1 צפייה בגלריה
מפת האזור שבמחלוקת
מפת האזור שבמחלוקת
מפת האזור שבמחלוקת
(צילום: AP)
כמה חודשים אחרי שהופסק המשא ומתן בתיווך אמריקני לשרטוט הגבול הימי בין ישראל ללבנון, לאחרונה עודכנה לבנון כי ישראל מסכימה לחזור לשולחן המשא ומתן. כך דיווח היום (חמישי) העיתון הלבנוני אל אחבאר מפי גורמים בכירים.
לפי הדיווח, שגרירת ארה"ב בביירות הודיעה למפקד צבא לבנון, ג'וזף עאון, על ההצעה לחדש את סבבי המשא ומתן ביום שני הקרוב, 3 במאי. לאחר מכן עדכן מפקד הצבא את נשיא לבנון מישל עאון על ההזמנה לחידוש המגעים. הנשיא עאון צפוי להיפגש ביומיים הקרובים עם המשלחת הצבאית שתייצג את לבנון במגעים במטרה לגבש את עמדתה.

בנובמבר נקלע המשא ומתן לקשיים, לאחר שלבנון הקשיחה את עמדתה בתום שלושה סבבי שיחות. בישראל התרשמו כי הלבנונים גוררים רגליים בהמתנה לחילופי הממשל בארצות הברית וכניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד נשיא ארה"ב, בהנחה שיהיה מאוזן יותר ומוטה פחות לצידה של ישראל. כעת צפויים המגעים להתחדש לאחר חילופי הממשל. בסבבים הקודמים התקיימו השיחות במיפקדת יוניפי"ל בנקורה, בצד הלבנוני של הגבול.
בסבב השיחות שהסתיים בנובמבר הציגו הלבנונים מפה עם קו שעובר בנקודה דרומית יותר מהשטח שבמחלוקת. בישראל ראו בכך פרובוקציה. ישראל הבהירה בפגישה שלא תסכים לדון בשטח החדש שסומן מדרום, אלא רק על השטח שבמחלוקת.
המשא ומתן בין הצדדים עוסק בשטח קטן יחסית של 850 קילומטרים רבועים שנמצא במחלוקת. עבור ישראל מדובר בפחות מ-2% מהשטח הכולל של המים הכלכליים שלה, ועבור הלבנונים בכ-3%. לפי ההערכות, הלבנונים החליטו להגיע לשיחות עם ישראל אחרי שהבינו כי החיסכון למשק שלהם במקרה שימצאו מאגר גז בינוני יכול להגיע ל-5 עד 6 מיליארד דולר בשנה. פתרון המחלוקת עשוי להביא חיסכון דומה גם למשק הישראלי, ולצד זאת גם יביא תרומה לחיזוק היציבות האזורית.