בעשור האחרון מיצבה עצמה ענקית הטכנולוגיה גוגל כברירת המחדל של האינטרנט: אנחנו פוגשים אותה בכל פינה - מהדפדפן במחשב, דרך הסמארטפון מבוסס מערכת ההפעלה אנדרואיד, ועד לשירותי מפות, ווייז, דואר אלקטרוני וגיבוי בענן. הדומיננטיות ההולכת וגוברת של גוגל לא חמקה מהעין הפקוחה של הרגולציה, ובשבוע שעבר הוגש כתב אישום חריף נגדה מטעם ממשל ארה"ב, שלפיו גוגל היא מונופול דורסני שמחסל תחרות וחדשנות. בנוסף, פורסם דו"ח חריג הקורא לפרק את ענקיות הטכנולוגיה - ובהן גוגל, מכוחן ומהשפעתן.
3 צפייה בגלריה
אפשרי בלי גוגל
אפשרי בלי גוגל
אפשרי בלי גוגל
(אילוסטרציה: Shutterstock)
עד שטחנות הצדק ייכנסו לפעולה, נוכל אנחנו המשתמשים לקחת אחריות ולבחון תחליפים לשירותים הפופולריים של גוגל. נכון, זה מחייב קצת הסתגלות, אבל ברוב המקרים מדובר בשירותים שלא נופלים מאלה של גוגל באיכות ובתפקוד, ויותר מזה - שירותים שיאפשרו לכם לשמור יותר על פרטיות, להימנע מפרסומות ולקחת שליטה על מה שאתם עושים ברשת.

דפדפן

קשה לוותר על כרום. בראשית דרכו היה מדובר בדפדפן פורץ דרך שהצדיק לחלוטין את הפיכתו לאימפריה ואת נתח השוק הבלתי נתפס (כ-70 אחוזים) שאליו צמח. ובכל זאת, אם תחליטו לקחת רק אלטרנטיבה אחת מהרשימה הזו - כדאי להתמקד בדפדפן. מעבר ל-Firefox של מוזילה - ארגון ללא מטרות רווח המבוסס על קוד פתוח, הוא בחירה מצוינת. הוא מתפקד באותה יעילות כמו כרום המוכר, אבל גדוש בכלים להגברת הפרטיות בשימוש ברשת. אגב, גם דפדפן אדג' המחודש של מיקרוסופט מוכיח עצמו בחודשים האחרונים כחלופה טובה עם שלוש דרגות פרטיות לבחירה. אדג' ככל הנראה כבר נמצא במערכת ההפעלה שלכם, אז קחו אותו לסיבוב ניסיון.
3 צפייה בגלריה
מוזילה פיירפוקס  70
מוזילה פיירפוקס  70
מוזילה פיירפוקס
(צילום מסך מאתר Mozilla)

מנוע חיפוש

חיפושים ברשת הם העסק שהניע את גוגל מבראשית - ומנוע החיפוש שלה הוא הפופולרי ביותר כיום. אבל זו גם זירה שנשלטת לא מעט בידי אינטרסים, רובם שקופים לנו, גם אם למדנו לזהות מתי מדובר במודעת פרסומת ומתי אנחנו מקבלים תוצאות אובייקטיביות לחיפוש. החלופה המוכרת יחסית היא DuckDuckGo - מנוע חיפוש שלא אוסף מידע על המשתמשים, לא מציג פרסומות וגם מגוון את תוצאות החיפוש. בתוכו תוכלו למצוא גם טאב של מפות - המבוסס על מפות אפל.

יוטיוב

פלטפורמת הסטרימינג ושיתוף תוכני הווידאו שנרכשה על ידי גוגל היא עולם ומלואו. התחרות אמנם לא גדולה, אבל אפשר למצוא חלופות. Vimeo למשל - היא פלטפורמה דומה המיועדת להעלאה ושיתוף של סרטונים באיכות גבוהה, ומגיעה בגרסה חינמית וגם במסלולי תשלום לפי הצורך. אפשר לבצע חיפושים ולצפות בתכנים ללא תשלום, וגם ללא מודעות. אם הצורך שלכם הוא בצפיית בינג' חסרת תכלית בתוכני וידאו - אפשר לפנות גם לטיקטוק, שם ערכי ההפקה נמוכים יותר, אבל מאפשרים לכל אחד ואחת ליצור בעצמם תכנים משוגעים, ולצרוך סרטונים קצרצרים שמנקים את הראש.
3 צפייה בגלריה
גיבוי, אחסון, שיתוף
גיבוי, אחסון, שיתוף
גיבוי, אחסון, שיתוף
(צילום: shutterstock)

דרייב

גיבוי בשירותי ענן הוא חיוני היום לאין שיעור, לא רק בשמירה על קבצים אלא גם בשיתוף שלהם. אחת החלופות הפופולריות לשירות הענן גוגל דרייב היא דרופבוקס - חלוצת אחסון שהמנוע שלה מתוחכם למדי, והשימוש בה פשוט. דרופבוקס מאפשר סינכרון וגיבוי אוטומטי של תיקיות, עבודה משותפת על קבצים והצפנה של המידע המצוי בהם. בנוסף, השירות מבוסס על קוד פתוח.

דואר אלקטרוני

בגזרת הדואר האלקטרוני, ל-Gmail הפופולרית יש עשרות חלופות. הגדולות יותר - אאוטלוק של מיקרוסופט או יאהו! עשויות להיות בחירה נבונה, אבל יש גם שירותי מייל קטנים יותר, וממוקדים בפרטיות. כך למשל פועל ProtonMail, חלופה מוכרת יחסית שמבטיחה שכל התיבה שלכם תישאר מוצפנת. ספקית המייל השוויצרית מציעה שירות חינמי וגם תוכניות למנויים בתשלום - עבור מי שצריכים קצת יותר מרחב אחסון בתיבת הדואר שלהם.