ההשפעות של ממשל טראמפ החדש על עמק הסיליקון ממשיכות, ובמקומות בלתי צפויים. אתמול (ג') נחשף ב"בלומברג" שחברת גוגל הסירה קטע מעקרונות הבינה המלאכותית שלה, בו היא מתחייבת להימנע משימוש ב-AI לגרימת נזק, למשל בפיתוח כלי נשק.
4 צפייה בגלריה
מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי
מנכ"ל גוגל סונדר פיצ'אי
מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי. החברה החליטה לשנות את עקרונות ה-AI שלה
(צילום: AP Photo/Jeff Chiu, File)
הצהרת עקרונות ה-AI של גוגל, שהופיעה באתר החברה, כללו פסקה שכותרתה: "יישומי בינה מלאכותית שהחברה לא תפתח", כאשר בתוכה נכתב שהחברה לא תפתח "טכנולוגיות שגורמות או עלולות לגרום לנזק כולל". אלו כוללים בין השאר כלי נשק, טכנולוגיות מעקב, ושימושים שפוגעים בעקרונות המשפט הבינלאומי וזכויות האדם. כעת, הטקסט הזה פשוט נעלם מהדף.

התחרות והגיאופוליטיקה עושות את שלהן

דוברי גוגל בארה"ב לא הגיבו על השאלות בעניין זה אך הפנו לפוסט בבלוג, שפורסם עוד ביום שלישי ובו ראש תחום ה-AI בגוגל, דמיס הסאביס, והסמנכ"ל לטכנולוגיה ולחברה, ג'יימס מאנייקה, כתבו: "גוגל מעדכנת את עקרונות ה-AI שלה מכיוון שהטכנולוגיה הפכה לנפוצה הרבה יותר וחברות במדינות דמוקרטיות צריכות לשרת לקוחות ממשלתיים ונושאי ביטחון לאומי".
בפוסט מתוארת התחרות העולמית על הובלה בתחום ה-AI ועל השיקולים הגיאופוליטיים שמעורבים בתחרות הזו, והשניים מציינים: "אנו מאמינים שדמוקרטיות צריכות להוביל בפיתוח בינה מלאכותית, בהנחיית ערכי ליבה כמו חופש, שוויון וכבוד לזכויות אדם".
עוד כתבו השניים: "אנחנו מאמינים שחברות, ממשלות וארגונים החולקים את הערכים האלה צריכים לעבוד יחד כדי ליצור בינה מלאכותית שמגינה על אנשים, מקדמת צמיחה גלובלית ותומכת בביטחון הלאומי. עם זאת, החברה מתחייבת לצמצם מקרים של תוצאות לא מכוונות או מזיקות ולהימנע מהטיה בלתי הוגנת, וכמו כן לפעול בהתאם לעקרונות המקובלים של החוק הבינלאומי וזכויות האדם".
4 צפייה בגלריה
טראמפ מכריז על השקעה בתשתיות בינה מלאכותית (AI)
טראמפ מכריז על השקעה בתשתיות בינה מלאכותית (AI)
טראמפ מכריז על פרויקט "סטארגייט" הכולל השקעה של חצי טריליון דולר בתשתיות בינה מלאכותית
(צילום: JIM WATSON / AFP)
בכיר בפנטגון, ד"ר ראדה פלאמב, אמר בריאיון ל-TechCrunch שכלי ה-AI של גוגל מעניקים למשרד ההגנה האמריקאי יתרון משמעותי בזיהוי, מעקב והערכת איומים, מה שתורם לשיפור "שרשרת ההרג" - מונח צבאי מקצועי המתאר חיישנים לזיהוי ומעקב ופלטפורמות כלי נשק להריגה. לדברי פלאמב, הבינה המלאכותית מוכיחה את עצמה כמועילה בשלבי התכנון והאסטרטגיה של שרשרת ההרג.

שינויים מקצה לקצה

דמיס הסאביס היה ממייסדי חברת הבינה המלאכותית DeepMindוהמנכ"ל שלה וכשהחברה נרכשה על ידי גוגל ב-2014, הוא הצטרף אליה. מעניין לציין כי בראיון ב-2015 הוא אמר בריאיון שעל פי תנאי הרכישה, הטכנולוגיה של DeepMind לעולם לא תשמש למטרות צבאיות או מעקב אחר בני אדם.
בכך מצטרפת גוגל למגמה הכללית בקרב חברות AI לרתום את הטכנולוגיה לשימושים ביטחוניים וצבאיים. בשנה שעברה OpenAI דיווחה כי היא עובדת עם יצרנית הטכנולוגיה הצבאית Anduril בפיתוח טכנולוגיה עבור הפנטגון. במקביל, מנכ"ל החברה סם אלטמן, מוכר בוושינגטון כמי שמתדרך את פקידי הממשל על בתחומי ה-AI והפיתוחים חסרי התקדים בתחום.
4 צפייה בגלריה
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס, לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של דונלד טראמפ
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס, לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של דונלד טראמפ
מימין: אילון מאסק, מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי, ג'ף בזוס, לורן סאנצ'ז ומארק צוקרברג בהשבעה של דונלד טראמפ
(צילום: Saul Loeb, Reuters)
אנתרופיק, שפיתחה את הצ'אטבוט "קלוד" (Claude) תוך התחייבות ליצור בינה מלאכותית הוגנת, דיווחה לאחרונה על שיתוף פעולה עם ענקית ה-AI הצבאי Palantir. עם זאת, המדיניות של אנתרופיק אוסרת להשתמש במודלי ה-AI שלה לצורך ייצור או שיפור "מערכות שנועדו לגרום נזק או אובדן של חיי אדם". גם למטא, מיקרוסופט ואמזון יש שיתופי פעולה עם הפנטגון.
מעבר לפיתוחי טכנולוגיה, חברות הביג-טק עוברות שינוי מקצה לקצה בעקבות בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא, והשינוי בתפיסות העולם שהוא מביא איתו. בתקופה שבה מותרים רק שני מגדרים והעדפות מתקנות, הכלה וגיוון מבוטלות, גם ההתחייבות של חברות הטכנולוגיה לשים את זכויות האדם בראש השיקולים מתעמעמת, ואת מקומה תופסת התפיסה שחברות צריכות לפעול למען האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של ארה"ב.
גוגל פרסמה לראשונה את עקרונות הבינה המלאכותית שלה בשנת 2018 לאחר שעובדים מחו על השתתפות גוגל בפרויקט Maven של הפנטגון, שבו אלגוריתמים של ראייה ממוחשבת של החברה שימשו לניתוח צילומים מרחפנים. אלפי עובדים חתמו בזמנו על מכתב פתוח למנכ"ל גוגל שבו נכתב: "אנחנו מאמינים שהחברה לא צריכה להיות בעסקי המלחמה". בעקבות זאת גוגל החליטה שלא לחדש את החוזה עם הפנטגון.
4 צפייה בגלריה
הפגנת עובדי גוגל נגד החברה בסן פרנסיסקו באוגוסט
הפגנת עובדי גוגל נגד החברה בסן פרנסיסקו באוגוסט
הפגנת עובדי גוגל נגד החברה בסן פרנסיסקו באוגוסט
(צילום: רויטרס)
במקביל, עובדי גוגל בארה"ב קיימו מחאה בשורה של שלוחות של החברה בארה"ב כנגד השתתפות גוגל בפרויקט מחשוב הענן הישראלי "נימבוס". העובדים קראו להפסיק את שיתוף הפעולה עם הממשלה בישראל בטענה שהטכנולוגיה משמשת לפגיעה בפלסטינים.
באחרונה דיווח ה"וושינגטון פוסט" שגוגל סיפקה למשרד הביטחון ולצה"ל גישה לכלי בינה מלאכותית בעקבות ה-7 באוקטובר. מחברת גוגל ישראל נמנעו מלהשיב על השאלה האם שינוי עקרונות השימוש ב-AI של גוגל בארה"ב יובילו לשינוי בשיתוף הפעולה בין גוגל לממשלת ישראל או לצה"ל.
בחודשים האחרונים מתנהל ויכוח בארה"ב סביב השאלה האם ראוי לאפשר לנשק שמצויד ב-AI לקבל החלטות אוטונומיות על ירי, זאת על רקע פרסומים רבים בעניין מערכות נשק של צבא ארה"ב שכבר מפעילות AI שמקבל החלטות בעצמו. יצוין כי בצה"ל השיבו במספר הזדמנויות על שאלות בעניין זה, ותמיד הדגישו שבינה מלאכותית יכולה להמליץ, אבל את ההחלטה תמיד יקבל האדם.