בין אם אתם יוצאים לחו"ל עם חבילת שיחות וגלישה שרכשתם באחת מחברות הסלולר בארץ, או רוכשים כרטיס סים (SIM) מקומי בשדה התעופה, אתם כנראה מבזבזים הרבה כסף לחינם, בטח כשהחלופה היעילה והזולה יותר, כרטיס eSIM (Embedded Sim), נמצאת ממש בהישג יד.
אז מה זה בכלל eSIM
ה-eSIM הוא רכיב אלקטרוני שמותקן בסמארטפונים, שלתוכו טוענים מספר כרטיס סים וירטואלי. הוא מחליף את כרטיס הפלסטיק הקטן שאנחנו מכניסים לתוך המכשיר, ומאפשר החלפה מהירה של כרטיסי סים ובחירה כמעט לא מוגבלת של חבילות שיחות וגלישה. הוא חוסך מקום, פותר בעיות אבטחה ואפילו מפחית את השימוש העולמי בפלסטיק.
מי שמספק את המספר הווירטואלי הן חברות שמתחרות בחברות הסלולר הגדולות, זאת כאשר הטכנולוגיה מאפשרת לצרכנים לבחור את הרשת הסלולרית הטובה ביותר בכל מקום בו הם נמצאים (ובהתאם גם לקבל את המחיר הטוב ביותר מהרשת המקומית). כדי להפעיל את המספר הווירטואלי סורקים קוד QR שהספקית שולחת במייל, כמה לחיצות בסמארטפון והופ – אתם מחוברים לעולם.
בגלל קלות בחירת הספק והפעלת השירות, ה-eSIM מציע אלטרנטיבה טובה אל מול שירותי חברות הסלולר, כאשר את הפייט האמיתי הוא נותן במחירי שירותי הנדידה (roaming) בחו"ל - במקום חבילות קבועות ולא גמישות הנעות בין 150 ל-300 ומעלה שקלים, הצרכנים יכולים לרכוש חבילות זולות לכל משך זמן רצוי במחירים הנעים מ-15 שקלים.
דגמים תומכים
מספר הדגמים של סמארטפונים תומכי eSIM נמצא בעלייה מתמדת, ובשנת 2024 הגיע לשיא עם 169 מכשירים שונים התומכים בטכנולוגיה. היצרנית המובילה היא סמסונג עם 30 דגמים, אחריה אפל עם 24 דגמים, ושלישית נמצאת גוגל עם 20 דגמים. לפי מחקרים שפרסמה חברת Mobilise, בשנת 2025 כ-25% מהסמארטפונים בעולם יהיו מחוברים לרשת הסלולר באמצעות eSIM, ועד שנת 2030 כבר כ-75% מהמכשירים יפעלו בטכנולוגיה זו.
במקביל, דגמים מתקדמים של סמארטפונים תומכי eSIM מאפשרים להפעיל שני כרטיסיeSIM במקביל, מה שמאפשר לכם להשתמש בקלות בשני מספרי טלפון שונים, למשל אחד פרטי והשני לענייני עבודה.
תכונה מיוחדת נוספת של סמארטפונים מתקדמים היא היכולת להשתמש בו בזמן במספר "פרופילים", או חבילות שירותים, על אותו eSIM. זה יכול להגיע לשמונה פרופילים או אף יותר, מה שמאפשר ללקוחות להזמין חבילות שונות מספקים שונים, למשל מספר טלפון ישראלי מספקית מקומית, ובנוסף פרופיל לצורך נסיעה לאירופה, פרופיל שלישי לצורך נסיעה למזרח אסיה, וכולי. אפשר גם להגדיר פרופיל אחד לגלישה ופרופיל אחר לשיחות ולהודעות טקסט.
לצד זאת, אחת המגבלות של ה-eSIM היא שלא ניתן להעביר אותו עצמאית בין מכשירים שונים. למשל אם אתם רוכשים סמארטפון חדש ורוצים להעביר את קו ה-eSIM שלו, לא תוכלו לעשות זאת לבד ותצטרכו לפנות לספק השירות (בשונה מכרטיס סים רגיל אותו אפשר לשלוף ולהכניס למכשיר אחר).
בנוסף, במידה ויש לכם מכשיר עם כרטיס סים רגיל ואתם רוכשים סמארטפון חדש בחו"ל התומך רק ב-eSIM (כמו למשל אם תרצו לרכוש אייפון 14 ומעלה בארה"ב), לא תוכלו לבצע את המעבר בחו"ל ותצטרכו לבצע אותו מול ספקית השירות בארץ.
מה צריך לוודא לפני שרוכשים eSIM
- מכשיר תומך – לפי שאתם ממהרים לרכוש eSIM, עליכם לוודא שיש ברשותכם מכשיר תומך. למכשירי אנדרואיד קיים פתרון של רכישת כרטיס סים המאפשר להוריד חבילות eSIM עליו, גם במידה והדגם לא תומך בטכנולוגיה עצמה.
- גודל ומשך תקופת החבילה – ברשת תוכלו למצוא מבחר גדול מאוד של חבילות eSIM הנעות בטווח מחירים רחב. בחרו את החבילה הנכונה עבורכם בהתאם למשך הנסיעה ולצרכי הגלישה שלכם. גודל השימוש המומלץ לצרכן הסביר הוא לפחות 750 מגה-ביט ליום.
- יעד הנסיעה – בהתאם ליעד או למספר היעדים שאתם נוסעים אליהם, אפשר למצוא את החבילה המשתלמת ביותר לאותה מדינה, יבשת או לרכוש חבילה גלובלית. למשל – אם אתם מתכננים טיול בכמה מדינות באירופה, תוכלו למצוא חבילת eSIM שמתאימה לשימוש בכל היבשת.
- שימושיות – חשוב לשים לב שרוב נותני השירות מציעים חבילות eSIM הכוללות גלישה ברשת האינטרנט בלבד, מה שאומר שתוכלו לקבל ולהוציא שיחות באמצעות אפליקציות כמו וואטסאפ, אך לא לבצע שיחות רגילות או לקבל/לשלוח הודעות סמס. עם זאת, קיימים מספר ספקים המציעים חבילות הכוללות גם שיחות טלפון וסמסים, ועליכם לשים לב שאתם בוחרים את החבילה הרלוונטית עבורכם.
אורי שרון הוא מנהל הבלוג המקצועי "eSIM ישראל".