2 צפייה בגלריה
מטוסי התדלוק שנרכשו
מטוסי התדלוק שנרכשו
מטוס התדלוק המתקדם
(צילום: חיל האוויר האמריקני ובואינג)
ארצות הברית חתמה היום (חמישי) עם חברת בואינג על עסקה לאספקת ארבעה מטוסי תדלוק מדגם KC-46A עבור חיל האוויר הישראלי. מטוסי התדלוק יאפשרו לבצע תדלוק אווירי לכל המטוסים הנמצאים בשימוש חיל האוויר, בין השאר למקרה של תקיפה באיראן. ישראל תהיה המדינה השלישית שתצטייד במטוסי התדלוק ותקבל את המטוסים בשנים 2026-2025.
לפי הודעת החברה, הדגם המדובר נחשב למטוס התדלוק המתקדם בעולם - וכבר נמצא בשימוש חיל האוויר האמריקני. עד כה, אומרים בבואינג, ביצעו המטוסים האמריקנים אלפי גיחות מבצעיות ותדלוקים אוויריים בשירות החיל. עוד לפני המכירה לישראל, נמכרו שני מטוסים דומים ליפן.
שווי העסקה עומד על 927 מיליון דולר, ועל הסכם המכירה חתמו ראשי משרד ההגנה האמריקני עם חברת בואינג, כיוון שוושינגטון מממנת את הרכישה באמצעות כספי הסיוע הביטחוני. המטוסים החדשים יחליפו את מטוסי הראם (בואינג 707) שנמצאים בשימוש חיל האוויר הישראלי כבר שנים רבות.
כבר במרץ 2020 אישרו בממשל האמריקני למכור שמונה מטוסי תדלוק מהדגם המתקדם לישראל, ועם חתימת ההסכם נותרה לישראל אפשרות לרכישת ארבעה מטוסים אחרים. "חתימת החוזה לרכישת ארבעת מטוסי התדלוק היא ציון דרך חשוב בחיזוק הזרוע הארוכה של מדינת ישראל לשנים רבות קדימה", אמר נשיא בואינג ישראל, מפקד חיל האוויר לשעבר עידו נחושתן. "מטוסי התדלוק החדישים יהוו תרומה חשובה ומשמעותית ליכולות האסטרטגיות של צה"ל וחיל האוויר".
2 צפייה בגלריה
מטוסי התדלוק שנרכשו
מטוסי התדלוק שנרכשו
המטרה: לסייע בתקיפה אפשרית באיראן
(צילום: חיל האוויר האמריקני ובואינג)
במרץ האחרון ביקשה ישראל להקדים את הגעתם של שני מטוסים - אך האמריקנים סירבו. בכירים בצה"ל ניסו לשכנע את מקביליהם בארה"ב לספק את המטוסים כחלק מההיערכות מול הגרעין האיראני, אך ללא תוצאות.
יצוין כי את עסקת המתדלקים היה צריך לתקצב לפני כשנתיים לפחות, לאחר שכבר אושרה בתקופת הרמטכ"ל גדי איזנקוט ושר הביטחון אביגדור ליברמן. בשל המשבר הפוליטי בישראל היא לא אושרה בוועדת השרים לענייני הצטיידות, שלא התכנסה באותה תקופה.
שר הביטחון בני גנץ בירך על העסקה ומסר כי "אני מודה למשרד ההגנה האמריקני על החתימה מול בואינג על עסקת המתדלקים החשובה לביטחון ישראל. מטוסי התדלוק שאנו רוכשים, ביחד עם רכש הטייסת החדשה של מטוסי F-35, מסוקי התובלה, הצוללות והחימושים המתקדמים, ישמשו את צה"ל מול האתגרים העצומים, הקרובים והרחוקים, שעומדים לפתחנו".
בתוך כך, לפני זמן קצר נועד ראש הממשלה יאיר לפיד עם ראש המוסד דדי ברנע שימריא בשבוע הבא לוושינגטון לשורת פגישות עם הצמרת האמריקנית בעניין ההתקרבות להסכם הגרעין עם איראן. אמש שוחח לפיד גם עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן והבהיר לו כי בישראל לא אוהבים את ההסכם המתגבש.
ביידן התחייב שארה"ב לא תתפשר על הנושאים שאינם קשורים להסכם ובכלל זה משמרות המהפכה, התיקים הפתוחים וכל מיני מסלולים עוקפי סנקציות. עם זאת, מדבריו של ביידן עולה כי האמריקנים ממשיכים לדבוק בחתירה להסכם. לפיד הדגיש כי אם יהיה הסכם או לא זה לא משנה – ישראל תעשה כל מה שהיא צריכה כדי להגן על עצמה, ואין עליה מגבלות.
בישראל התרשמו שהקרב עדיין לא אבוד. האיראנים אמורים למסור תשובה ביום שישי והאמריקנים הקשיחו עמדות בנושאים שחשובים לישראל ויש להם פוטנציאל לפוצץ ההסכם. בישראל אמרו כי השיחה בין ביידן ללפיד הייתה טובה מאוד, אישית וחמה. יש לנו אוזן קשבת בבית הלבן וישראל עדיין בקרב חפירות ולא מוותרת עד הרגע האחרון. "אנחנו עם סכין בין השיניים ולוחצים בכל הכוח", אמר אתמול בכיר ישראלי. "ראש המל"ל איל חולתא היה בוושינגטון. גנץ היה. בשבוע הבא ראש המוסד ברנע נוסע. אנחנו עדיין בקרב ויש לו תוצאות".
במקביל, 50 חברי קונגרס חתמו על מכתב שנשלח לנשיא ביידן, ובו הביעו התנגדות להקלה בסנקציות על איראן, בדגש על משמרות המהפכה, הבנק המרכזי של איראן, חברת הנפט שלה והקרן לפיתוח. המחוקקים - 34 דמוקרטים ו-16 רפובליקנים, קראו לא לתת לרוסיה זיקה לפרויקטים גרעיניים באיראן וביקשו מהנשיא ביידן שלא לחתום על ההסכם טרם יוצג לקונגרס. "אם המשטר באיראן, נותן החסות המוביל בעולם לטרור הוכיח משהו, זה שאי אפשר לסמוך עליו. משמרות המהפכה, ישירות או באמצעות שלוחותיה, כולל חיזבאללה, חמאס, החות'ים, הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני, ועשרות מיליציות שיעיות בעיראק, הרגו מאות אמריקנים ותקפו את הבסיסים שלנו ואת בעלי בריתנו בעיראק", נכתב במכתב. חברי הקונגרס הוסיפו: "אנו מפצירים לא לחזור לכל הסכם עם איראן לפני שיפורסמו הנוסח המלא והנספחים".