ועדת הכספים אישרה פה אחד את החוק המבטל סופית את ההיטל על עובדים זרים במשק. "זאת הבשורה הטובה ביותר שקיבלנו בעת האחרונה כסיוע בשל משבר הקורונה. נלחמנו על זה הרבה זמן", אמר ל-ynet יו"ר ארגון המסעדות, שי ברמן, לאחר האישור בוועדה.
בכך למעשה אישרה ועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית את הצעת סעיף בחוק התוכנית להבראת כלכלת ישראל, שעליו הודיע שר האוצר לפני שבועות אחדים בעקבות לחצים של פעילים בענפים רבים במשק.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
אחרי ביטול ההיטל. יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר והשף חיים כהן
אחרי ביטול ההיטל. יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר והשף חיים כהן
אחרי ביטול ההיטל. יו"ר ועדת הכספים, אלכס קושניר והשף חיים כהן
(צילום: ועדת הכספים)
ההצעה מבטלת את ההיטל על העסקת עובדים במשק, במסגרתו כיום מעסיק של עובד זר חייב לשלם היטל בשיעור של 15-20%, בהתאם לענף בו מועסק העובד, על בסיס השכר המדווח המשולם לעובדים. זאת, כאשר חל איסור על המעסיק לנכות את ההיטל משכרו של העובד.
בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר: "אני מאוד שמח להביא את התיקון הזה, זו בשורה ענקית להרבה מאוד ענפים במשק, מסעדנות, בנייה, תעשייה, הדבר הזה הולך להוביל להוזלה משמעותית בכלל הענפים במשק, אני מקווה שההוזלה תתגלגל לצרכנים ונראה הוזלה בהרבה מאוד שירותים במשק. אני רוצה לברך את שר האוצר שיזם את החוק, ואת חברת הכנסת מירב בן ארי על היוזמה, כאשר החוק שלה ממוזג עם החוק הזה".
השף חיים כהן, שהשתתף בדיון, אמר: "זה יום מאוד מרגש, יום היסטורי מבחינתנו, אני רוצה להודות לראש הממשלה, שר האוצר, שרת הכלכלה, לחברת הכנסת מירב בן ארי שתמיד לחמת לטובת העניין, לח"כ גפני שהדלת שלו תמיד פתוחה, ליו"ר הוועדה ח"כ קושניר שמקדם את החוק. ההיטל היה בתחילה 8% כאשר האבטלה עמדה על 11.9%, מאז האבטלה ירדה כמעט ל-0 וההיטל צמח ל-20%, בא בית משפט ואמר אלה עובדים שצריכים פנסיה - פיקדון. פיקדון משמעו - אנחנו רוצים להקשות עליכם כדי שלא תעסיקו אותם, אי אפשר לכאורה גם זה וגם היטל, אבל זה מה שקורה כעת.
"אנחנו רוצים להשאיר לילדים שלנו מדינה טובה יותר, אנחנו רוצים עסקים פורחים, אנשים רוצים לצאת למפגשים חברתיים, ואני חושב שענף המסעדות שהעסיק בעבר 200 אלף איש הוא ענף חשוב, ענף של הצעירים. הענף הזה מכיל הרבה מאוד צעירים שמסתערים על הענף הזה, אנחנו כמדינה חייבים לדאוג שלצעירים האלה יהיה אופק. אתם רואים את העובדים הישראלים עומדים בתור להחליף את הסינים? אבא שלי עבד בסולל בונה שהיה עבודה לכל החיים, והיה לו קשה עם הכניסה של העובדים הזרים. אבל האירוע הזה הוא למען האזרחים פה, זה יום מרגש וחשוב".
ח"כ מירב בן ארי, יוזמת החוק, שמוזג עם הצעת החוק הממשלתית: "זה יום חשוב מאוד, אנחנו עם החוק הזה מהכנסת ה-20, היה צריך הרבה אומץ כדי להביא את החוק זה, צריך לומר תודה לשר האוצר שלא נכנע לפופוליזם ששטף את החוק הזה בכנסת ה-20, צריך הרבה אומץ ציבורי. זה מס שהוא מיותר שהושת על בעלי עסקים מקטנים לגדולים, ועל מה? אין לנו ידיים עובדות, שהבחור משתחרר מהצבא ולכולנו יש ילדים שעובדים, הוא לא רוצה לשטוף כלים, או שהוא סו-שף, או שהוא ברמן או שהבת מארחת. אז שכבר מוצאים עובדים משיתים עליהם כזה מס מטורף. נעשה כל מה שניתן גם מול האופוזיציה כדי לתקתק את זה בקריאה שנייה ושלישית".
יו"ר ועדת הכספים לשעבר, ח"כ משה גפני: "אני מבקש להודות על כך שמביאים את החוקים הללו, יש בין המסעדנים אנשים שרעבים ללחם, אמירות ששמענו שהייתי במקום כזה וכזה והמסעדה או הקניון מלא, זה לא המצב. יכול להיות שיש מקרים כאלה אבל זו עת לסייע. אני מברך את החוק ומאוד בעדו, צריך לראות מה עושים עוד למען הענפים האחרים".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי: "זהו יום גדול למגזר העסקי. אני רוצה לברך את שר האוצר, ליברמן על החלטה אמיצה שהעסקים נושאים על הגב שלהם שנים, היטל העסקה שלא הוכיח את עצמו ולא הביא את התוצרים שאנשי אגף התקציבים חשבו שההיטל הזה יביא. מדובר בהחלטה דרמטית עבור ענף התיירות, החקלאות, הבנייה, המסעדנות ששם זה תפס גם על הפליטים והביא להוצאות של עשרות, אם לא מאות מיליוני שקלים".
ח"כ ולדימיר בליאק: "החוק המקורי לא היה צריך לבוא לעולם, הוא לא סייע לכלכלת ישראל ורק גרם לנזקים, וחבל על כל השנים והכסף שעסקים שילמו. אני חושב שניתן ללכת לפריסת תשלומים לעסקים שיש להם חובות בגין ההיטל".
יו"ר הוועדה קושניר סיכם את הדיון וציין כי יתקיים שיח לעניין פריסת תשלומים לעסקים שיש להם חובת תשלום לעניין ההיטל. עוד התייחס קושניר לאגרה אחרת, האגרה השנתית לעובדים בסיעוד המוסדי: "ביטלנו את האגרה השנתית לעובדים באגף הסיעוד המוסדי, אני יודע שההוראה חלה עד אמצע מרץ, אנחנו מבקשים לבחון בחיוב את המשך הפטור הזה, זה לא בחוק הזה, אבל נידרש לסוגיה ונבקש לשקול זאת בחיוב. בשוק הישראלי בלתי אפשרי למצוא את העובדים לתחום הזה, לכן אבקש לקיים דיון נפרד ולסייע לענף הזה של הסיעוד המוסדי".
עוד הוסיף ח"כ קושניר: "תודה לכולם על שיתוף הפעולה, זו בשורה לכלל המשק, עשינו צעד משמעותי. מקווה שגם במליאה נצביע על זה מהר כדי שההקלות יתגלגלו לציבור".
מנכ"לית ארגון חברות הניקיון, עו"ד ורוניקה רוזנברג, מסרה בתגובה: "ביטול ההיטל הוא בשורה לא פחות מהיסטורית עבור המשק בכלל וענף הניקיון בפרט. להיטל שנולד מתוך רצון לתעדף העסקת עובדים ישראלים על פני זרים, אין מקום במציאות בה נמצאים המשק ושוק התעסוקה בישראל. ההיטל איבד את הרלוונטיות שלו לפני שנים רבות, והיום הוא מהווה מעמסה כספית כבדה ומיותרת על מעסיקים שממילא מתקשים לגייס עובדים. אני מברכת את שר האוצר אביגדור ליברמן, את יו"ר ועדת הכספים ח"כ אלכס קושניר וכל העוסקים במלאכה על ההחלטה המתבקשת לטובת המשק".
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו, מסר: "החלטה לבטל את היטל העסקת עובדים זרים בענף הבנייה היא החלטה נכונה שתהיה עוד נדבך בכלים להפחתת עלויות הבנייה ומחירי הדיור".