מלך מרוקו מוחמד השישי מקווה שהסכם כינון היחסים עם ישראל יחזק את הכלכלה ויפתח את התיירות בארצו, ומתגאה בעיקר בפריצת הדרך הדיפלומטית עם ארה"ב: הממשל האמריקני הכיר בריבונות של מרוקו על כל שטחי סהרה המערבית, שבה יש למרוקו סכסוך טריטוריאלי ממושך. "זה צעד היסטורי", הכריז אתמול המלך, ואמר שארה"ב תפתח קונסוליה בסהרה המערבית כדי לעודד השקעות כלכליות וחברתיות באזור.
מדובר באחד ההישגים החשובים בכהונתו של מוחמד השישי, שהתמנה למלך אחרי מות אביו, המלך חסן השני. הוא הפך למלך ב-1999, אך מעורב בנעשה בארצו עוד קודם לכן. כבר במהלך שלטונו של אביו יזם מוחמד שינויים פוליטיים וכלכליים במרוקו. כשעלה לשלטון, בגיל 35, למרוקאים היו ציפיות גדולות מהמלך החדש. הם כינו אותו "המלך של העניים". בנאום הראשון שלו לאומה מנה מוחמד השישי את תחלואי המדינה: העוני, האבטלה, והפערים הגדולים בין עשירים לעניים. 21 שנים חלפו מאז, ואותן צרות ממשיכות לרדוף את מרוקו.
8 צפייה בגלריה
מלך מרוקו מוחמד ה-6
מלך מרוקו מוחמד ה-6
מלך מרוקו מוחמד ה-6
(צילום: AP)
בשנה שעברה, כשמוחמד השישי ציין 20 שנים כמלך, פורסם באחד העיתונים מאמר עם הכותרת "עדיף לא להיות מרוקאי ב-2019". אותו מאמר ביכה על האבטלה והפערים שרק מחריפים, ועל מיעוט ההזדמנויות לצעירים – שמהווים שליש מתושבי המדינה הצפון אפריקנית, שבה 35 מיליון תושבים. עומאר עזימאן, יועץ לבית המלוכה, הודה אז בשיחה עם AFP שיש "אי שביעות רצון" במרוקו. "אנחנו לא מצליחים למצוא עבודות לצעירים, ויש לנו אזורים עניים מדי".
במהלך שלטונו ביצע המלך פרויקטים גדולים בתחום התשתיות – כבישים מהירים נסללו, נמלים נבנו ורכבות מהירות הוצגו לראווה. האסטרטגיה הכלכלית של המלך מבוססת על משיכת משקיעים זרים באמצעות פיתוח תשתיות, אך גם הוא הודה שהרפורמות לא הצליחו לעמוד בדרישות של האזרחים. שיעור האבטלה במדינה, שלפני מגפת הקורונה עמד על 9.2%, צפוי לזנק בסוף השנה ל-14.8%. לפי סקר שפורסם בשנה שעברה אמרו שבעה מתוך עשרה צעירים מרוקאים שהם רוצים לעזוב את המדינה, ולהגר למקום עם יותר הזדמנויות.
ובכל זאת נחשבת המדינה הצפון אפריקנית לאי של יציבות באזור. חלק מהפרשנים מציינים שמרוקו עברה "שינויים עצומים" במהלך שלטונו של מוחמד השישי. הפרשן מוחמד תוזי הזכיר בין השאר את חוק המשפחה שהציג המלך ב-2004 – שחיזק את זכויות הנשים והגדיל את השפעתן במערכת הפוליטית, את הוועדות שהורה המלך להקים כדי לחקור טענות להפרת זכויות אדם ואת עצם קיומן של מפלגות במערכת הפוליטיות – דבר שבעולם הערבי אינו מובן מאליו.
8 צפייה בגלריה
"המלך של העניים" מאז 1999
"המלך של העניים" מאז 1999
"המלך של העניים" מאז 1999
(צילום: AP)
בניגוד למדינות אחרות, השלטון במרוקו הצליח לשרוד את "האביב הערבי" ששטף את האזור בעשור הקודם. גם במרוקו פרצו הפגנות על המצב הכלכלי והחברתי, אך המלך הצליח לעצור את המחאה כשהבטיח לעמו רפורמות שיחלישו את כוחו.
ב-2011 אושרה במרוקו חוקה חדשה, שהרחיבה את סמכויות הפרלמנט וראש הממשלה. עם זאת למלך נשארו סמכויות רבות והשפעה על כל מוסדות השלטון. הוא נשאר אחראי על ענייני הביטחון, הדת והצבא.
8 צפייה בגלריה
הפגנות במרוקו, האביב הערבי
הפגנות במרוקו, האביב הערבי
הפגנה במרוקו במהלך "האביב הערבי"
(צילום: EPA)
בסוף 2016 פרצה במרוקו מחאה גדולה אחרי שמוחסין פיכרי, מוכר דגים, קפץ למשאית זבל אחרי שהשלטונות החרימו לו את הסחורה. הוא נמחץ למוות בטוחן האשפה. המונים יצאו לרחובות, בגל מחאה שנמשך כמה חודשים, ובמרוקו שוב זעקו המפגינים נגד האבטלה והשחיתות במדינה.
כמה מאות מפגינים נעצרו במהלך גל המחאה. המלך העניק חנינה לכ-250 מהם, וארגוני זכויות אדם מחו על היחס של השלטונות למפגינים. ארגון אמנסטי גינה את המעצרים "השרירותיים" של כוחות הביטחון במרוקו, והטיל ספק בהגינות של מערכת המשפט.
8 צפייה בגלריה
גל המחאה במרוקו בסוף 2016
גל המחאה במרוקו בסוף 2016
גל המחאה במרוקו בסוף 2016
אז האם "מלך העניים" עמד בציפיות? מעטי מוונג'יב, פעיל זכויות אדם, אמר כי "לא היה באמת תהליך של דמוקרטיזציה, אם כבר סוג של ליברליזציה". לטענתו ה"פתיחות" המסוימת שהייתה במרוקו והרפורמות הן בסך הכול מאפיינים של העברת השלטון למלך החדש, תוך שמירה על כוחו של בית המלוכה. עבדלטיף מנוני, יועץ לבית המלוכה, אמר שמוחמד השישי ביצע את השינויים הדמוקרטיים הנחוצים – אך יש להעמיק אותם.
מרוקו של מוחמד השישי שותפה לדאגה של מדינות באזור מאיראן, וב-2018 ניתקה את הקשרים הדיפלומטיים עם טהרן. היא האשימה אותה בתמיכה בחזית פוליסריו – שנאבקת לעצמאות בסהרה המערבית. טהרן הכחישה שהיא מסייעת לאנשי הפוליסריו.

הון של יותר מ-2 מיליארד דולר

למוחמד השישי יש אח אחד, הנסיך מולאי ראשיד, ושלוש אחיות: הנסיכות מרים, אסמה וחסנה. ב-2002 התחתן המלך עם סלמה בנאני, מהנדסת מחשבים במקצועה, ולשניים נולדו שני ילדים: יורש העצר מולאי חסן, בן 17, והנסיכה חדג'ה בת ה-13. ב-2019 נפוצו שמועות שהזוג התגרש, אחרי שנתיים שהנסיכה לא הופיעה איתו בציבור וקיבלה את הכינוי "נסיכת הרפאים".
8 צפייה בגלריה
המלך, הנסיכה סלמה ונשיא צרפת מקרון
המלך, הנסיכה סלמה ונשיא צרפת מקרון
המלך, הנסיכה סלמה ונשיא צרפת מקרון
(צילום: AP)
21 באוגוסט, יום הולדתו של המלך, הוא חג לאומי במרוקו. כיאה למלך אורח החיים של מוחמד השישי ראוותני, והוא חובב שעונים ומכוניות יוקרה, יאכטות ויצירות אמנות. בפוסט באינסטגרם מספטמבר 2018 נראה המלך עונד שעון זהב לבן משובץ יהלומים של המותג "פטק פיליפ". השווי המוערך של השעון הוא 1.2 מיליון דולר. בינואר שלחה מרוקו למאסר של 15 שנה מנקה שעבדה בבית המלוכה. היא גנבה מהמלך 36 שעונים, שהזול מביניהם עולה 20 אלף דולר. בכתבה מ-2014 הגדיר מגזין פורבס את מלך מרוקו כאחד האנשים העשירים בעולם. המגזין העריך את הונו של המלך ביותר מ-2.5 מיליארד דולר.
בתחילת 2018 עבר המלך ניתוח בלבו בצרפת. שנתיים לאחר מכן עבר ניתוח נוסף, ברבאט.
פורסם לראשונה: 21:59, 10.12.20