"אנשים חושבים בגלים - אנחנו אמרנו מההתחלה שהווירוס לא בא והולך, הוא כאן כל הזמן וברגע שמאפשרים לו לחזור - הוא חוזר": דוברת ארגון הבריאות העולמי, ד"ר מרגרט האריס, התראיינה הבוקר (א') באולפן ynet על מגפת הקורונה העולמית, על מצב הווירוס בישראל ועל החיסון שעתיד להגיע, לדבריה, רק באמצע שנת 2021.
לדבריה של ד"ר האריס, התפרצויות משמעותיות נרשמות במדינות שונות בעולם, וישראל איננה המדינה היחידה שמראה הידרדרות. "אם קיימת הדבקה כלשהי במדינה, היא מתפשטת לכל עבר במהירות. חייבים להמשיך במאמץ המשותף למנוע אירועים שכאלה. זה מתרחש כשאנשים נמצאים ביחד ולא שומרים על ריחוק חברתי. חשוב לזכור שגם אם מתקהלים יחד בתוך חללים, חייבים לעטות מסכות, לשטוף ידיים ולבצע את כל הפעולות הנדרשות".
"אנחנו לא משווים בין מדינה אחת לשנייה, כולנו יחד בזה. עם זאת, ראינו שיש מדינות שמצליחות להוריד את התחלואה, בעיקר במדינות האוקיינוס השקט, וזאת למרות שרובן נמצאות במהלך עונת החורף. כלומר, אנחנו יודעים שזה אכן אפשרי. הבעיה הגדולה היא שאנשים חושבים שהווירוס חלף מן העולם. חשוב להזכיר שהוא לא חלף ועדיין מהווה סכנה גדולה מאוד לכולנו".
ד"ר האריס הביעה דעתה גם על הדילמה באם להיכנס לסגר כללי כדי לעצור את התפשטות הווירוס או לא: "הפתרון הוא להיות ממוקדי מטרה. צריכים לדעת בדיוק איפה נמצא הווירוס בקהילה, ולבצע שם בדיקות קפדניות. כשזה מגיע לקהילה מסויימת, אז האנשים שנמצאים במגע עם חולים צריכים להבין שמאוד חשוב להיכנס לבידוד כי זו הדרך היחידה לעצור התפשטות נוספת. זו הדרך גם להימנע מסגרים. הסגרים נכנסים לתמונה כאשר קיים חוסר שליטה, כשלא מצליחים לאתר את מיקום הווירוס, שם הממשלה מחליטה לעצור את כל התנועה. מדובר בהחלטה של השלטונות".
1 צפייה בגלריה
מחלקת קורונה בית חולים שיבא תל השומר
מחלקת קורונה בית חולים שיבא תל השומר
"להפסיק לחשוב בגלים. הווירוס כאן כדי להישאר"
(צילום: AFP)
עם זאת, מסבירה ד"ר האריס, האחריות האישית של הציבור עודנה הדרך היחידה למנוע התפשטות. "במקום להתמקד בסגרים, אנשים צריכים לשאול את עצמם מה הם יכולים לעשות ולנהל את הסיכונים שלהם. בכל פעם שיוצאים מהבית חשוב לוודא שלא קרובים מדי לאנשים אחרים, שוטפים ידיים כהלכה, ועוטים מסכות במקומות בעלי אוורור לקוי והומי אדם. אם אתה מנהל משרד - איך אפשר לאפשר לאנשים לעבוד בצורה בטוחה יותר? אם אתה מנהל תחבורה, איך אפשר לשמור על בטחונם של הנוסעים? לכל אחד מאיתנו יש תפקיד חשוב פה".

להפסיק לחשוב בגלים

"הבעיה במגפה הזו היא שאנשים חושבים במונחים של גלים", מסבירה ד"ר האריס. "זו צורת מחשבה שקיימת על שפעת, אבל בארגון הבריאות העולמי טענו מההתחלה שלא מדובר בווירוס שכזה. זהו וירוס שקיים פה ולא הולך לשום מקום. בהרבה מדינות חשבו שהיה סגר, יצאנו, ועכשיו הכל נגמר. זה לא המסר שניסינו להעביר. כל עוד הווירוס נמצא במקום כלשהו, הוא פוטנציאלית נמצא בכל מקום.
"לצערי, אנשים בחרו לשמוע מסר אחר. אנשים חזרו לעבודה עם מה שהיה הנורמה הקודמת, אבל צריך לקבוע נורמה חדשה בה לומדים לחיות עם הווירוס. הרעיון של ה"נורמלי החדש" לא מחלחל. הדבר החשוב כרגע הוא להגן על אנשים שעשויים לחלות באופן קשה ולמות. מדובר באנשים עם שסובלים מהשמנת יתר, בין אם הם מבוגרים או צעירים, אנשים עם לחץ דם גבוה, סוכרת, מחלות לב. כל אדם בקטגוריה שלו. קחו ברצינות את מחלות הרקע שלכם וודאו שתוכלו לקבל טיפול טוב. הגנו על עצמכם".

"אל תצפו לחיסון לפני אמצע 2021"

ארגון הבריאות העולמי עומד אל מול החברות המפתחות את החיסון המיוחל נגד קורונה, וטוען שחיסון לא יהיה מוכן לפני אמצע שנת 2021. על כך אמרה ד"ר האריס: "אנחנו שומעים מקבוצות שונות שעושות מחקר נפלא, שהן נכנסו לשלב השלישי של הניסויים הקליניים. מדובר בשלב הארוך ביותר שצריך להיות במעקב. החיסונים חייבים להיות בטוחים לשימוש ויעילים לפני שהם מופצים לציבור.
"אם היה חיסון שלא היה ממש יעיל ועזר רק לכמה אנשים וכל האנשים שקיבלו אותו יחשבו שהוא יעיל וימשיכו בחייהם, תהיה התפרצות חמורה יותר. חשוב שהוא יצליח לפחות ב-50%. יש לנו בערך תשעה חיסונים שעוברים כעת את השלב השלישי, וכאמור, זהו השלב שאורך את הזמן הרב ביותר. זה לא יקרה לפני אמצע 2021".