בית המשפט לתעבורה בעכו גזר לאחרונה עונש קל הכולל מאסר על תנאי, פסילה לשנה וקנס כספי בלבד על נהג שנתפס נוהג בזמן פסילת רישיון. השופטת אסתר טפטה–גרדי הדגישה את חומרת העבירה אך התחשבה בכך שמדובר בעבירה ראשונה ובכך שמאסר יפגע בסיכויי השיקום של הנאשם.
על פי כתב האישום, באפריל 2018 הנאשם נהג לכיוון שפרעם ללא תעודת ביטוח ושכשהוא פסול לנהיגה. רישיונו נפסל לתשעה חודשים ב-2017 על ידי משרד הרישוי בשל חובות בהוצאה לפועל. מועד התחלת הפסילה נדחה בחצי שנה והיא נכנסה לתוקף במרץ 2018, כחודש לפני ביצוע העבירות.
הנהג הודה במעשים והורשע בעבירות של נהיגה בזמן פסילה וללא ביטוח. במסגרת הטיעונים לעונש עתרה המדינה להטיל עליו מאסר בפועל, מאסר על תנאי ופסילת רישיון לשנתיים לפחות. צוין שהנאשם נוהג משנת 1983 ולחובתו 38 הרשעות קודמות.
הסנגור עתר מנגד להסתפק בפסילה ומאסר על תנאי. הוא הדגיש שהנאשם הודה, נטל אחריות על מעשיו והפסילה נעשתה עקב חובות. עוד הובהר שלנאשם נמסר רישיון נהיגה זמני ממשרד הרישוי, שהיה בתוקף עד מרץ 2018, והנאשם סבר בתום לב שמשרד הרישוי לבסוף לא פסל אותו ואפשר לו לתקן את המחדל באמצעות תשלום החובות.
הובהר כי הנאשם מבקש להוציא רישיון אך נמצא בהליך פשיטת רגל שמעכב זאת. הסנגור הדגיש כי מדובר באדם נורמטיבי שמשפחתו משמשת כמשפחת אומנה לשני ילדים והסתבכותו הכלכלית נבעה מעסק שקרס. הנאשם עצמו הביע חרטה וטען שמדובר באי הבנה ובנסיבות בהן הוא לא ידע שהוא פסול.
השופטת אסתר טפטה–גרדי הזכירה כי נהיגה בפסילה היא בין החמורות ביותר בפקודת התעבורה והעונש בגינה הוא עד שלוש שנות מאסר. "התנהגותו של הנאשם משקפת זלזול בחוק ובהחלטת ביהמ"ש ואף סכנה ממשית לשלום הציבור", כתבה. היא הוסיפה כי בעבירות בהן הורשע הנהג יש לא רק דופי פלילי אלא גם מוסרי והיא טומנת בחובה סיכון רב לנהג ולמשתמשי הדרך האחרים.

1 צפייה בגלריה
אילוס אילוסטרציה נהג הגה מכונית רכב
אילוס אילוסטרציה נהג הגה מכונית רכב
(צילום: shutterstock)

בפסק הדין צוין שמהפסיקה עולה שבעבירה של נהיגה בפסילה, כשמדובר בפעם הראשונה ולנהג אין עבר תעבורתי מכביד, בדרך כלל בתי המשפט גוזרים מאסר על תנאי, פסילת רישיון לשנה, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות.


במקרה זה, העבירות הקודמות שבהן הורשע הנאשם אינן כוללות נהיגה בפסילה ומדובר בעבירות כמו נהיגה ללא חגורת בטיחות, אי ציות לתמרורים, שימוש בטלפון, סטייה מנתיב נסיעה, מהירות ועוד.
עוד כתבה השופטת כי יש להתחשב בכך שהנאשם הודה ונטל אחריות על מעשיו וכי מקור הפסילה בחובות בהוצאה לפועל. היא הבהירה כי על אף חומרת העבירה, מאחר שמדובר בעבירה ראשונה מסוגה ולהתרשמותה מדובר בנאשם נורמטיבי, אין מקום למצות עמו את הדין. "הנאשם לא נשא עונש של מאסר מאחורי סורג ובריח, והטלת עונש מעין זה, תמנע את סיכוייו להשתקם", נכתב בגזר הדין.
בסופו של דבר השופטת העדיפה את הפן השיקומי ונמנעה מלהטיל על הנאשם מאסר בפועל. היא גזרה עליו מאסר על תנאי לשלושה חודשים, פסילת רישיון ל-12 חודשים, פסילה על תנאי, קנס של 1,200 שקל והתחייבות כספית להימנע מעבירה דומה.
  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המדינה: עו"ד ליאור דוד
  • ב"כ הנאשם: באמצעות עו"ד חנא חורי מטעם הסניגוריה הציבורית
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין