באוגוסט האחרון, למרות המשבר המתמשך בהייטק הישראלי והעולמי, נמכרה Rewire, ספקית שירותים פיננסיים דיגיטליים למהגרים ומשפחותיהם, אותה ייסד ב-2015 גיא קשטן עם סער יהלום, עדי בן דיין ואור בן-עוז, ל-Remitly Global, Inc, בסכום של 80 מיליון דולר. "הקמנו את החברה כיוצאי מיקרוסופט ויוצאי תוכנית היזמות בבינתחומי, כתגובה לביקוש גובר לשירותים פיננסיים נגישים של אוכלוסיית העובדים הזרים המקומית", חוזר קשטן אחורה שמונה שנים. "בהתחלה גייסנו סכום של 300,000 דולר. מאז ההקמה ועד למכירה גייסנו 62 מיליון דולר".
ואז הגיע האקזיט. "נכון. את עסקת המכירה לרמיטלי השלמנו בינואר 2023, וכך, למעשה, הפכה חברת Rewire הישראלית ל-Remitly Israel. אם הפלטפורמה המקורית נתנה מענה להעברות בינלאומיות לכ-13 מדינות, הרי שהפלטפורמה של רמיטלי העולמית נותנת מענה ליותר מ-170 מדינות. רמיטלי ישראל מתמקדת בקהל הישראלי שיכול באמצעותה ליהנות משליחות כספים נוחות ומהירות לארה"ב, האיחוד האירופי ואנגליה. ישראלים שולחים כספים לחו"ל למטרות שונות, בהן לסטודנטים שלומדים בחו"ל, לסיוע ברילוקיישן, וכמובן להרחבת משפחה ופונדקאות".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
3 צפייה בגלריה
גיא קשטן, מנכ"ל רמיטלי ישראל
גיא קשטן, מנכ"ל רמיטלי ישראל
גיא קשטן, מנכ"ל רמיטלי ישראל
(צילום: מיכה לובטון)
רמיטלי העולמית מעסיקה מעל 2,000 עובדים ומעניקה את השירות ליותר מחמישה מיליון אנשים בעולם. לפי דוח לשנת 2022, לקוחותיה העבירו באמצעות האפליקציה למעלה מ-28 מיליארד דולר, והכנסותיה עברו את ה-653 מיליון דולר. מחזורה השנתי ל-2023 צפוי להגיע לכ-860 מיליון דולר.

"הערתי את ההורים ב-2 בלילה וסיפרתי להם שאני גיי"

בעצם, כאן ועכשיו, יוצא קשטן מהארון בפעם החמישית בחייו. "הפעם הראשונה הייתה כשהייתי בן 16", הוא מספר. "הערתי את הוריי ב-2 בלילה, סיפרתי להם בדמעות שאני גיי ושאני לא רוצה להיות כזה. הייתה דרמה מקומית. אמי, שהיא ד"ר לפסיכולוגיה, נתנה לי כתשובה את הטיפ הכי חשוב שקיבלתי בחיי: "אתה לא צריך לעמוד בהגדרות של אחרים, תעשה מה שטוב לך.
"בסוף התיכון כבר כל חבריי ידעו. הפעם השנייה הייתה בצבא. רק לאחר שנה וחצי של שירות, כשהרגשתי שאני במקום בטוח, הצהרתי על היותי גיי. כך גם בעת לימודיי האקדמיים באוניברסיטת רייכמן. עברה שנה עד שסיפרתי. לעומת זאת, ביום הראשון לעבודתי במייקרוסופט, סיפרתי שאני גיי. והנה, למרות שכולם סביבי יודעים, זו הפעם הראשונה בחיי בה אני מתראיין על הנושא, סוג של פעם חמישית".
איך מתנהג בן זוגך בנושא? "אלירן טשר-קשטן, סא"ל, שבקרוב יהיה אל"מ, בן זוגי ב-13 השנה האחרונות, משמש בתפקיד מטה בקריה. הוא מעולם לא הסתיר את זה, וכאיש צבא במקום בו הוא משרת, הסביבה שלו מקבלת אותו".
קשטן גדל בהוד השרון, בה עדיין מתגוררים הוריו ואחותו. כשהחל ללמוד באוניברסיטת רייכמן, עבר להתגורר בהרצליה, ובתום הלימודים עבר להתגורר בת"א עם בן זוגו. "רציתי לגור במקום שאוכל להגיע לעבודה באופניים או על קורקינט. אמי גם אומרת, שילדים להורים גאים או למשפחות לא נורמטיביות, צריכים לגדול באזור שמקבלים אותם כשווים בין שווים", הוא מסביר.
בהקמת Rewire הייתה לך בעיה עם היותך הומוסקסואל אל מול משקיעים? "אמנם, לא אחת עלתה השאלה מה עושים עם העובדה שאני גיי, למשל מול משקיעים חרדים, חששתי שזה יפגע בחברה, אבל לשמחתי, זה לא קרה. בעקבות מכירת ריווייר לרמיטלי, אנחנו לא תלויים עוד בכספי משקיעים וגם אין דירקטוריון. אז השאלה כלל לא עולה".
ומאז שנרכשתם ע"י רמיטלי הבינלאומית? "מכיון שרמיטלי קנתה את ריווייר ב-100%, אין יותר משקיעים חיצוניים ואין דירקטוריון חיצוני. עם זאת, שתי החברות חרטו על הדגל לתת למהגרי העבודה ולמשפחותיהם שירותים פיננסיים בטוחים ביותר, וזה זהה. חשוב להדגיש שרמיטלי ישראל היא חברה מאד מגוונת. כ-34% מעובדיה בישראל מגיעים ממדינות שונות ומרקעים מגוונים. נשים מהוות כ-46% ממצבת העובדים, גם בהנהלה, ו-12% מהעובדים להט"בים. לאחרונה עברנו למשרדים חדשים, ואנחנו ממשיכים בגיוס כוח אדם. העובדים שלנו נהנים מהטבות ייחודיות של רמיטלי העולמית, כמו חופשת לידה מוארכת לבן או בת הזוג, ביטוח בריאות פרטי, מסלולי פיתוח אישיים ומקצועיים לעובדות ועובדים ועוד. אנחנו אי של שפיות מבחינת היחס לעובדים וללקוחות, גם לישראלים. זה מקום עבודה שמכבד דעות שונות ואופי חיים שונה, ותורם כלכלית למה שהעובדים צריכים לעתידם. בעיניי זה לא פחות חשוב מהיחס ללקוחות, מה גם, שאם לעובד טוב, החברה תהיה מוצלחת ורווחית יותר".
3 צפייה בגלריה
קשטן עם בתו ריי
קשטן עם בתו ריי
קשטן עם בתו ריי
(צילום: מיכה לובטון)
למה החלטתם להתמקד במהגרים? "מהגרים הם אחד ממנועי הצמיחה הכלכליים במדינות המתפתחות. כ-230 מיליון אנשים בעולם עזבו את המשפחות שלהם כדי להגר ולייצר עתיד טוב יותר עבורם ועבור בני משפחתם, והם מייצרים כמעט טריליון דולר בשנה עם צמיחה שנתית גבוהה. אפשר היה לצפות שבשוק בסדר גודל כזה יהיו בנקים שיתנו מענה הולם, אלא שבפועל, מהגרים מנהלים את הכספים שלהם במזומן ובמערכות מקבילות, שפוגעות ביכולתם להתנהלות פיננסית נכונה, והם ומשפחותיהם נפגעים מכך. מרגש אותנו לתמוך בכזו אוכלוסיה. אגב, אפליקציית Rewire אינה רק למהגרים. היא מאפשרת לכל אזרחי ישראל לשלוח כספים בנוחות וביעילות למדינות שונות. השירות רלוונטי להורים שרוצים לשלוח כסף לילדיהם בחו"ל, לאנשים ברילוקיישן, לנוודים דיגיטליים, לשוכרי דירות שצרכים להעביר שכר דירה לבעלי הדירות שמתגוררים בחו"ל, ועוד".
במקביל לתהליך המכירה לרמיטלי, הייתם בעיצומו של הליך הפונדקאות של בתכם, ריי. "נכון. ריי (Rey) שלנו, ג'ינג'ית באופן מפתיע, נולדה באוקלהומה לאמה, הפונדקאית. בחירת השם הגיעה בגלל דמותה של ריי בסדרת הסרטים 'מלחמת הכוכבים', אישה חזקה ועצמאית ולוחמת ובעלת שליטה בכוח. זה גם שם בינלאומי, גם זה היה לנו חשוב. אני זוכר את הפעם הראשונה שפגשתי את ריי. אמה הפונדקאית שלחה לנו הקלטה עם הדופק, שם הרגשתי שזה אמיתי. כשריי נרדמה עליי בפעם הראשונה הרגשתי מאוהב. השבוע קיבלנו חדשות טובות מארה"ב, קיבלנו תשובה חיובית מבדיקת דם של פונדקאית לפיה אנחנו בהריון נוסף".
איך זה שאתה לא קופץ מעורך? "אני בהתרגשות מאופקת. בעבר כבר היינו בשלב הזה והייתה הפלה. זה גם רחוק מאיתנו גיאוגרפית. כמובן שאלירן ואני מתפללים שהכל יעבור בשלום. בארה"ב אפשר לבחור בהליך פונדקאות אם להביא בת או בן. אלירן רצה מלכתחילה שני בנים, ואני רציתי בת. להביא בת לעולם זה חששות יותר גדולים. מישהו פעם אמר לי שכשאתה מביא בן אתה פוחד ממה שהוא יעשה, וכשאתה מביא בת אתה מוטרד ממה שכולם יעשו. אני בהחלט חושש מכל מה שמסביב - אלימות, פגיעה מינית, התייחסות אליה ועוד הרבה סיבות".

50 אלף דולר לעובדים שמעוניינים בפונדקאות

יש לציין שפונדקאות היא פתרון אולטימטיבי עבור אבות חד מיניים, שמספרם בעולם ובישראל הולך וגדל. ב-2021 השיק שר העבודה והרווחה דאז, איציק שמולי, עם המוסד לביטוח לאומי והאגודה למען הלהט"ב, תוכנית סיוע להנגשת מידע לחברי הקהילה בנושא הקמת משפחה. בינואר 2022 נכנס לתוקפו התיקון לחוק הפונדקאות, שתיקן את ההפליה שהייתה כלפי זוגות חד-מיניים וגברים יחידניים המעוניינים בפונדקאות. עם זאת, בממשלה הנוכחית לקחו צעד אחורה בנושא. כדוגמה, לפני כחודש אמר שר הרווחה, יעקב מרגי, במהלך עתירה לבג"ץ בנושא כי הוא "מתנגד לכל פשרה שמאפשרת מסירת ילדים לזוגות חד-מיניים".
"אנחנו מודעים לכל המתרחש בנושא ומצרים עליו, אבל לאלירן ולי היה ברור שלא נוותר על הורות", מתייחס קשטן לנושא. "רק כמה שנים לאחר שיצאתי מהארון הבנתי שלמרות שהוריי תמכו בי לחלוטין, החשש הגדול שלהם היה שלא יהיו לי ילדים. מבחינה זו הלידה של ריי הייתה סגירת מעגל עבורי ועבורם. כשגבר מחליט לצאת מהארון הוא יודע שיהיה לו קשה, אבל הוא גם יודע שהוא יכול שיהיו לו ילדים. יש מספיק דוגמאות לזה בארץ. החשש הוא כלכלי".
סבר את האוזן. כמה זה עלה לכם? "תהליך פונדקאות לילד נע סביב 80,000 דולר, וכשמדובר בשני ילדים המינימום הוא 120,000 דולר. יש מחירים שונים במדינות שונות. קולומביה, למשל, היא בין המדינות הזולות. אנחנו ביצענו את התהליך בארה"ב, והסכום לשני ילדים הוא 250,000 דולר. לעיתים, זה גם חוצה את הסכום הזה. קורה שפונדקאית מתחרטת, או שיש הפלה בדרך. מה שאומר שאם אין כסף מוותרים על החלום להיות הורים. יש פתרון אלטרנטיבי והרבה יותר זול, הורות משותפת, אבל סביב פתרון זה יש בעיות אחרות".
3 צפייה בגלריה
מייסדי Rewire, סער יהלום, גיא קשטן ועדי בן דיין
מייסדי Rewire, סער יהלום, גיא קשטן ועדי בן דיין
מייסדי Rewire, סער יהלום, גיא קשטן ועדי בן דיין
(צילום: אריק סולטן)
זו הסיבה שאתה מסייע לקהילת הלהט"ב באמצעות מוצר הפינטק שפיתחה החברה שייסדת? "רמיטלי תומכת בין היתר בקבוצת Affinity של קהילת הלהט"ב, ובעובדים המעוניינים להרחיב את המשפחה באמצעות פונדקאות. עובדים כאלו מקבלים מענק של כ-25,000 דולר ועוד תוספת של 25,000 שקל מהביטוח הקבוצתי לסדרת טיפולים. כחלק מהרגישות לנושא הקימה Rewire by Remitly דף נחיתה ייעודי, ווטסאפ ייעודי עבור אנשים המתעניינים בהעברת כספים למטרות פונדקאות. מי שמעביר כספים באמצעותנו למטרות פונדקאות מקבל העברות חינם מעמלות, זה חיסכון של הרבה כסף עבור אדם או משפחה כזו".
עד כמה אתם נפגעים מהמשבר הכלכלי? "כמעט ולא. במהלך ההנפקה גייסה רמיטלי מהציבור כ-400 מיליון דולר, והיא ממשיכה לצמוח ונמצאת ברווח תפעולי. מכיוון שרוב הלקוחות הם מהגרי עבודה, הביקוש כמעט קשיח. כך שיש גם הרבה כסף בקופה וגם המשך צמיחה. השנה הכנסנו יותר כסף מאשר הוצאנו ברמה התפעולית, מה שבא לידי ביטוי בעלייה במחיר המניה".
לאור המציאות הפוליטית והכלכלית בארץ, אתה חושש לעתיד רמיטלי ישראל ושל ילדיך? "אני בהחלט מוטרד. אני אוהב את המדינה ומקווה שנוכל לחיות פה בשלום כמה שנרצה, אבל שמח שריי נולדה בארה"ב. יש לה אזרחות אמריקנית, לנו יש גם דרכון פורטוגלי, מה שאומר שיש לנו כרטיס יציאה מהארץ אם נראה שבמקום להשתפר המצב הולך ומחמיר. אני מקווה שלא נגיע לשם. אני ממשיל את מה שקורה פה לסיפור הצפרדע, שנמצאת בסיר על האש ולא מרגישה שהמים מתחממים, עד שהיא מתה בנקודת הרתיחה. הצפרדע פה עכשיו יודעת שהמים רותחים. זה לא אומר לקפוץ מהסיר, אלא לעשות דברים שיסייעו למצב, כמו להביע דעה בצורה ברורה ונחרצת. תראי, בעיקרון אני טיפוס אופטימי. מנקודת השפל בה אנחנו נמצאים, יכול להיות רק יותר טוב. אני מאמין שהרבה אנשים שמוטרדים עכשיו מסימני השאלה סביב עתיד המדינה, יפעלו לשיפור המצב".
מה הדבר הבא, מקצועית ואישית? "בתחום המקצועי - הרבה. אנחנו רוצים להוסיף שירות של העברות כספים לחו"ל לצורכי לימודים, לסטודנטים שבוחרים ללמוד בחו"ל. בתחום האישי אני מקווה שההיריון השני יעבור בשלום, ואלירן ואני נהיה הורים גאים לשניים, ושנראה פה עולם טוב יותר, בו כל אחת ואחד חיים בשלום עם עצמם ועם העדפותיהם בחיים".