האיכונים של השב"כ אחר חולי קורונה פוטנציאליים ימשיך במקביל לשימוש באפליקציית "המגן 2" שאמורה להיות מושקת בשבוע הבא - כך קבע היום (ג') צוות השרים שדן בהמשך איכוני השב"כ. בכך דחו למעשה השרים את חוות הדעת של הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, שקראה להפסיק את השימוש באיכוני השב"כ לטובת האפליקציה של משרד הבריאות שפגיעתה בפרטיות האזרחים פחותה משמעותית.
2 צפייה בגלריה
אישה עם מסכה וסמארטפון
אישה עם מסכה וסמארטפון
האיכונים יימשכו
(צילום: shutterstock)
צוות השרים בראשות שר המודיעין אלי כהן קבע כי רק לאחר 1.68 מיליון הורדות של האפליקציה יהיה ניתן להפסיק את איכוני השב"כ - מדובר בכשליש מהטלפונים החכמים בישראל. "השימוש בכלי הטכנולוגי של השב"כ ימשיך עד שמדינת ישראל תהיה מדינה ירוקה", אמר השר כהן, "הכלי של השב"כ הציל חייהם של מאות ישראלים ומסייע למניעה של סגירת עסקים".
שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי קמפיין ההשקה של "מגן 2" ייצא לדרך כבר בשבוע הבא. אתמול נערך בוועדת החוץ והביטחון דיון שבו נקבע כי יש להשיק את האפליקציה בתוך שבעה ימים מפרסום הצעת החוק שמקודמת על-ידי הוועדה. קמפיין ההשקה העתידי צפוי להתמקד בערך של ערבות הדדית. על אף שהורדת האפליקציה תהיה וולונטרית, השר כהן אמר כי יש לייצר נוהל מסודר שיחייב הורדה על-ידי תיירים וישראלים השבים מחו"ל.

שב"כ איתר יותר מ-6,000 חולים

בנוסף לשרים כהן ואדלשטיין, השתתפו בדיון שר המשפטים אבי ניסנקורן, אנשי מקצוע משלושת המשרדים וכן נציגים של המל"ל, השב"כ, הרשות להגנת הפרטיות והלשכה המשפטית של משרד ראש הממשלה. נציג השב"כ הציג בפני שר המודיעין נתונים על אודות כמות הנדבקים בנגיף קורונה שאותרו באמצעות הטכנולוגיה של הארגון. מדובר ביותר מ-6,000 חולים, שאיתורם סייע למערכת הבריאות לקטוע שרשראות הדבקה, וכך להציל חיי אדם.
2 צפייה בגלריה
אלי כהן באולפן ynet
אלי כהן באולפן ynet
השר אלי כהן
(צילום: שאול גולן)
נציג המל"ל ציין כי אפליקציית "המגן 2", לצד אמצעים משלימים המיועדים לאנשים שאינם משתמשים בטלפון חכם, מותאמים היטב למצב שאיתו מתמודדת מדינת ישראל. לדבריו, אם פתרונות אלה יוטמעו היטב בקרב הציבור הרחב - יש להם פוטנציאל גבוה לאתר את מוקדי ושרשראות ההדבקה. נציגת הרשות להגנת הפרטיות של משרד המשפטים הדגישה כי האפליקציה "מגן 2" קיבלה חוות דעת חיובית ביותר, כלשונה, מהרשות. לדבריה, האפליקציה עונה להגדרות של הגנת הפרטיות הן מבחינת השימוש בבלוטות' והן מבחינת הביזוריות שלה.
משרד המודיעין קיבל את האחריות לקדם את נושא החלופה האזרחית לאיכוני השב"כ, שנועדה לאתר ולקטוע את שרשראות ההדבקה. במסגרת זו, מרכז משרד המודיעין את תפיסת ההפעלה של האפליקציה "מגן 2", המקודמת על-ידי משרד הבריאות. כמו כן, אחראי משרד המודיעין על קידום האמצעים המשלימים לאוכלוסיות ואזרחים שאין בבעלותם טלפונים חכמים. בדיוני הכנסת השבוע על הצעת החוק לגבי איכוני השב"כ, התייחס יו"ר ועדת חוץ וביטחון, ח"כ צבי האוזר, לנציגי החברה האזרחית. בעקבות זאת נקבע קריטריון ברור המגדיר מהי התפרצות של מגפה ולפיו יש הצדקה להשתמש בכלי החריג - איכוני השב"כ. בנוסף, הוועדה חייבה את הממשלה בסעיף בחוק להשיק את יישומון המגן 2 בתוך שבעה ימים מרגע אישור החוק. החוק יובא היום לאישור בוועדה לפני קריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.

המגן 2: בלוטות' בנוסף ל-GPS

במשרד הבריאות סיימו לאחרונה את פיתוח הגרסה החדשה של אפליקציית "המגן", אך טרם השיקו אותה. בניגוד לגרסה הראשונה, שמבוססת על נתוני GPS בלבד, הגרסה החדשה מסתמכת גם על נתוני בלוטות' והיא אמורה להיות מדויקת יותר. במשרד הבריאות אומרים כי האפליקציה פותחה בקוד פתוח, תוך שמירה קפדנית על פרטיות המשתמשים. "בשתי הטכנולוגיות, המידע נשמר על מכשיר הטלפון בלבד", אומרים במשרד, "משתמש האפליקציה ורק הוא בלבד מקבל את ההודעה על חפיפה אפשרית. המקרה היחידי בו משותף מידע הוא במקרה בו משתמש האפליקציה נמצא חיובי לקורונה וכחלק מהחקירה האפידמיולוגית בוחר לשתף את המידע עם משרד הבריאות בצורה וולונטרית". אתמול הוגשה לצוות השרים חוות דעת של הרשות להגנת הפרטיות שהמליצה להפסיק את איכוני השב"כ לטובת שימוש באפליקציה החדשה. "היישומון מבצע שימוש בנתוני מיקום וקרבה, ועל כן הוא בעל פוטנציאל להגשים ביעילות רבה - שאינה נופלת מזו של מנגנון השב"כ - את התכלית של איתור המגעים, הן מבחינת דיוק הממצאים והן מבחינת ההגנה על הפרטיות", נכתב בחוות הדעת. על אף ההמלצה, כאמור, החליט צוות השרים להמשיך בינתיים עם איכוני השב"כ. בהכנת הידיעה השתתף יובל מן