מפלה לנתניהו - והישג למתנגדיו: מליאת הכנסת אישרה הערב (יום ב') ברוב של 60 תומכים מול 51 מתנגדים את הצעת "גוש השינוי" בראשות יו"ר יש עתיד ח"כ יאיר לפיד לקביעת הרכב הוועדה המסדרת. מנגד, ההצעה של הגוש שבראשו עומד בנימין נתניהו נחלה הפסד לאחר שחברי הכנסת של רע"מ בראשות מנסור עבאס התנגדו והפילו אותה למרות הסיכום הראשוני עם הליכוד. ynet העביר שידור ישיר מהמליאה.

דרמת הוועדה המסדרת

  • הוועדה שתקבע את הרכבי ועדות הכנסת תהיה בשליטת גוש מתנגדי נתניהו
  • מפלגת רע"מ של ח"כ עבאס התנגדה להצעת גוש נתניהו
  • מפלגת ימינה של ח"כ בנט תמכה בהצעת גוש נתניהו
  • רע"מ והרשימה המשותפת תמכו בהצעת גוש מתנגדי נתניהו
לפני ההצבעה סיכם יו"ר ימינה נפתלי בנט עם ראש הממשלה נתניהו שמפלגתו תתמוך בהצעת הליכוד להרכב הוועדה המסדרת, כך שימינה תהיה המפלגה היחידה בעלת שבעה מנדטים שתיוצג על ידי שלושה חברי כנסת. אחרי שנציגי ימינה החלו להצביע בעד ההצעה של הליכוד - אנשי רע"מ, שכבר תמכו בהצעה של הליכוד שהפכה אותם ללשון המאזניים, נכנסו למליאה ובזה אחר זה התנגדו לה.
ההתנגדות של רע"מ להצעת הליכוד הגיעה ברקע הפגישה שהתקיימה מוקדם יותר בין יו"ר המפלגה ח"כ עבאס עם ח"כ לפיד. בהתאם לסיכום של השניים, מפלגת רע"מ תקבל את תפקיד סגן יו"ר הכנסת, ראשות ועדה מיוחדת למיגור פשיעה ואלימות וחברות בוועדת הכספים.
יו"ר הציונות הדתית ח"כ בצלאל סמוטריץ' הגיב: "מי שתלה את יהבו בתומכי טרור גם אכל את הדגים המסריחים, גם חטף מכות, וגם גורש מן העיר". מנגד, ח"כ לפיד אמר: "הניצחון בהצבעה על הוועדה המסדרת הוא עוד צעד קטן בדרך לממשלת אחדות ישראלית".


לפי הצעת גוש מתנגדי נתניהו, בוועדה המסדרת יהיו 33 חברי כנסת - הליכוד עם 8 נציגים, יש עתיד 4, ש"ס 2, כחול לבן 2, ימינה 2, העבודה 2, יהדות התורה 2, ישראל ביתנו 2, הציונות הדתית 2, הרשימה המשותפת 2, תקווה חדשה 2, מרצ 2, רע"מ 1.
בפתח הדיון הציג ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) את הצעתו שהתקבלה בימינה ואמר: "אנחנו יודעים שיש מבנה מסוים לכנסת והמבנה הזה חייב לשקף את כוחות הכנסת. ההצעה הזו שאני הבאתי היום זו הצעה שמשקפת את הכוחות בכנסת באופן האובייקטיבי ביותר והמדויק ביותר. אתם הצעתם הצעה קיצונית לכיוון שלכם. מי שיכריע היום את ההצעה זו ימינה, ולהצבעה היום יש משמעות אחת: האם תקום פה ממשלת שמאל יחד עם בנט כראש ממשלה או האם תקום פה קואליציית ימין? הלכה למעשה בנט היום יכריע לא בעניין הוועדה המסדרת אלא יכריע מי הולך להרכיב ממשלה".
2 צפייה בגלריה
נפתלי בנט ובנימין נתניהו
נפתלי בנט ובנימין נתניהו
ח"כ בנט ורה"מ נתניהו
(צילום: הדר יואביאן, קובי קואנקס)
ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), שהציג את ההצעה הנגדית, אמר: "ההצעה שלנו משקפת בצורה ברורה ואותנטית את יחסי הכוחות כפי שקבע הבוחר. בסופו של יום 57 זה יותר מ-52. יותר מדי שומעים כאן שמאל וימין. אני לא רוצה לעשות תחרות מי יותר שמאלי ומי יותר ימני, אני רק רוצה להגיד דבר אחד, יכול מאוד להיות שהגיע הזמן שנתחיל לדבר במה טוב למדינה הזאת. יש גם בשמאל ויש גם בימין אנשים שהמשותף להם הוא הרבה יותר מהמפריד ולכולנו יש משותף אחד שזה מדינת ישראל".
2 צפייה בגלריה
ישיבת סיעה רע"מ
ישיבת סיעה רע"מ
יו"ר רע"מ ח"כ עבאס
(צילום: עמית שאבי)
הקרב על הוועדה המסדרת הפך לאחד הקרבות המרכזיים בימים האחרונים, זאת משום שהשליטה בה בשעה שהכנסת אינה מתפקדת מעניקה כוח ומרחב תמרון גדול. כל עוד לא הוקמה ממשלה לא ניתן לקדם חקיקה בכנסת, אולם הוועדה המסדרת מתפקדת בימים אלה על תקן של ועדת הכנסת - וככזו יכולה להעניק להצעות חוק פטור מחובת הנחה ולנתב את המהלכים שמתרחשים בכנסת.
לוועדה יש תפקיד קריטי במקרים של חוקים דרמטיים ושנויים במחלוקת, בעד או נגד נתניהו, וביכולתה לקדם או למנוע אותם. כך לדוגמה, בכנסת הקודמת - ערב הקמת ממשלת האחדות בין הליכוד לכחול לבן - הוועדה המסדרת היא שאישרה להקים ועדה מיוחדת שתטפל בחוקי הרוטציה ובממשלת החליפים. כך הצליחו לתקן חוקי היסוד והחקיקה התבצעה עוד לפני הקמת הממשלה. למעשה, מלבד ועדת כספים וגם ועדת חוץ וביטחון שצריכות לקום ללא קשר לאירועים הפוליטיים, הוועדה המסדרת היא הציר המרכזי לפעילות הפרלמנטרית - ולכן יש משמעות להרכב הוועדה ולמי ששולט בה.