שרי החוץ של האיחוד האירופי קיימו היום דיון מיוחד על הלחימה בעזה. שרי החוץ של 26 מ-27 המדינות החברות באיחוד תמכו בהצהרה משותפת שקוראת להפסקת אש בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטיניים. המדינה היחידה שסירבה לתמוך בהצהרה היא הונגריה, שנחשבת לאחת מבעלות הברית הקרובות ביותר של ישראל באיחוד האירופי.
מכיוון שלא הושג קונצנזוס על ההצהרה המשותפת פרסם הערב שר החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל, הצהרה משלו על העימות הנוכחי. הוא קרא ליישם הפסקת אש שתעצור את הלחימה ואמר שמוות של ילדים הוא דבר בלתי מקובל. בורל גינה את ירי הרקטות של חמאס ואמר שהתגובה של ישראל צריכה להיות פרופורציונלית ולעלות בקנה אחד עם החוק הבינלאומי. הוא אמר שהצהרתו מקובלת על כל החברות באיחוד – למעט הונגריה. בימים האחרונים פעלה ישראל מאחורי הקלעים כדי לשכנע מדינות אירופיות שלא לתמוך בשום החלטה שתגביל את מרחב הלגיטימציה הישראלית בלחימה בעזה.

5 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ב ירושלים
בנימין נתניהו עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן ב ירושלים
בנימין נתניהו עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן בירושלים, 2019
(צילום: רויטרס)
שר החוץ של הונגריה תקף את הגישה החד-צדדית של שרי החוץ האירופים נגד ישראל. "יש לי בעיה כללית עם ההצהרות האירופיות האלה נגד ישראל, הן בדרך כלל מאוד חד-צדדיות, וההצהרות האלה לא עוזרות, במיוחד לא בנסיבות האלה, כשהמתיחות גבוהה כל כך", אמר פטר סיירטו, שר החוץ בממשלה הלאומנית של ויקטור אורבן.
לפי שר החוץ ההונגרי, "הדיפלומטיה של האיחוד האירופי לא צריכה לכלול רק שיפוטיות, סנקציות והצהרות שליליות. אני חושב שפחות שיפוטיות, פחות הטפות, פחות ביקורת, פחות התערבות ויותר שיתוף פעולה פרגמטי יחזירו לאיחוד האירופי הרבה מהכוח שלו". יצוין כי בימים האחרונים ניהל משרד החוץ בראשות השר גבי אשכנזי כמה שיחות טלפון במטרה להביא לכך שלא תצא החלטה מהמועצה ושהדעות יהיו מתונות כלפי ישראל. גם הביקור של שר החוץ היווני היום בישראל, מתברר, קשור לכך. בכירים במשרד החוץ אמרו כי המטרה הייתה למנוע החלטה של מועצת שרי החוץ ושלכל היותר הכינוס יסתיים בהצהרה חסרת משמעות של בורל.
5 צפייה בגלריה
עזה לאחר תקיפות צה"ל
עזה לאחר תקיפות צה"ל
לאחר תקיפות צה"ל ברצועה
(צילום: AFP)
בשנים האחרונות טרפדה הונגריה כמה ניסיונות של האיחוד האירופי לפרסם הצהרות משותפת נגד ישראל – בין השאר כשארה"ב הכירה בירושלים כבירת ישראל.
לצד מדינות שהביעו תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה מירי הרקטות, כמה מהחברות באיחוד גינו השבוע את ישראל והביעו תמיכה בפלסטינים. בין המדינות שתומכות בישראל, מלבד הונגריה, נמצאות גרמניה, צ'כיה, יוון, קפריסין, פולין ואוסטריה. בלגיה, אירלנד, מלטה, פינלנד ולוקסמבורג מתייצבות לצד הפלסטינים בדיונים האירופיים.
5 צפייה בגלריה
דגל ישראל על גג משרד קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ
דגל ישראל על גג משרד קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ
דגל ישראל על גג משרד קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ
( צילום: AFP)
בשיחת הוועידה הסכימו שרי החוץ האירופים להגדיל את הסיוע ההומניטרי לעזה. גרמניה התחייבה להעביר לפלסטינים ברצועה סיוע הומניטרי בהיקף 40 מיליון אירו.
גרמניה, צרפת ומדינות נוספות ביבשת הצטרפו היום לקריאות להפסקת אש בין ישראל לארגוני הטרור הפלסטיניים. קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שוחחה עם עבדאללה מלך ירדן על קידום המאמצים לסיום הלחימה. ארמון האליזה בפריז אמר שהנשיא עמנואל מקרון ידון בהפסקת הלחימה עם נשיא מצרים עבד אל-פתח א-סיסי ועם מלך ירדן.