עסקת ענק במשק התחבורה הישראלי: הבוקר (ב׳) חברת קיסטון בניהולו של נבות בר, המשקיעה בנכסים בתחום התשתיות, השלימה את רכישת 60% ממניות אגד בתמורה לכ-2.961 מיליארד שקל. העסקה משקפת שווי חברה של 4.933 מיליארד דולר, וזאת לאחר שבמעמד החתימה על העסקה בתחילת חודש מאי החברה הציעה לרכוש אותה לפי שווי של 4.77 מיליארד שקל. רכישת המניות בוצעה ע"י שותפות המוחזקת על-ידי קיסטון (כ-80%) וקרן המורים והגננות (כ-20%).
עיקר פעילותה של אגד הוא מתן שירותי הפעלת תחבורה ציבורית, בהתאם להסכם הפעלה מול מדינת ישראל. במסגרת הסכם ההפעלה, אגד מספקת שירותים בכ-28 אשכולות בהיקף של כ-200 מיליון ק"מ בשנה ברישוי, מפעילה כ-3,000 אוטובוסים ומעסיקה למעלה מ-4,800 נהגים בישראל. אגד מפעילה ומתחזקת בעצמה את צי האוטובוסים שלה, ואף נותנת שירותים למפעילי תחבורה אחרים.
1 צפייה בגלריה
אגד תעבורה
אגד תעבורה
אגד תעבורה
(צילום: יואב דודקביץ)
לצד הפעילות בישראל, אגד פועלת גם בתחום התחבורה הציבורית בהולנד ובפולין, ואף בוחנת להרחיב את פעילותה למדינות נוספות באירופה. כמו כן, חברת בת של אגד נבחרה כמפעיל של הקו האדום של הרכבת הקלה בתל אביב. לצד פעילות התחבורה, לאגד פורטפוליו של נכסי נדל"ן הממוקמים בלמעלה מ-20 אתרים ברחבי הארץ (לרבות בערים מרכזיות כמו ירושלים, חיפה ואשדוד).
קיטסון היא קרן ישראלית להשקעה בתשתיות שהוקמה ב-2019, על רקע המלצות הוועדה לקידום קרנות נסחרות להשקעה בתשתיות בישראל, הכוללות פרויקטים של מתקני מים, שפכים ופסולת, תשתיות בתחום האנרגיה, תחבורה ופרוייקטי PPP (הקמת תשתיות בשת"פ בין המדינה למגזר הפרטי). הקרן הונפקה בבורסה בת"א ביוני 2021.
עסקת אגד מצטרפת לשורת עסקאות אותן השלימה הקרן בשלוש השנים מאז הקמתה, ביניהן רכישת כ-34% מתחנת הכח IPM, רכישת האחזקות בחברות המפעיל המפעילה בין היתר את כביש 6 ומנהרות הכרמל, רכישת 50% ממתקן ההתפלה באשקלון, שותפות בתחנות הכח רמת חובב וחגית המשקפת החזקה של 16.3% בעקיפין בכל אחת מהתחנות, רכישת כ-30% בפרויקט סיבים אופטיים חוצה יבשות, רכישת השליטה בחברת סאנפלאואר והפיכתה לזרוע ההשקעות בתחום האנרגיה המתחדשת ורכישת 30% בחברה ספרדית המקימה עמדות טעינה לרכבים חשמליים בספרד. סך נכסיה של קיסטון עם השלמת העסקה עומד על סך של 2.55 מיליארד.
בתוך כך יצויין, כי אמש אישר בית הדין הארצי לעבודה הסכם פשרה בין אגד לבין קרן גמלאות של עובדי "אגד" (קג"א), במסגרת תביעה שהוגשה על-ידי קרן הגמלאות כנגד אגד. במסגרת הפשרה תשלם אגד לקג"א סך של כ-618 מיליון שקל. בהתאם להסכם רכישת המניות ומנגנון התאמת המחיר שנקבע בו ביחס לתביעת קג"א, מלוא סכום הפשרה הופחת משווי פעילות אגד, וסכום התמורה ששילמה השותפות הרוכשת הופחת בסך של כ-173 מיליון שקל. חלקה של קיסטון בהון העצמי שהושקע בשותפות הינו כ-1,022 מיליון שקל (כולל חלקה במקדמה ששולמה במועד החתימה).
השותפות מימנה את יתרת התשלום, בין היתר, באמצעות הלוואות בנקאיות בסך של כ-1,400 מיליון שקל מבנק לאומי ומבנק מזרחי. בנוסף, עם השלמת העסקה, מינתה השותפות הרוכשת 5 דירקטורים לדירקטוריון אגד ומשקיף מטעם קרן המורים והגננות.
יו"ר דירקטוריון אגד, אבי פרידמן. ״בחודשים האחרונים למדנו להכיר מקרוב את השותפים החדשים מקרן קיסטון, מקצועית ואישית, ואני משוכנע שההנהלה החדשה תדע לשמר ולחזק את מעמדה של אגד כמפעילת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל. אגד תמשיך לצמוח ולשגשג בארץ ובחו"ל, בראש ובראשונה בזכות אלפי העובדות והעובדים המסורים שלה, ואני מבקש להודות להם מעומק הלב".
סמנכ"ל הכספים באגד והמנכ"ל המיועד, גלעד ריקלין: "זהו יום מרגש עבור חברת אגד ועבור אנשיה, שהמהלך הזה הושלם בעיקר בזכותם. שווי החברה במכירה מצביע על הביטחון והאמון של מנהלי קרן קיסטון ביחס לתוכניות העסקיות של אגד על מגוון הפעילויות שלה: תחבורה ציבורית בארץ ובחו"ל כולל אוטובוסים ורכבות קלות, הסעות פרטיות, רשת המוסכים בפריסה ארצית והנדל"ן שקיים בחברה".