאז קצב ההדבקה ממשיך להתפשט במהירות, ובהודו יש מי שמותח ביקורת על רה"מ מודי בטענה שהטיל את הסגר מוקדם מדי – ואז הסיר אותו מוקדם מדי. בכל מקרה, כמו בסגר הקודם, גם כעת בסגרים המקומיים נראה שקשה מאוד לאכוף את הכללים בערים הצפופות והעניות. כך למשל בעיר הבירה של מדינת-המחוז ביהר, פטנה, התנועה של כלי רכב והולכי רגל הייתה ערה גם לאחר הטלת הסגר, ורבים לא נשמעו להנחיות הריחוק החברתי או הדרישה לעטות מסכה. "הסגר לא נאכף במלואו", התלונן איש עסקים אחד, בשם רנג'יט סינג, בפני צוות של סוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
14 צפייה בגלריה
נרנדרה מודי ראש משלת הודו עם מסכה
נרנדרה מודי ראש משלת הודו עם מסכה
"הטיל סגר מוקדם מדי - ואז פתח מוקדם מדי". נרנדרה מודי סופג ביקורת
14 צפייה בגלריה
בדיקת קורונה ב קראצ'י פקיסטן
בדיקת קורונה ב קראצ'י פקיסטן
לוקחים דגימה בקראצ'י, פקיסטן. בצלב האדום מזהירים מ"טרגדיה אנושית"
(צילום: AFP)
בצלב האדום הזהירו אתמול כי לא רק בהודו הנגיף מתפשט בעוצמה, וכי גם בבנגלדש ובפקיסטן יש סימנים שהן עומדות להפוך למוקדי ההתפרצות העולמיים הבאים. "בעוד תשומת הלב העולמית ממוקדת במשבר המתמשך בארה"ב ובדרום אמריקה, טרגדיה אנושית מתהווה במקביל בדרום אסיה", מסרו בארגון.

מיליון נדבקים בברזיל ב-27 ימים

המוקד בדרום אמריקה שאותו הזכירו בארגון ההומניטרי הוא ברזיל, שהלילה חצתה רף עגום חדש ודיווחה לראשונה על יותר משני מיליון נדבקים. המדינה שבה 210 מיליון תושבים מדווחת בימים האחרונים על כ-40 אלף נדבקים חדשים בכל יממה, והלילה הגיע מספר הנדבקים בה ל-2,012,151. מספר המתים עומד על 76,688.
בסוכנות הידיעות רויטרס מציינים כי לברזיל נדרשו 27 ימים לטפס ממיליון נדבקים מאובחנים ל-2 מיליון, לעומת 43 ימים שנדרשו לשם כך בארה"ב (שנמצאת כבר בדרך ל-4 מיליון נדבקים). באופן שאולי מזכיר את הודו, בברזיל ערים גדולות כמו ריו דה ז'ניירו וסאו פאולו – שהיו הראשונות לחוות התפרצות – מדווחות כעת על התייצבות בקצב ההדבקה, ובחלקן אף חלה ירידה. מנגד, באזורים אחרים נרשמת עלייה, במיוחד בדרום ברזיל, במדינות-המחוז ריו גראנדה דו סול ופרנה.
14 צפייה בגלריה
בית קברות
בית קברות
קברים לקורבנות הקורונה במנאוס, ברזיל
(צילום: AFP)

14 צפייה בגלריה
שם יש התייצבות. עם מסכות בסאו פאולו
שם יש התייצבות. עם מסכות בסאו פאולו
שם יש התייצבות. עם מסכות בסאו פאולו
(צילום: EPA)
"המחלה התפתחה לא רק לאורך הזמן, אלא גם על פני גאוגרפיות", אמר רוברטו מדרונו, פרופסור לרפואה מהאוניברסיטה הפדרלית של ריו דה ז'ניירו. "עדיין לא הגענו לשיא בברזיל בגלל ההתפרצויות החדשות באזורים שונים".
עם זאת, לדברי מדרונו, המודלים החוזים את המשך ההתפשטות בברזיל מצביעים על כך שמיליון מקרי ההדבקה הבאים יגיעו בקצב איטי יותר, שכן יש פחות אזורים "נקיים" מהנגיף במדינת הענק. הוא אומר כי בסוף יולי או באמצע אוגוסט ייתכן שברזיל תתחיל אפילו לדווח על ירידה במספר הנדבקים החדשים.
מומחים אחרים מזהירים מההתפשטות של הנגיף בדרום ברזיל, ומצביעים על כך ששם הטמפרטורות נמוכות מאוד במהלך החורף של חצי הכדור הדרומי, ושהאוכלוסייה שם נוטה להיות מבוגרת יותר. "מה שמדאיג אותי בדרום הוא ההתפשטות לעבר האוכלוסייה בשטחים פנימיים יותר, שהינה מבוגרת יותר", אומר ונדרסון אוליביירה, בכיר לשעבר במשרד הבריאות של ברזיל. "לאור הקור והלחות, יש שם את כל התנאים עבור התפוצצות של הנגיף".
14 צפייה בגלריה
ז'איר בולסונרו ננשך ריאה עוף ארמון נשיא ברזיל
ז'איר בולסונרו ננשך ריאה עוף ארמון נשיא ברזיל
הפופולריות בצניחה. בולסונרו שנדבק, בזמן הבידוד
(צילום: AFP)

בעוד המומחים דואגים מהמשך ההתפשטות במדינה, נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו זלזל בנגיף לאורך הדרך ואף כינה אותו "שפעת קלה". הנשיא, שרק בשבוע שעבר אובחן בעצמו כנשא, התנגד להגבלות ולצעדי הסגר שהטילו מושלי מדינות-המחוז, בטענה שהנזק הכלכלי שנגרם מהצעדים הללו חמור אף יותר מהנזק שגורם לו הנגיף. בשבועות האחרונים, ותחת לחץ רב, כמה מושלים החלו להקל בהגבלות, מה שאפשר התפרצויות קורונה מחודשות.
סקרים שנערכו במדינה מלמדים כי אופן הטיפול במגפה פגע בפופולריות של הנשיא. שיעור הברזילאים שסבורים כי הממשלה שלו "רעה" או "גרועה" עלה מ-36% בדצמבר אשתקד ל-38% באפריל וכעת עומד, לפי סקר מסוף יוני, על 44%.
"הממשלה לא זזה למרות המשבר הבריאותי. הם חשבו יותר על כסף מאשר על אנשים", אמר רפאל רייס מריו דה ז'ניירו, שאיבד את אמו בת ה-71 לנגיף. "הם זלזלו במחלה. הם לא האמינו בה... הם רצו שכולם יחזרו לרחובות".

ארה"ב: מאבקים על מסכות ובתי ספר

בינתיים בארה"ב – שהיא המוקד החמור בעולם עם כ-3.6 מיליון נדבקים ו-138 אלף מתים – ההתפרצות המחודשת של הנגיף ממשיכה לשבור שיאים. הלילה דיווחו הרשויות ברחבי המדינה, לפי ספירת רויטרס, על יותר מ-77 אלף נדבקים חדשים. מספר המתים ממשיך לעלות גם הוא, ועמד אתמול על 969, כאשר במדינות פלורידה, דרום קרוליינה וטקסס דווח על שיא במספר המתים היומי אצלן. בטקסס ובאריזונה מתחילות הרשויות להתמודד עם מחסור במקומות לאחסון הגופות של המתים.
14 צפייה בגלריה
שיא במספר המתים היומי בפלורידה. במיאמי ביץ'
שיא במספר המתים היומי בפלורידה. במיאמי ביץ'
שיא במספר המתים היומי בפלורידה. במיאמי ביץ'
(צילום: AP)
14 צפייה בגלריה
החופים עדיין מלאים במיאמי ביץ'
החופים עדיין מלאים במיאמי ביץ'
החופים עדיין מלאים במיאמי ביץ'
(צילום: EPA)
בעוד במספר הנדבקים היומי ארה"ב עקפה כבר לפני כמה שבועות את השיא בגל הראשון אצלה, שאז עמד על כ-36 אלף, במספר המתים היומי היא עדיין לא מתקרבת לשיא שנרשם באפריל, אז בממוצע מתו בכל יום 2,000 חולים.
בשעה שהנגיף ממשיך להשתולל, בארה"ב עדיין חלוקים בשאלת עטיית מסכות, סוגיה שהפכה לטעונה פוליטית בצל התנגדותו הממושכת של הנשיא דונלד טראמפ לעטות מסכה בעצמו. הנשיא עטה מסכה בפומבי רק לפני שבוע, חודשים ארוכים אחרי ההמלצה של ממשלו שלו לעשות כן.
בעוד מושלים רפובליקנים שונים נכנעו ללחץ והורו על תושביהם לעטות מסכות, בג'ורג'יה המושל הרפובליקני בראיין קמפ נלחם בניסיונות של מנהיגים מקומיים לחייב תושבים לעשות כן. אחרי שמוקדם יותר השבוע הוא הודיע כי הוא מבטל את כלל ההוראות המקומיות לעטות מסכה, הלילה הוא מסר כי יעתור לבית המשפט נגד ראש העיר הדמוקרטית של אטלנטה, קיישה לאנס בוטומוס (ששמה עלה כמועמדת אפשרית לסגניתו של ג'ו ביידן במרוץ לנשיאות) – כיוון שהטילה בכל זאת הוראה על עטיית מסכה בגבולות העיר.
14 צפייה בגלריה
טראמפ עם מסכה, בביקור בבית חולים צבאי במרילנד. 11 ביולי
טראמפ עם מסכה, בביקור בבית חולים צבאי במרילנד. 11 ביולי
טראמפ עם מסכה, בביקור בבית חולים צבאי במרילנד. עדיין סוגיה טעונה פוליטית
(צילום: AP)
14 צפייה בגלריה
ארה"ב ראש העיר אטלנטה קיישה לאנס בוטומס נדבקה קורונה מועמדת להיות סגנית של ג'ו ביידן
ארה"ב ראש העיר אטלנטה קיישה לאנס בוטומס נדבקה קורונה מועמדת להיות סגנית של ג'ו ביידן
המושל הרפובליקני יעתור נגדה לבית המשפט. ראש העיר הדמוקרטית של אטלנטה, קיישה לאנס בוטומס, דורשת לעטות מסכה
(צילום: AFP)
סוגיה נוספת שמעסיקה כעת את האמריקנים היא פתיחתם של בתי הספר, כאשר הנשיא טראמפ דוחק במדינות לפתוח את מוסדות הלימוד ולא להמשיך במתכונת של למידה מרחוק, כפי שנעשה עד עכשיו במהלך המגפה. אלא שבצל ההתפרצות המחודשת של הנגיף, עוד ועוד רשויות מקומיות מודיעות כי שנת הלימודים שתחל אחרי חופשת הקיץ בבתי הספר הציבוריים לא תיפתח בכיתות, ותתנהל לפחות בראשיתה באופן מקוון.
טראמפ, נזכיר, מקווה להיבחר לכהונה שנייה בבחירות לנשיאות שייערכו ב-3 בנובמבר, אבל בצל מגפת הקורונה ומחאת ג'ורג' פלויד מצבו בסקרים עגום, ובקמפיין שלו רואים בפתיחת בתי הספר יעד אסטרטגי ראשון במעלה: חזרת התלמידים לכיתות תאפשר להוריהם לשוב לעבודה ולהניע את גלגלי הכלכלה, אמצעי רב חשיבות להחזרת המצביעים אליו. לפי הערכות, כ-26.8 מיליון אמריקנים – 16% מכוח העבודה בארה"ב – תלויים במציאת מסגרת לילד כדי שיוכלו לחזור לעבוד.
אלא שנראה שלדרישתו לפתיחת מוסדות החינוך בהקדם אין תמיכה בציבור הרחב: לפי סקר חדש של רויטרס ומכון איפסוס רק אחד מכל ארבעה אמריקנים חושב שבטוח כעת לפתוח את בתי הספר. הסקר הצביע על תמיכה רבה יותר בפתיחתם בקרב מצביעים רפובליקנים: מחצית מאלו שהזדהו כרפובליקנים אמרו שפתיחה כעת היא דבר בטוח, אך רק אחד מתוך כל עשרה דמוקרטים חשב כך.