8 צפייה בגלריה
אמיר אוחנה
אמיר אוחנה
"מעצר היורה בלוד הוא נורא". אוחנה
(צילום: הדר יואביאן)
אחרי יומיים של שתיקה, בזמן שבערים המעורבות מתרחשות מהומות בכל ערב, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה יצא הבוקר (רביעי) נגד מעצרו של תושב לוד החשוד במעורבות במותו של מוסא חסון, צעיר ערבי שנורה למוות ביום שני בלילה.
"מעצר היורה בלוד וחבריו, שפעלו ככל הנראה מהגנה עצמית, הוא נורא", אמר השר. "גם אם יש דברים שהציבור עדיין לא יודע, אזרחים שומרי חוק הנושאים נשק הם מכפיל כוח בידי הרשויות, לנטרול מיידי של איום וסכנה. מעצר או שחרור אינם נתונים להחלטת השר לביטחון הפנים", הוסיף אוחנה ואמר: "לו כך היה - היו משוחררים. טוב תעשה מערכת האכיפה אם כך תנהג".
8 צפייה בגלריה
הנרצח בלוד מוזא חסון
הנרצח בלוד מוזא חסון
מוסא חסון. נהרג בלוד

מהפרטים והעדויות שבידי המשטרה עולה כי קבוצת צעירים בלוד הפרו את הסדר ביום שני בלילה, יידו אבנים וניסו להצית פחים. בשלב מסוים החלו יריות לעבר הצעירים מכיוון לא ברור. ארבעה מהם נפצעו מהירי, חסון נפצע אנושות ומת מפצעיו.
במהלך המהומות הקשות בלוד הלילה נפצעו שני בני אדם באורח קשה, אחד מהם מיידוי אבנים. בעקבות המהומות כמה משפחות פונו מבתיהן ועשרות רכבים ניזוקו. במחאות בעכו הוצתו מסעדה ובית מלון, שם נפצע באורח קשה קשיש בן 84 שסובל מכוויות. ביישובים נוספים רבים נרשמו עימותים, ומתפרעים רבים נעצרו.

8 צפייה בגלריה
העימותים בלוד
העימותים בלוד
העימותים בלוד
(צילום: AFP)
התחושה היא באמת של אובדן משילות כולל", אמר ח"כ אופיר סופר מהציונות הדתית בריאיון לאולפן ynet. "לדעתי מה שצריך לעשות בלוד זה מעין חומת מגן בעיר. לאסוף את כל הנשק, אנחנו יודעים שצריך לעשות את זה בכל החברה הערבית. אבל צריך לקחת את לוד עכשיו כמודל ולהתחיל שם בצורה משמעותית וחזקה. צריך להיכנס עם אנשי מודיעין ועם חוקרים - ולעצור אנשים".
"היו שם מאות בקבוקי תבערה שנזרקו, שריפת בתי כנסת, שריפת עשרות רכבים", המשיך סופר. "כל האנשים האלה צריכים להיות מאחורי סורג ובריח. המערכת המשפטית צריכה להירתם לתהליך הזה, ובוודאי צריך להיות מושקעים בו משאבים. אי אפשר לטייח את האירוע וצריך לקרוא לילד בשמו - אנשים שפעלו שם פעלו ממניע לאומני, וכך צריך להתייחס לאירוע, בלי לכבס מילים".
8 צפייה בגלריה
אופיר סופר
אופיר סופר
"האנשים בלוד פעלו ממניע לאומני". ח"כ סופר
(צילום: דוברות הכנסת)

בעקבות המהומות בלוד, שפרצו אחרי שגם בלילה הקודם נרשמו שם התפרעויות קשות, דרשו שרים בקבוצת הוואטסאפ של שרי הממשלה לכנס בבהילות ישיבת ממשלה כדי לקבל עדכונים והבהרות. בתגובה חסם מזכיר הממשלה צחי ברוורמן את האפשרות להגיב בקבוצה. מאוחר יותר הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על "מצב חירום מיוחד" בלוד ועל כניסת 16 פלוגות מג"ב לעיר.
ההכרזה על מצב חירום בלוד, שעדיין דורשת חתימה של שר המשפטים, התקבלה בתום דיון חירום שקיים נתניהו עם שר הביטחון בני גנץ, השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה והיועמ"ש אביחי מנדלבליט. מאוחר יותר נהרגו אב ובתו במטח רקטות לעיר.
8 צפייה בגלריה
ישיבת סיעה רע"מ
ישיבת סיעה רע"מ
ח"כ עבאס. "לשמור על חייכם"
(צילום: עמית שאבי)
8 צפייה בגלריה
רכבים הוצתו בלוד
רכבים הוצתו בלוד
המהומות בלוד
מטעם נתניהו נמסר כי הוא "הנחה לפעול ביד קשה עם מפרי החוק והסדר ולעבות את הכוחות בשטח במטרה להשיב לעיר את השקט והסדר בהקדם האפשרי". בשעה 02:15 הגיע נתניהו לעיר. הוא הצהיר כי המהומות שם היוו "אנרכיה" של ממש ואמר כי יש "להחזיר את המשילות ביד ברזל". נתניהו קרא לתושבי לוד להישאר בבתיהם בזמן שכוחות הביטחון משליטים סדר, והזהיר כי אם יהיה צורך גם יוטל עוצר בלוד "ובמקומות אחרים".
משמעות ההכרזה על מצב חירום אזרחי היא הענקת סמכויות מיוחדות לשוטרים ולכוחות הביטחון. בין היתר הם יוכלו לסגור שטחים בעיר ולמנוע כניסה אליהם או יציאה מהם, וכן להשתמש ב"כוח סביר" על מנת לכפות ציות להוראות שהם נותנים. החוק מסמיך את השוטרים ואת בעלי התפקידים בגופי ההצלה במצב חירום אזרחי להיכנס לכל מקום לשם מילוי תפקידם, ולהשתמש גם בכוח לשם כך.
8 צפייה בגלריה
איימן עודה
איימן עודה
"מודאגים מהידרדרות המצב והגלישה לאלימות". עודה
(צילום: גיל נחושתן )
בתוך כך, פוליטיקאים מהמפלגות הערביות פנו לציבור בבקשה להימנע מאלימות ולהרגיע את הרוחות. בשטח לא הייתה לקריאותיהם השפעה ממשית: ההתפרעויות נמשכו ומשתתפים ששוחחו עם ynet הבהירו כי אין להם כוונה להישמע להם.
מעט אחרי חצות פרסם יו"ר רע"מ, מנסור עבאס, הודעה בערבית שבה ציין: "בעיצומו של גל הזעם העממי אנו מבינים שהעניינים החלו להתפתח לעבר כיוונים מסוכנים מאוד. ההפגנות העממיות בדרכי שלום הפכו להתנגשות ישירה - מה שמהווה סכנה גדולה לנפשותיהם של צעירינו ולביטחונם.
8 צפייה בגלריה
ההפגנות בלוד
ההפגנות בלוד
(צילום: עוז מועלם )
"אני פונה אליכם ממקום של אהבה, שמירה ואחריות, שנבין את הסכנה במצב ואת ההשלכות שלו על ההווה והעתיד של האוכלוסייה הערבית ומקומה, על חיי בנינו ובנותינו והסיכוי שלהם לחיות בכבוד ולנוע בביטחון בתוך הארץ. אני מבקש מכולכם לקחת אחריות ולנהוג בחוכמה, לשמור על הסדר הציבורי ועל החוק, לשמור על חייכם וחיי התושבים - כולם ללא יוצא דופן".
גם במפלגת חד"ש של איימן עודה קראו להימנע מאלימות בהפגנות בחברה הערבית: "אנו מודאגים מהידרדרות המצב והגלישה לאלימות. אנו מתנגדים לכל פגיעה באזרחים חפים מפשע וקוראים להשאירם מחוץ למעגל האלימות והאיבה. הזהרנו חזור והזהר שנתניהו יבעיר את האזור כדי לשמור על שלטונו, והנה כך קרה". עם זאת, במפלגה אמרו כי הם מתנגדים נחרצות לכניסת כוחות מג"ב ללוד, כיוון שלדבריהם "נטיותיו האנטי-ערביות ידועות". לפי המפלגה, המהלך "עלול רק להוביל להסלמה".