דיוני מליאת הכנסת נמשכו גם הלילה (בין שלישי לרביעי) עד לשעות הבוקר, ובמהלכם אושר בקריאה שלישית החוק שמאפשר לארבעה חברי כנסת להתפצל מסיעתם גם אם הם לא שליש ממנה. לפי ההערכות, מטרת החוק היא לאפשר בהמשך לחברי כנסת מהליכוד להתפצל מהמפלגה ולהצטרף לקואליציה. אחרי שאתמול הצביעו חברי הרשימה המשותפת יחד עם שאר חברי האופוזיציה נגד חוק האזרחות והפילו אותו, הפעם חלקם חברו לקואליציה – וסייעו להעביר את החוק בכך שנמנעו או לא נכחו בהצבעה. רק שלושה מתוך שישה חברי המשותפת התנגדו להצעת החוק - עופר כסיף, אחמד טיבי ואוסאמה סעדי.
3 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
הצלחה לקואליציה אחרי שורת כישלונות. מליאת הכנסת
(צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
החוק עבר ברוב של 60 חברי כנסת תומכים מול 54 מתנגדים. חברי הכנסת סמי אבו שחאדה, איימן עודה ועאידה תומא-סלימאן מהמשותפת לא השתתפו בהצבעה - לצד חברי הכנסת יואב בן צור מש"ס, עמיחי שיקלי מימינה וחבר הכנסת אלי אבידר מישראל ביתנו שהודיע מבעוד מועד שלא יתמוך בחוק. ynet העביר את הדיונים בשידור חי.
3 צפייה בגלריה
הרשימה המשותפת לאחר הפלת חוק האזרחות
הרשימה המשותפת לאחר הפלת חוק האזרחות
הפעם חלקם חברו לקואליציה. חברי הרשימה המשותפת אחרי הפלת חוק האזרחות
(צילום: דוברות הכנסת)

לילה לבן במליאה - עדכונים אחרונים:

• עבר החוק שמאפשר לארבעה ח"כים להתפצל מסיעתם • שלושה מחברי הרשימה המשותפת נעדרו מההצבעה, באופוזיציה טענו שבעקבות דיל עם הקואליציה • חבר הכנסת מאיר יצחק הלוי, שהגיע למליאה מהלוויית אחותו, נשאר להצבעה • בהיעדר רוב, הקואליציה משכה הצעה לביטול פטור מגיוס לבנות ששיקרו על רמת דתיותן • אושרה הרחבת החוק הנורבגי ודחיית מועד אישור התקציב הצעת החוק שעברה הלילה נגעה לתיקון 49 לחוק יסוד: הכנסת, והיא שינתה את המצב שבמסגרתו חברי כנסת שרצו להתפצל מסיעתם נדרשו לעשות זאת יחד עם שליש מחבריהם לסיעה. מצב זה הקשה על הקואליציה לגייס עריקים מהליכוד, שמחזיק ב-30 מושבים בכנסת הנוכחית - כך שכדי לפצלו נדרשו עשרה ח"כים משורותיו. כעת יוכלו ארבעה חברי כנסת מהליכוד להתפצל מהסיעה ולחבור לקואליציה, אך חבר הכנסת דוד ביטן טען במהלך הלילה בדיונים כי איש מהליכוד לא יערוק בכל מקרה.
לפני ההצבעה התפתחה מהומה קטנה, אחרי שחבר הכנסת אופיר אקוניס שאל את חברי הממשלה אם הבטיחו לחברי הרשימה המשותפת הבטחות כלשהן בתמורה לתמיכתם או הימנעותם בהצבעה על החוק. השר זאב אלקין השיב: "בתור השר המקשר בין הממשלה לכנסת, לא ידוע לי על שום סיכום עם הרשימה המשותפת". יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו השיב: "'לא ידוע לי' זו לא תשובה". יו"ר הכנסת מיקי לוי העיד שבעבר קיבל תשובות דומות לשאלות ששאל, וספג מתקפות מצד חברי האופוזיציה. לאחר מכן שוכנע לפנות לאלקין שוב, וזה אמר לו כי הוא "חושב שהתשובה היא לא". לקול מחאות האופוזיציה סיכם היו"ר לוי: "התשובה שלו היא לא".
למרות הביקורת על החוק ומטרתו, חבר הכנסת גלעד קריב מהעבודה טען שהייתה עבודה יסודית על ההצעה בוועדת חוקה, חוק ומשפט, ותקף את חברי האופוזיציה על שלא הגיעו לדיונים האלה למרות שהגישו אלפי הסתייגויות שונות. לטענת קריב, אף אחת מההסתייגויות שהוגשו לא הייתה עניינית, וחברי האופוזיציה כלל לא ניסו להשפיע על נוסח החוק בדיונים בוועדה. במהלך הלילה הצביעה הכנסת נגד מאות הסתייגויות שהגישה האופוזיציה נגד החוק, וחברי הקואליציה מחו על מריחת הדיונים ובזבוז כספי הציבור.

אתמול בבוקר הודיע חבר הכנסת אלי אבידר מישראל ביתנו שלא יתמוך בהצעה, וקרא שלא להביא את החוק להצבעה במליאת הכנסת. ההתנגדות גרמה לכך שהקואליציה הייתה צריכה להסתייע ברשימה המשותפת כדי להעביר את הצעת החוק. "החוק המדובר יכול להיקרא גם 'חוק העריקים' והוא עליית מדרגה ברף השחיתות הפוליטית בישראל", כתב אבידר. "הציבור בחר בנו כדי להביא שינוי ותיקון ולא כדי שנמשיך לעשות את אותם הדברים בדיוק, לא נאכזב אותו". בסופו של דבר אבידר נעדר מההצבעה ולא התנגד לחוק אקטיבית.

לפני ההצבעה: כישלון נוסף לקואליציה

לפני ההצבעה רשמה הקואליציה כישלון נוסף, אחרי שנאלצה למשוך הצעת חוק שנוגעת לביטול פטורים מגיוס לבנות ששיקרו לצה"ל בנוגע לדתיותן, אחרי שהבינה כי לא יהיה לכך רוב. שר הביטחון בני גנץ מסר לאחר מכן כי "נאלצתי למשוך חוק חשוב מאוד שמטרתו מניעת השתמטות של נשים שנתנו הצהרת שווא על דתיותן. המשמעות היא שהוועדה שיכלה לבטל פטורים כאלו תפורק, ואנחנו במערכת הביטחון ניוותר בלי הכלים להתמודד עם התופעה. צר לי מאוד שהליכוד ומפלגות ציוניות נוספות מביאות לפגיעה בביטחון ועידוד השתמטות. אכנס את הצוותים המקצועיים, ונבחן כיצד לפעול".
לעומת זאת, הצלחה נוספת לקואליציה הייתה כשאושר תיקון חוק יסוד: הכנסת שמשמעותו הרחבת "החוק הנורבגי" ודחיית מועד אישור התקציב עד תום 145 ימים ממועד כינון הממשלה. 60 חברי כנסת תמכו בכך בקריאה שלישית, לעומת 57 שהתנגדו.
3 צפייה בגלריה
מאיר יצחק הלוי
מאיר יצחק הלוי
חילופי האשמות. חבר הכנסת מאיר יצחק הלוי במליאה אחרי הלוויית אחותו
ההצבעות אתמול במליאה לוו בתקרית חריגה, אחרי שחבר הכנסת מאיר יצחק הלוי מתקווה חדשה נאלץ להגיע לכנסת כשעתיים אחרי הלוויית אחותו. יצחק הלוי הגיע למליאה עם חולצה קרועה על רקע קרב האשמות בנוגע לקיזוז בהצבעה. באופוזיציה טענו כי יצחק הלוי הגיע לכנסת על אף שקוזז עם ח"כ מהקואליציה כדי שיוכל להתאבל על אחותו, ובקואליציה טענו מנגד כי האופוזיציה לא קיזזה אותו וניסתה "לגנוב את ההצבעה".
לטענת הקואליציה, יצחק הלוי קוזז עם ח"כ יואב בן צור מש"ס שבפועל ישב במליאה - ולכן לא הייתה ברירה אלא להביא את יצחק הלוי להצבעה במליאה. באופוזיציה אמרו מנגד כי גילה גמליאל לא הגיעה, והקיזוז הוחלף אליה. בקואליציה השיבו: "אין דבר כזה להזיז קיזוז. אם היא לא הגיעה, האופוזיציה הייתה צריכה להיות בחוסר".
אחרי ההצבעה על התיקון ה-49 לחוק יסוד: הכנסת, חברת הכנסת גילה גמליאל תקפה את הקואליציה על כך שיצחק הלוי נשאר להצביע ולא עזב את המליאה למרות שהקואליציה נהנתה מרוב מוצק.

בלילה שבין שני לשלישי, נזכיר, לא הצליחה הקואליציה להעביר את חוק האזרחות, הוראת השעה שמונעת הענקת אזרחות ישראלית לפלסטינים שהם בני זוג של אזרחים ישראלים. לקואליציה לא היה רוב מכיוון שרק מנסור עבאס ו-וואליד טאהא מרע"מ תמכו, ושני חבריהם, סעיד אלחרומי ומאזן גנאיים, נמנעו. המאבק האחרון היה על קולו של עמיחי שיקלי מימינה, שמאז הקמת הממשלה התנגד לה. בסופו של דבר הוא הצביע נגד הארכת הוראת השעה - ונגד הממשלה.
בקואליציה תקפו לאחר אותה הצבעה את מפלגות הימין שבאופוזיציה - תוך שהדגישו שמדובר בהוראת שעה שעברה מדי שנה בקונצנזוס בין כל המפלגות הציוניות. חלק גדול מהביקורת היה על כך שבסיום ההצבעה, אחרי שהצעת החוק נפלה, צהלו אנשי הליכוד והציונות הדתית יחד עם חברי הרשימה המשותפת. לדברי שרת הפנים איילת שקד, שהובילה את מהלכי הארכת תוקף החוק, "מי שלא ראה את הצהלות של חברי הליכוד והציונות הדתית עם עופר כסיף וסמי אבו שחאדה לא ראה טרוף כזה מימיו. ביחד הם הפילו את חוק האזרחות, חוק חשוב לביטחון המדינה ולאופייה. ניצחון גדול לפוסט ציונות".