הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי התייחס אחר הצהריים (יום א') פעם נוספת למותו של הקשיש הפלסטיני עמר אסעד (80) שאותר בחודש שעבר ללא רוח חיים, כמה שעות לאחר שעוכב לחקירה על ידי לוחמים מגדוד נצח יהודה. "לא צריך שום חוק כדי לדעת שלא משאירים בן אדם בן 80 בקור בפעילות מבצעית", אמר כוכבי בטקס השבעת שופטות צבאיות והענקת דרגת אלוף לנשיאת בית הדין הצבאי לערעורים הנכנסת אורלי מרקמן.
בטקס שנערך בבית הנשיא במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג, נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות ושר הביטחון בני גנץ, ציין כוכבי כי "אנחנו דורשים מעצמנו להוביל את הערכים בלי שנצטרך תמרורים של מערכת המשפט. כמובן שצריך אותה ואי אפשר בלעדיה, בלי דברים בנאליים של עבירות יומיומיות שקיימות באזרחות ועד סוגיות של לחימה שאין לה אח ורע.
"חזרה לערכים והנורמות הם אלה שצריכים להוביל, לא החוק ולא התקנה. זה לא משנה אם מדובר בגיל 80 או בגיל 18, צריך שיקול דעת, ערכים ואנושיות - לא צריך לזה חוק. עם כל הרספקט העצום שיש לי למערכת המשפט, ואנחנו חייבים שהיא תעזור לנו, האחריות לנורמות ולערכים של צה"ל הם שלנו המפקדים - ממני ועד אחרון החיילים, בוודאי כל שדרת הפיקוד בדרך".
3 צפייה בגלריה
התמונה האחרונה של עמאר אסעד
התמונה האחרונה של עמאר אסעד
התמונה האחרונה של עמר אסעד
אין זו הפעם הראשונה שהרמטכ"ל כוכבי מתייחס לפרשת מותו של הפלסטיני אסעד מהכפר ג'לג'ליא מצפון לרמאללה. כבר מיד לאחר תחקיר מצ"ח הראשוני, אמר כוכבי כי "עזיבת הכוחות את הזירה והותרתו של אסעד במקום מבלי לוודא את מצבו, מעידה על קהות חושים ומנוגדת לערכי צה"ל ובמרכזם החובה לשמור על כבודו של כל אדם באשר הוא אדם".
שר הביטחון גנץ אמר בטקס שנערך היום בבית הנשיא: "ברובם המוחלט של המקרים, מפקדי וחיילי צה"ל נוהגים לפי הנורמות והפקודות - שומרים על טוהר הנשק, מקפידים על הנחיות הפתיחה באש, מבלי להפסיק לחתור לניצחון ולהשלמת המשימות הצבאיות.
"לצערי, לאחרונה נתקלנו במספר מקרים שדורשים מהמערכת לבדוק את עצמה לעומק ולרוחב. כך בהפקרתו של עמר אסעד בן ה-80, שכדבריו הנכוחים של הרמטכ"ל 'מעידה על קהות חושים ומנוגדת לערכי צה"ל'. כך גם בתאונות כמו זו שהביא למותם של רס"ן אופק אהרון ורס"ן איתמר אלחרר ז"ל (שנהרגו מירי בשוגג של חברם ליחידת אגוז. י"ז), וכך גם במקרים שראינו בין אדם לחברו - כמו בנגע ההטרדות המיניות שבו צה"ל נאבק במקרים קשים.
"אנו מחויבים לחקור כל חריגה, גם לתקן ולחנך ללא מורא. אכן נדרשת ענישה למי שלא עמד בנורמות ובכללים – אך ענישה אינה חזות הכול. לא פחות חשוב הוא תהליך הפקת לקחים, ולעיתים גם חשבון נפש בדרגי הפיקוד הגבוהים בנוגע למשימות ולאופן הכשרת הכוחות. רק אם נחטט בפצעים הפתוחים, רק אם נלמד מהמקרים, רק אם נברר אותם לעומק – נשמור על צה"ל".

3 צפייה בגלריה
טקס השבעת שופטות צבאיות
טקס השבעת שופטות צבאיות
האלופה מרקמן (במרכז) בטקס בבית הנשיא
( צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
מיד לאחר היוודע דבר מותו של הפלסטיני הקשיש, נזף מפקד פיקוד המרכז אלוף יהודה פוקס במפקד גדוד נצח יהודה והדיח את מפקד הפלוגה ומפקד המחלקה. השניים לא יוכלו לשרת בתפקידי פיקוד בשנתיים הקרובות. הלוחמים שהשתתפו בעיכוב עדיין ממשיכים בתפקידם והחלטה בעניינם טרם התקבלה.
בשבוע שעבר נחשפה ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" תמונה בלעדית שבה תועד אסעד בזירת האירוע לאחר שעוכב על ידי כוח מגדוד נצח יהודה בחטיבת כפיר. בתיעוד נראה הפלסטיני הקשיש שרוע על הרצפה וככל הנראה כפות. לוחמי נצח יהודה טוענים מנגד כי ראשו של אסעד לא שמוט מטה - וזו ההוכחה לטענתם לכך שהוא היה חי ונושם כששחררו אותו.
בטקס היום בבית הנשיא הושבעה גם אלוף-משנה מאיה גולדשמידט לתפקיד שופטת בית הדין לערעורים.