הטלוויזיה הסורית דיווחה הערב (יום ב'), מעט לפני חצות, על תקיפה ישראלית באזור דמשק. עוד דווח כי פיצוצים נשמעו באזור, ומערכות ההגנה האווירית של הצבא הסורי הופעלו. לפי הדיווחים אחד האזורים שהותקפו היה א-סיידה זיינב, דרומית לדמשק, שבו ישנה נוכחות רבה של כוחות חיזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות. גורמי אופוזיציה למשטר הסורי דיווחו מצדם כי היעדים שהותקפו קשורים לאיראן.
במרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה שמושבו בלונדון, דיווחו כי ישראל תקפה מספר "אתרים איראניים" בפרברי דמשק וכי נהרגו שלושה בני אדם, שלושתם אינם אזרחים סורים. עוד דווח כי ישראל השמידה מחסן של חיזבאללה באזור א-סיידה זיינב, שאוחסנו בו אמצעי לחימה וציוד לוגיסטי נוסף.
2 צפייה בגלריה
לפי דיווחים סורים, תיעוד של רגע התקיפה באזור א-סיידה זינב
לפי דיווחים סורים, תיעוד של רגע התקיפה באזור א-סיידה זינב
לפי דיווחים סוריים, זהו תיעוד של רגע התקיפה באזור א-סיידה זיינב
על פי הדיווח, לפחות ארבעה טילים שוגרו ממטוסי קרב לעבר יעדים בסביבת שדה התעופה הבינלאומי של דמשק ומספר חוות באזור א-סיידה זיינב. בתוך כך, סוכנות הידיעות הסורית "סאנא" עדכנה כי נפצעו שני אנשי צבא ונגרם נזק. במקביל, רשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערבייה" דיווחה כי במסגרת התקיפה נפגעו שני יעדים של המשטר הסורי באזור שדה התעופה. לפי הדיווח, אחת ממטרות התקיפה הייתה סוללת הגנה אווירית שנפרסה לאחרונה באזור שדה התעופה. התקיפה, כך דווח, התרחשה לאחר שמטוס איראני נחת מוקדם יותר בשדה.
לפי מרכז המעקב הסורי, זוהי התקיפה הישראלית ה-32 על אדמת סוריה מאז תחילת השנה. התקיפה מגיעה חודש בדיוק אחרי התקיפה האווירית הקודמת שיוחסה לישראל בסוריה. אז התקיפה אירעה בשעה חריגה יחסית, בסביבות 6:30 בבוקר, ונטען כי חיל האוויר הפציץ יעדים במישור החוף הסורי ובמרכז המדינה. בדמשק אמרו אז כי ישראל תקפה משמי הים התיכון. לפי הסורים, ארבעה אנשי צבא נהרגו בתקיפה ואחד נפצע. הם ציינו כי נגרם נזק באותה תקיפה.
התקיפה מגיעה גם ימים אחדים אחרי שהרמטכ"ל אביב כוכבי אישר בשבוע שעבר, בהודאה נדירה יחסית, כי ישראל הייתה אחראית למתקפה קודמת בסוריה, בגבול עם דמשק, בה נפגעה שיירה שנועדה להבריח נשק איראני. כוכבי, שהשתתף ביום רביעי האחרון בכנס באוניברסיטת רייכמן, דיבר על יכולותיו המתקדמות של צה"ל - ואז סיפק את אותה התייחסות נדירה: "יכולנו לא לדעת לפני כמה שבועות על השיירה הסורית שעוברת מעיראק לסוריה. יכולנו לא לדעת מה יש בה ויכולנו לא לדעת שמתוך 25 משאיות, זו המשאית. משאית מספר 8 היא המשאית עם האמל"ח", אמר אז.
כוכבי ציין שגם לאחר זיהוי המשאית, "צריך לשלוח לשם את הטייסים, הם צריכים לדעת להתחמק מטילי הקרקע-אוויר. אל תטעו יש מבצעים שיורים עליהם 30 או 40 טילי קרקע-אוויר, בשיא היה 70. הם צריכים לתקוף, הם צריכים לפגוע ולחזור. הם צריכים גם בחלק מהתקיפות לא להרוג את מי שלא צריך להרוג. אלה יכולות מאוד מתקדמות".
התקיפה שעליה דיבר הרמטכ"ל התרחשה ב-8 בנובמבר, ולפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", היא התרחשה אחרי שהשיירה חצתה את הגבול מעיראק. בדיווח צוין כי בתקיפה נהרגו לפחות 10 בני אדם, בהם כמה איראנים שמספרם לא ברור, מידע שהוכחש בסוכנות הידיעות האיראנית "אירנא". גורמים רשמיים בעיראק אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי השיירה הובילה דלק מאיראן ללבנון, אולם לפי האנשים ששוחחו עם העיתון האמריקני - כמה מכלי הרכב בשיירה הובילו תחמושת וטילים בנוסף לדלק.
2 צפייה בגלריה
אירוע הממלכתי לציון יום ההוקרה לנכי מערכות ישראל ופעולות האיבה
אירוע הממלכתי לציון יום ההוקרה לנכי מערכות ישראל ופעולות האיבה
הרמטכ"ל כוכבי והתקיפה בגבול עיראק-סוריה בחודש שעבר
(צילום: לע"מ )
התקיפות הללו מגיעות גם כשברקע חשש מהשלכות הברית הביטחונית המתהדקת בין איראן לרוסיה, שכוחותיה פועלים בסוריה במסגרת הסיוע לרודן בשאר אסד נגד המורדים: עד כה, נזכיר, לא הגבילה רוסיה את התקיפות הישראליות החוזרות ונשנות בסוריה, שמטרתן למנוע את התבססותה של איראן בחזית הצפונית ואת הברחות הנשק ומערכות דיוק הטילים לשלוחיה בסוריה ובלבנון. אבל בצל התלות הגוברת של מוסקבה בנשק האיראני, עבור מלחמתה באוקראינה, גובר החשש שמוסקבה תפעל אולי למען האינטרס האיראני, באמצעות דרישה מישראל להגביל את אותן מתקפות.
פרשננו לענייני ביטחון וצבא רון בן ישי הדגיש לאחרונה כי עד כה לא התקבלה דרישה כזו מצד הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. בכירים במערכת הביטחון, כך דיווח, העריכו שזה גם לא יקרה – מפני שבקרמלין מבינים שחופש הפעולה האווירי בשמי סוריה ולבנון נתפש בישראל כאינטרס לאומי-ביטחוני חיוני, ולכן היא תפעל לשמר אותו בכל האמצעים האפשריים. למרות זאת הידוק הברית הביטחונית בין איראן לרוסיה מעורר חשש מפגיעה באינטרסים ישראליים נוספים, וגם במערב מזהירים מכך: בסוף השבוע אמר ראש ה-CIA וויליאם ברנס כי הברית הזו מהווה "איום ממשי" עבור מדינות השוכנות באזור של איראן, רמז ברור לישראל. הוא אמר כי וושינגטון מתייחסת לאיום הזה ברצינות רבה.