נואה גרין, שפרץ מחסום במתחם הקונגרס האמריקני אמש (יום ו') ודרס שני שוטרים, היה תומך של הארגון האפרו-אמריקני הקיצוני "אומת האיסלאם" ונהג לצטט ולשתף ברשת סרטונים של מנהיג הארגון לואיס פרחאן, שנודע בשל אמירותיו האנטישמיות. בנוסף טען גרין שהממשל האמריקני רודף אותו ומנסה לשלוט לו במוח.
גרין, בן 25 מאינדיאנה, נורה למוות לאחר שדרס שני שוטרים בקפיטול ויצא מרכבו עם סכין שלופה. אחד השוטרים שדרס, וויליאם אוונס, מת מפצעיו בבית החולים. אוונס שירת במשטרה 18 שנה. השוטר השני מאושפז בבית חולים ונמסר שמצבו יציב.
8 צפייה בגלריה
נואה גרין
נואה גרין
"האח נואה אקס". גרין
(צילום: AFP)
גרין סיים ב-2019 תואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת כריסטופר ניופורט בניופורט ניוז, וירג'יניה. הוא פרסם בפייסבוק פוסטים על מאבקיו האישיים, במיוחד בתקופת מגפת הקורונה. בשבועות האחרונים כתב כי התפטר מעבודתו בשל "ייסורים".
"למען האמת, השנים האחרונות היו קשות, והחודשים האחרונים היו קשים יותר", כתב גרין לאחרונה. "בחנו אותי בכמה מהמבחנים הגדולים ביותר והבלתי נתפסים בחיי. כרגע אני מובטל, לאחר שעזבתי את עבודתי, בין השאר בשל ייסורים ומסע רוחני".
8 צפייה בגלריה
-
-
פרחאן. "הכהן כאן כדי להציל את האנושות"
גרין כתב כי פרחאן עזר לו לשרוד את התקופה הקשה בחייו וכי הוא מאמין שהוא ישו והמשיח. "האמונה שלי היא אחד הדברים היחידים שעזרו לי לשרוד בתקופה הזו, האמונה שפרחאן הוא ישו, המשיח, התזכורת האלוהית האחרונה בקרבנו", כתב גרין. "הוא אבי הרוחני. בלי ההדרכה שלו לא הייתי מסוגל להמשיך".
בפוסטים שלו ניסה גרין לשכנע את עוקביו לתמוך בפרחאן. "הכהן כאן כדי להציל אותי ואת שאר האנושות, גם אם המשמעות היא להתמודד עם המוות", כתב גרין. הוא אף פרסם תמונה של קבלה מתרומה שתרם ל"אומת האיסלאם" בסך 1,085 דולר. גרין פרסם גם מאמרים ונאומים של אלייז'ה מוחמד, שהנהיג את "אומת האיסלאם" מ-1934 עד 1975. בתקופת לימודיו ציין כי הדמות ההיסטורית שהיה רוצה לפגוש יותר מכולם הוא מלקולם אקס, פעיל זכויות שחורים שהיה חבר בכיר ב"אומת האיסלאם" ונחשב לקיצוני, אבל בהמשך פרש מהארגון ונרצח, כנראה על-ידי תומכי "אומת האיסלאם". את אחד הפוסטים שלו חתם גרין במילים: "האח נואה אקס".
גרין נהג לתקוף ברשת את הממשל, את ה-CIA ואת ה-FBI. בין היתר כתב כי "הממשל האמריקני הוא האויב מספר 1 של השחורים". הוא טען שהסוכנויות האמריקניות פרצו לביתו ותקפו אותו כמה פעמים. הוא טען גם שאושפז בבית חולים ועבר הליכים רפואיים ללא הסכמתו. לדבריו, הממשל האמריקני ניסה לשלוט במוחו והוא נטל תרופות "ללא ידיעתו", שגרמו לו לתופעות לוואי ולמחלות. גרין כתב כי פרחאן הציל אותו מפני "הצרות שגרם לו הממשל".
8 צפייה בגלריה
חיילים בקפיטול לאחר התקרית
חיילים בקפיטול לאחר התקרית
חיילים בקפיטול לאחר התקרית
(צילום: AP)
8 צפייה בגלריה
חיילים בקפיטול לאחר התקרית
חיילים בקפיטול לאחר התקרית
(צילום: gettyimages)
פרחאן ידוע בשל אמירותיו האנטישמיות. ב-2018 נשא פרחאן נאום בכנס של ארגונו, במשך קרוב לשלוש שעות, נגד יהודים. בנאומו טען כי "היהודים החזקים הם אויביי האמיתיים" והם אחראים בין היתר ל"הפיכת ההתנהגות הגברית בהוליווד לנשית". לאחר אותו נאום גינתה אותו הליגה נגד השמצה ואמרה כי "פרחאן הוא שם נרדף לאנטישמיות".
לאורך השנים הביע פרחאן יותר ויותר את סלידתו מיהודים ואף כינה אותם "טרמיטים". הוא הצהיר לא פעם כי הוא מתנגד לקיומה של מדינת ישראל והביע תמיכה בפלסטינים. בנוסף, נהג לשבח את אדולף היטלר וכינה אותו "איש גדול מאוד". למרות דבריו, הוא טוען כי אינו אנטישמי.
"אומת האיסלאם" הוא ארגון פוליטי ודתי שהוקם על ידי וואלאס מוחמד ב-1931. כשנתיים לאחר הקמת הארגון מונה אלייז'ה מוחמד למנהיג. הארגון עלה לכותרות לראשונה לאחר שמלקולם ליטל, ששינה בהמשך את שם משפחתו לאקס, הצטרף אליו והפך לדמות בכירה בו. בין היתר שימש כדובר הראשי של הארגון. אחד החברים המפורסמים ביותר ב"אומת האיסלאם" היה המתאגרף מוחמד עלי. באמצע שנות ה-60 הפך הארגון לאנטי-ציוני באופן גלוי ובוטה. באותה תקופה הצלחת הארגון הגיעה לשיא עם עשרות אלפי חברים. כאשר אלייז'ה מוחמד מת ב-1975 הארגון התפצל לשני פלגים. פרחאן תפס את ההנהגה באחד הפלגים תחת השם המקורי, אך לא זכה לאותה הצלחה.

ביידן: הלב נשבר ממותו של השוטר

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר הלילה כי ליבו נשבר ממותו של השוטר וויליאם אוונס בתקרית האלימה בגבעת הקפיטול והורה להוריד את הדגלים בבית הלבן לחצי התורן כדי לחלוק לו כבוד. בהצהרה של הבית הלבן נמסר כי ביידן מקבל תדרוכים שוטפים על האירוע ועתיד לקבל עדכונים נוספים עם המשך החקירה.
8 צפייה בגלריה
השוטר שנרצח, וויליאם אוונס
השוטר שנרצח, וויליאם אוונס
שירת במשטרה 18 שנה. אוונס
(צילום: AFP)
8 צפייה בגלריה
דגל ארה"ב בחצי התורן בגבעת הקפיטול
דגל ארה"ב בחצי התורן בגבעת הקפיטול
דגל ארה"ב בחצי התורן בגבעת הקפיטול
(צילום: AP)
התקרית אירעה 90 מטרים מהכניסה לבניין הסנאט, והמחסום שבו נפגעו השוטרים משמש לרוב את הסנאטורים ואת עובדי המקום, אך הקונגרס נמצא בימים אלה בפגרה. עשרות ניידות גלויות וסמויות נסעו במהירות ברחובות הבירה האמריקנית לכיוון המתחם, והמשטרה אף חסמה את הכבישים שמובילים לקפיטול. העובדים והאורחים במתחם קיבלו הודעת אזהרה מפני אירוע ביטחוני - והכניסות למתחם נסגרו.
אורחים שהיו במקום תיעדו גם מסוק שנחת במדשאה של הקונגרס. גורמים במשטרה אמרו זמן קצר אחרי האירוע כי הם מעריכים שלא מדובר בטרור. כשעתיים אחרי התקרית הודיעו הרשויות כי החשוד זוהה ולא היה מוכר למשטרה. מפקדת משטרת הקפיטול מסרה כי אוונס, השוטר שנהרג, שירת במשטרה 18 שנה.
8 צפייה בגלריה
תקרית בקפיטול
תקרית בקפיטול
שוטרים בזירה בקפיטול
(צילום: AP)
האירוע התרחש ארבעה ימים לפני שבארה"ב יציינו שלושה חודשים בדיוק למועד שבו פרצו המוני תומכיו של דונלד טראמפ לבניין הקונגרס, וזרעו בו הרס במחאה על כוונת המחוקקים לאשר את ניצחונו של ביידן בבחירות. במהומות נהרגו שישה בני אדם, בהם שוטר שניסה לחסום את המתפרעים וכן מפגינה שנורתה על ידי כוחות הביטחון כששהתה בתוך הבניין.
הפריצה לקפיטול ב-6 בינואר נצרבה כאירוע טראומטי בתולדות הפוליטיקה האמריקנית, והיא עוררה ביקורת קשה על חוסר המוכנות של כוחות הביטחון באזור. בעקבותיה הפך הקפיטול ליעד מבוצר באופן חסר תקדים: עשרות אלפי חיילים הוצבו סביבו בימים שקדמו להשבעת ביידן לנשיא ב-20 בינואר ובימים שלאחר מכן, וגם בשבועות הבאים נותרו באזור כוחות אבטחה גדולים מהרגיל. האבטחה תוגברה בין השאר בעקבות דיווחים מודיעניים שלפיהם אנשי ימין קיצוני, בהם כאלה הדוגלים בתיאוריות קונספירציה, מתכוונים לשוב ולתקוף בקפיטול. מחסום המכוניות שהוצב ליד זירת התקרית בעקבות המהומות, הוסר רק לאחרונה.