אין גבול לחדשנות הישראלית: הסטארט-אפ הישראלי "פיינלי פודס" (Finally Foods) מציג לראשונה בעולם תפוחי אדמה המכילים חלבון חלב פרה, שישמש לפיתוח ולייצור מוצרי חלב. "פיינלי פודס", שהיא חלק מחממת הפודטק "דה קיטצ'ן" (The Kitchen) של חברת שטראוס, מתכוונת להתחיל במהלך החודש הקרוב ניסוי שדה ראשון בעוטף עזה, שבו יגודלו תפוחי האדמה המהונדסים גנטית אותם פיתחה.
3 צפייה בגלריה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
(פיינלי פודס)
עם הבשלתם, יישלחו תפוחי האדמה להפקה של אבקת החלבון קזאין, שתשמש לפיתוח מוצרי חלב שונים. הקזאין מהווה 80% מחלבוני החלב ומשמש כמרכיב מפתח בתעשיית מוצרי החלב בזכות תכונות הגיבון, ההמסה, המתיחה וההקצפה הייחודיות שלו.

המטרה: הפחתת התלות בבקר

הסטארט-אפ הישראלי פורץ הדרך עוסק בתחום החקלאות המולקולרית והוקם אך לפני שנה בלבד. החברה עושה שימוש בתפוחי האדמה כ"ביו ריאקטורים" טבעיים, שמהם מופקת אבקת הקזאין.
"ביו ריאקטור" הוא מצע המשמש להפקת חומרים באמצעות תהליכי ריאקציה ביוכימית. התהליך מהווה אלטרנטיבה לשיטות הייצור המסורתיות של חלבון פרה מן החי, הכרוכות בפליטות גזי חממה גבוהות ושימוש נרחב במשאבי קרקע ומים. הפחתת התלות בבקר כמקור לחלבוני חלב מסייעת לפתרון משבר האקלים והביטחון התזונתי העולמי.
3 צפייה בגלריה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
מדעני החברה בחממת הגידול
(פיינלי פודס)
הטכנולוגיה החדשנית פותחה באמצעות מערכת בינה מלאכותית שפיתחה חברת "אבוג'ן". זו מבוססת על מאגר נתונים עצום, המאפשר לאתר גנים ורצפי DNA מהחי ולהתאימם לצמח על מנת שישמש כ"רחם" לגידול החלבון בתוכו. ההנדסה הגנטית מאפשרת להפוך את תפוח האדמה למעין "מפעל ביולוגי", שמגדל את החלבון, תוך שימוש בבינה מלאכותית לאופטימיזציה מתמדת שלו ושל תהליכי הגידול וההפקה.
הבחירה בתפוחי האדמה דווקא כמצע הגידול נובעת מהתפוקה הגבוהה שלהם, מקלות ההפקה של החלבון מתוכם, ומהעובדה שמדובר בגידול נפוץ מאוד בארץ ובעולם.
3 צפייה בגלריה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
תפוחי אדמה המפיקים חלבון חלב פרה
הבחירה בתפוחי אדמה - בגלל התפוקה הגבוהה וקלות הפקת החלבון מהם
(פיינלי פודס)
עד לאחרונה תחום החלבונים האלטרנטיביים התבסס בעיקר על טכנולוגיות כמו פרמנטציה, העושות שימוש בשמרים, חיידקים ופטריות כדי לייצר חלבונים. הבעיה בטכנולוגיות הללו - הן דורשות השקעה עצומה בתשתיות ומוגבלות במרקם ובטווח מוצרי החלב שניתן לייצר מהחלבון שלהן, שכן אינן מייצרות קזאין זהה לזה הנמצא בחלב.
לדברי מנכ"לית "פיינלי פודס", דפנה גבאי, "הבחירה לקיים את הניסוי באזור העוטף היא לא רק בזכות תנאי הגידול המצוינים שם, אלא גם כחלק ממחויבותנו לחיזוק ופיתוח האזור מתוך ציוניות ושורשיות. יחד עם שותפינו, אנחנו יוצרים את הבסיס לעתיד בר-קיימא של ייצור חלבוני חלב".