איחוד האמירויות הודיעה הבוקר (יום ד) במפתיע כי פרשה מברית ימית-ביטחונית בהובלת ארצות הברית, ברית שהוקמה על רקע המתיחות מול איראן שהובילה בשנים האחרונות לכמה וכמה תקריות שבהן נפגעו ספינות ששטו באזור המזרח התיכון.
3 צפייה בגלריה
זרוע הים תרגלה לראשונה עם הצי החמישי של חיל הים האמריקאי בים האדום
זרוע הים תרגלה לראשונה עם הצי החמישי של חיל הים האמריקאי בים האדום
ספינה אמריקנית בתרגיל בים האדום, ארכיון
(צילום: דובר צה"ל)
לפי איחוד האמירויות, היא פרשה מהקואליציה הימית כבר לפני חודשיים. היא לא סיפקה הסבר ברור להחלטתה, שנעשית על רקע הפשרה ביחסים בין מדינות המפרץ, בראשן סעודיה, עם משטר האייתוללות בטהרן – אבל ברקע ישנם גם דיווחים על מתיחות ביחסיה של אבו דאבי עם וושינגטון, ואכזבה מכך שהממשל האמריקני לא נקט יד תקיפה מספיק אחרי שאיראן השתלטה על מכלית נפט שיצאה מנמל דובאי בתחילת החודש.
"הכוחות הימיים המשולבים" (CMF) הוא כוח משימה שבו חברות 34 מדינות ומטרתו המוצהרת היא לקדם ביטחון באזור המפרץ הפרסי והים האדום, כמו גם לפעול נגד טרוריסטים או פיראטים באזורים הללו – שבנתיבי השיט בהם עובר נתח משמעותי מתעבורת הנפט העולמית, והם קריטיים עבור שווקי העולם. ישראל לא חברה בברית, אבל משתפת עמה פעולה ולוקחת חלק בתרגילים שלה. המטה של הברית הימית יושב בבחריין, לצד מפקדת הצי החמישי של ארה"ב.
3 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן מוחמד בן זאיד
ג'ו ביידן מוחמד בן זאיד
באבו דאבי מתוסכלים ומאוכזבים מוושינגטון. מוחמד בן זאיד וג'ו ביידן
(צילום: EPA, AP)
"כתוצאה מהבחינה המתמשכת של אופן שיתוף הפעולה האפקטיבי בין כל השותפים (לברית), לפני חודשיים איחוד האמירויות הסירה את חברותה בכוחות הימיים המשולבים", מסר הבוקר משרד החוץ באבו דאבי. הוא הוסיף כי איחוד האמירויות ממשיכה להיות מחויבת לקידום הביטחון והיציבות במזרח התיכון – בדרכים דיפלומטיות – ולהבטחת ביטחון השיט על בסיס החוק הבינלאומי.
בצי האמריקני לא הגיבו לבקשתה של סוכנות הידיעות רויטרס לקבלת תגובה על פרישת האמירויות מהברית, אבל ההחלטה עשויה להתברר כמכה נוספת עבור מאמציהן של ארה"ב וישראל להקים ברית אזורית נגד איראן, אחרי שכבר ספגו במרץ השנה מכה קשה אף יותר – עם החלטתה הדרמטית של סעודיה לחדש את יחסיה עם האויבת המושבעת שלה, אחרי שבע שנות נתק מול טהרן.
3 צפייה בגלריה
שר החוץ של סעודיה פייסל בן פרחאן נועד ב סין עם שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדוללהיאן
שר החוץ של סעודיה פייסל בן פרחאן נועד ב סין עם שר החוץ של איראן חוסיין אמיר עבדוללהיאן
שרי החוץ של סעודיה ואיראן לוחצים ידיים אחרי חידוש היחסים, באפריל
(צילום: EPA)

למרות ההפשרה ביחסים בין מדינות המפרץ הסוניות לאיראן השיעית – שכללה גם ביקור של בכיר איראני לפני חודשיים באבו דאבי, שנפגש אז עם שליט האמירויות מוחמד בן זאיד – היחסים הללו עדיין רוויי מתיחות. עדות לכך הגיעה בדיווח שהתפרסם רק אתמול ב"וול סטריט ג'ורנל", ולפיו איחוד האמירויות לחצה לאחרונה על ארה"ב לפעול בצורה נוקשה יותר מול איראן, על מנת להרתיע אותה אחרי שזו השתלטה על שתי מכלות נפט במי המפרץ, ב-27 באפריל וב-3 במאי. אחת המכליות נשאה נפט מבחריין ליוסטון שבטקסס, והמכלית השנייה נתפסה על ידי איראן כשעזבה את נמל דובאי בדרך לנמל אחר באמירויות, פוג'יירה.
גורמים אמריקניים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" כי אבו דאבי הייתה "מתוסכלת" ממה שנראה בעיניה כהיעדר תגובה מצד הממשל האמריקני לצעדים התוקפניים של איראן, וכי היא "כעסה" במיוחד בעקבות תפיסת המכלית שעזבה את נמל דובאי, באופן שלתפיסתה עלול היה לעורר חשש שהשיט במים שלה אינו בטוח. בעיתון ציינו כי הכעס שהביעו אז גורמים באבו דאבי בשיחותיהם עם גורמים אמריקניים הוא עדות נוספת לאכזבה של מדינות המפרץ מהברית עם ארה"ב, וחששן שמחויבותה לביטחון האזור אינה עזה כבעבר. יצוין כי בהודעתה הבוקר, איחוד האמירויות הזכירה במפורש את הדיווח של "וול סטריט ג'ורנל", וטענה שהוא מציג בצורה מטעה את השיחות בינה לבין ארה"ב.