5 צפייה בגלריה
גשר יהודית בשמו החדש
גשר יהודית בשמו החדש
גשר יהודית בשמו החדש
(צילום: מוטי קמחי)
גשר המריבה בתל אביב שוב מעורר סערה: עוד לפני שהוקם, הפך גשר יהודית בתל אביב לסמל מחלוקת. בין 2019 ל-2020 נרשמו אי-הסכמות על מועדי העבודות להקמתו בין עיריית תל אביב לבין הסיעות החרדיות בכנסת - עניין שהגיע עד לבג"ץ. אבל לאחרונה התגלתה מחלוקת חדשה, והפעם סביב שמו של הגשר. העוברים תחתיו בשבועות האחרונים הבחינו ששמו שונה לגשר יצחק נבון, על שם הנשיא החמישי של מדינת ישראל.
גשר יהודית נקרא עד לאחרונה על שם יהודית מונטיפיורי, שהייתה שותפה מלאה לפעילות הפילנתרופית של בעלה, סר משה מונטיפיורי, ולמסעותיו בעולם. הנצחתה הסתכמה בשדרות יהודית בשכונת מונטיפיורי, ובגשר המדובר. ואולם, כאמור, לאחרונה הוחלט לשנות את שמו של הגשר לגשר על-שם יצחק נבון.
5 צפייה בגלריה
גשר יהודית תל אביב
גשר יהודית תל אביב
שנתיים מאז שנפתח: העירייה תחנוך את הגשר
ההחלטה עוררה תהייה בקרב תושבים והציתה גם דיון נרחב יותר בנוגע להנצחתן של נשים במרחב הציבורי. על שמו של נבון הוקמו עד כה בתי ספר, כיכרות, רחובות, וגנים ציבוריים. תחנת הרכבת החדשה בירושלים נקראת על שמו, ובעיר כרמיאל נקראה שכונה שלמה על שמו של הנשיא לשעבר, שבשנת 2017 הקצתה הממשלה 32 מיליון שקל למפעל הנצחתו.

יעל שרר, מנהלת פרויקט "רחוב משלה", להנצחת נשים במרחב הציבורי, אמרה כי "יש יחס בלתי-סביר בין נשים לגברים בהנצחה במרחב הציבורי בעיר תל אביב. במשך שנים אנו עומלות כדי לתקן והנה, בהחלטה אווילית, אחת נגזלת כבשת הרש ונמחק פועלה של יהודית מונטיפיורי. זו החלטה שגויה בתכלית שפוגעת בראש ובראשונה בילדות שלנו ששוב נלקחים מהן מודלים לחיקוי ולעשיה משמעותית. אני קוראת לשרת התחבורה מרב מיכאלי להתערב בנושא".
פרופ' לילך רוזנברג פרידמן, היסטוריונית מאוניברסיטת בר אילן שעוסקת בחקר נשים ומגדר, המשמשת גם חברה בוועדת השמות הממשלתית, אמרה כי "מהלך כזה הוא בעייתי. אנחנו יודעים שמפה מעצבת תודעה. רחובות ושמות של יישובים מעצבים את התודעה ואם אנחנו מסתכלים על מפת ישראל, רוב רובם של שמות הרחובות והיישובים הם על שם גברים. זו הנצחה של מי שלקח חלק ותרם למפעל הזה, והתחושה היא שרק גברים היו חלק מהמפעל, למרות שנשים היו חלק ממנו מההתחלה".
5 צפייה בגלריה
ג'יהאן סאדאת אשתו של אנוואר סאדאת עם יצחק ואופירה נבון
ג'יהאן סאדאת אשתו של אנוואר סאדאת עם יצחק ואופירה נבון
הנשיא החמישי יצחק נבון
(צילום: שלום בר טל)
5 צפייה בגלריה
גשר יהודית תל אביב
גשר יהודית תל אביב
(צילום: קבוצת אורון אחזקות והשקעות)
לדבריה, "לדחוק נקודת ציון על שם אישה היא פגיעה כפולה. יהודית מונטיפיורי היא אישה רבת זכויות בזכות עצמה ולא רק כאשתו של. היא סמל בפני עצמה. אם זה בנישואים מעורבים, היא ליוותה אותו במסעותיו, כתבה יומן ולמדה איתו עברית. הם התנהלו כזוג והיא שותפה לכל מפעליו בארץ ובעולם. גשר יהודית בוודאי גרם למישהו לבדוק מי זאת יהודית וכך היא הונכחה. כשמוחקים אישה חשובה ונותנים שם של גבר במקום וזה לא משנה מי זה וכמה הוא חשוב, זה פוגע בתיקון העוול".
מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה: "בנייתו של גשר יצחק נבון הסתיימה בשנת 2020, ובסמוך לפתיחתו לציבור הוחלט - בהתאם לנוהל השיום העירוני - שהגשר החדש ייקרא ע"ש יצחק נבון ז"ל, הנשיא החמישי של מדינת ישראל, שכמו הגשר על שמו הצטיין בחיבור מזרח ומערב. השם 'גשר יהודית' ליווה את תקופת בנייתו נוכח מיקומו בהמשך לשדרות יהודית (ע"ש יהודית מונטיפיורי ז"ל), אך מעולם לא היה שמו הרשמי. טקס חנוכת הגשר צפוי להתקיים בזמן הקרוב.
"נציין כי העירייה רואה חשיבות רבה להנצחת נשים במרחב הציבורי ופועלת לקידום הנושא בשאיפה לחתור בהדרגה לייצוג הולם. לאחרונה שוימו רחובות ומוסדות בעיר ע"ש ויקי שירן, שושנה דמארי, יפה ירקוני ועופרה חזה. בישיבת המועצה הקרובה יובאו לאישור ארבעה רחובות נוספים שייקראו על שם נשים וכך נפעל גם בהמשך".