חברת הבינה המלאכותית המובילה בעולם, OpenAI, עובדת על מכשיר AI אישי שיתבסס על הטכנולוגיות המתקדמות של החברה. על פי הדיווחים, שמקורם בראיון שהעניק השבוע המנכ"ל סם אלטמן לאתר הקוריאני The Elec, המכשיר יכלול בין היתר יכולות עיבוד שפה טבעית מתקדמות, תכונת למידה אישית, וכמובן חיבוריות לאינטרנט.
האם המעצב האגדי של אפל חלק מהפיתוח?
בראיון ציין אלטמן שהוא מחפש לייצר שותפויות עם חברות נוספות לטובת הפרויקט. לא מדובר על יוזמה חדשה לחלוטין - השמועות על פיתוח גדג'ט AI על ידי החברה כבר פורסמו עוד בשנה שעברה, אבל זו הפעם הראשונה שאלטמן מתייחס לנושא באופן רשמי. בשנה שעברה אף דווח שבין השותפים לפרויקט נמצא ג'וני אייב, המעצב הראשי של אפל לשעבר.
במקביל דווח כי OpenAI גם מפתחת שבב מחשב ייעודי שיוכל להריץ אלגוריתמים של בינה מלאכותית בצורה יעילה ומהירה. המטרה היא לאפשר למשתמשים גישה נוחה ואינטואיטיבית ליכולות הבינה המלאכותית של החברה, כמו יצירת טקסטים, תרגום שפות, כתיבת קוד, ועוד. נכון לעכשיו לא ברור אם יש קשר בין שני הפרויקטים, אך בעוד השבב אמור לעבוד על שרתים ייעודיים במרכזי נתונים, גדג'ט ה-AI אליו אלטמן התייחס אמור ככל הנראה להיות קרוב יותר לסמארטפון או למוצר טכנולוגי לביש.
ההכרזה של OpenAI עשויה לסמן מהפכה בתחום המחשוב האישי, כאשר מחשבים מסורתיים יוחלפו על ידי מכשירים אינטליגנטיים המסוגלים ללמוד ולהתפתח יחד עם המשתמש. עם זאת, מדובר עדיין בפרויקט ראשוני, וייתכן שיחלפו עוד שנים עד שנוכל לראות מוצרי AI אישיים בשוק.
נזכיר כי הניסיון האחרון לפתח מוצר דומה נחל כישלון חרוץ - חברת Humane AI ניסתה להציע סיכה חכמה שניתן להצמיד לדש הבגד ודרכה לשלוט בצ'אט בינה מלאכותית - אך המוצר התגלה כבלתי שמיש ולמרות ההייפ, החברה נסגרה. מכשיר בינה מלאכותית נוסף שניסה להציע פתרון דומה הוא ה-Rabbit R1 של חברת "ראביט" (Rabbit). לבסוף גם המכשיר הזה לא ממש הצליח, זאת לאחר שהתברר כי החברה הגזימה ביכולות שלו.
רעיון הגיוני, אבל הדרך עוד ארוכה
הרעיון של גאדג'ט AI שיכול לתקשר עם צ'אט בינה מלאכותית דווקא נשמע הגיוני למדי. לדבריו של אלטמן, סמארטפון, או ליתר דיוק מסך מגע, פחות מתאימים לעבודה מול צ'אטבוטים – זאת בגלל מגבלת ההקשר. מנכ"ל OpenAI טען כי לדעתו הממשק העתידי לניהול מחשבים יהיה הקול ולא הכתב.
הוא הסביר שלא ניתן לשמר את הקונטקסט בצ'אט כתוב כמו בשיחה קולית. גאדג'ט המסוגל לשמש כטרמינל חיצוני לצ'אטבוט יאפשר למשתמש לנהל שיחה קולית כמו עם סייענית דיגיטלית, רק ברמה הרבה יותר מתקדמת.
עם זאת, תצורה של מכשיר לביש מכניס לא מעט בעיות למשוואה – בין היתר עולות שאלות הנוגעות לפרטיות המשתמשים ואלו הסובבים אותם. בנוסף, מכשירים חכמים המאפשרים גישה קולית דורשים אבטחה ספציפית, אחרת גורמי צד שלישי עשויים לנצל את המכשיר כדי לבצע פעולות זדוניות.
בתוך כך, לא ברור אם מכשיר ה-AI של אלטמן יוכל לפעול על צ'אטים של יריבות כמו גוגל או אנת'רופיק, או שהחברה תנסה לנעול אותו בתוך האקוסיסטם שלה (כמו שהיא רוב הסיכויים תעשה, ר"ק).
כך או כך, נראה שנכון לעכשיו, חזון גאדג'ט ה-AI הוא בעיקר לשמש כמעין שלט רחוק למערכות בינה מלאכותית שכיום ניתן לגשת אליהן רק דרך מחשב או סמארטפון. יכול מאוד להיות שכל הסיפור הזה יניב בסופו של דבר סוג של מיקרופון משוכלל שיוכל להקשיב לנו ולהעביר את הבקשות שלנו למחשב או לסמארטפון.