לראשונה: סכום ההיטלים הכולל שניגבו לפי חוק מיסוי רווחים ממשאבי טבע עבר את סף מיליארד השקלים החדשים. עם זאת, הכסף אמנם נכנס כבר לקופת רשות המיסים, אולם בשל האפשרות לערער על גובה המס לא ניתן להכניס עדיין את רוב הכספים לקרן. מיליארד השקלים שגבתה עד כה המדינה הגיעו שלוש שנים לאחר המועד שבו הייתה הערכה שבקרן יהיו כבר מיליארד שקלים, בשנת 2018.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רשות המסים דיווחה היום (ד') כי סך ההיטלים בגין רווחי נפט ורווחי יתר ממשאבי טבע שניגבו במצטבר עד ליום 17/11/2021 הגיע ל-1.018 מיליארד שקל. מתוך הסכום הזה סך ההיטלים החלוטים מגיע בינתיים רק ל-441 מיליון שקל. סך ההיטלים שאינם חלוטים ושעדיין מתקיים דיון בעניינם הוא 577 מיליון שקל. היטלים חלוטים הם היטלים שנגבו על פי דו"חות שנתיים שהגישו בעלי זכויות הנפט ומשאבי הטבע, וכן היטלים שנגבו בעקבות שומה סופית. היטלים שאינם חלוטים הם היטלים שנגבו כמקדמות או כניכוי במקור וגבייתם עדיין אינה סופית.
1 צפייה בגלריה
אסדת לוויתן
אסדת לוויתן
אסדת לוויתן
(צילום: רויטרס)

בקרוב, יופקדו בקרן כספים נוספים עם כניסתו לתוקף של החוק שאושר בשבוע שעבר בכנסת, ולפיו רק רבע מהמיסים שבהם יחויבו החברות על רווחיהן ממשאבי הקבע יעוכבו ולא ייכנסו מיידית לקופת הקרן, עד סוף תהליך הערעור, אם יהיה כזה, על קביעת רשות המיסים. כלומר - % 75 מהמיסים יועברו לקרן העושר למרות שבעלי החברות שהרוויחו ממשאבי הטבע של ישראל ערערו על חלק מהשומה שקבעה רשות המסים לגבייה בגין הרווחים, בעיקר מהפקת הגז הטבעי.
ברשות המיסים מעריכים כעת כי סך ההיטלים החלוטים צפוי לעבור את מיליארד השקלים באמצע השנה הבאה, לאחר קבלת דו"חות ההיטל השנתיים לשנת 2021. יודגש, כי רק לאחר שסך ההיטלים החלוטים יעבור את סכום מיליארד השקלים תיפתח הקרן לאזרחי ישראל. עם זאת, הקרן שאותה בהתאם לחוק ינהל בנק ישראל - טרם החלה לפעולה ולהפריש כספים לטובת אזרחי ישראל בתחומי הבריאות, החינוך והרווחה, משום שעדיין אין מיליארד שקל סופיים - ללא ערעורים - בקופת הקרן.
יצוין כי ההיטלים הינם בנוסף למס הכנסה ומס חברות המשולמים ע"י בעלי זכות נפט ובעלי זכות לניצול משאב טבע ונגבים ע"י רשות המיסים, וכן בנוסף לתמלוגים על נפט וגז הנגבים ע"י משרד האנרגיה, ולתמלוגים על משאבי טבע אחרים הנגבים ע"י החשב הכללי במשרד האוצר. בהתאם לחוק, הכנסות המדינה מהיטלים על רווחי נפט, גז ומשאבי טבע ינוהלו ע"י הקרן לאזרחי ישראל, ובנפרד מהכנסות המדינה ממיסים (מס הכנסה, מס חברות ותמלוגים נכנסים לתקציב המדינה באופן שוטף).
מעבר הרף של מיליארד השקלים נובע בעיקרו מהיטל רווחי נפט לשנת 2021 ששולמו ע"י בעלי זכויות במיזם תמר. עד סוף 2018 ההיטלים המצטברים בקרן עמדו על 448 מיליון שקל, עד סוף 2019 על 474 מיליון שקל, עד סוף 2020 על 486 מיליון שקל, עד אמצע 2021 על 741 מיליון שקל, וב-17.11 על 1.018 מיליארד שקל. סכומים אלה כוללים את ההיטלים החלוטים וגם את אלה שאינם חלוטים ועדיין לא סופיים.
קרן העושר פועלת בעקבות החלטות ממשלה עוד משנת 2013 לפיהן כספים שייגבו מטעם המדינה כמיסים והיטלים על רווחים של חברות ממשאבי הטבע של ישראל יוקדשו לשיפור רווחתם, חינוכם ובריאותם של אזרחי ישראל.