ועדת העבודה, הרווחה והבריאות סירבה היום (רביעי) לאשר את הגבלת המעבר בין קופות החולים - מחשש לפגיעה בתחרות. יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, דרש לקבל נתונים ממנכ"לי הקופות וקרא להם להגיע לדיון נוסף.
הוועדה בראשות כץ סירבה בכך לאשר תקנות של משרד הבריאות שיגבילו את המעבר של מבוטחים בין קופות החולים עד אמצע חודש מרץ 2021. הצעת התקנות ביקשה להגביל את המעברים כך שעד 15 לחודש מרץ יורשו כלל הקופות יחד לקלוט רק 7,500 מבוטחים חדשים שהיו חברים בקופה אחרת לפני כן.
1 צפייה בגלריה
מעדבדה לבדיקות קורונה קופת חולים לאומית באור יהודה
מעדבדה לבדיקות קורונה קופת חולים לאומית באור יהודה
מעבדה לבדיקות קורונה בקופת חולים לאומית
(צילום: EPA)
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, הסביר בדיון: "אנחנו מכבדים את זכותו של האזרח לעבור בין הקופות ואת התחרות, אבל בתקופה הזאת זה עלול להסיט משאבים ותשומת לב מטיפול במשבר הקורונה. אנחנו רוצים שהתקציב ילך עכשיו להתמודדות עם תחלואת החורף, למבצעי החיסון, לאשפוזי בית, מעקב אחר חולים ועוד ולכן אנחנו מבקשים לייצר יציבות בשוק לתקופה מוגבלת. שלוש מתוך ארבעת הקופות הצטרפו לבקשה".
עו"ד מיכל הלפרין, הממונה על התחרות ברשות התחרות, התריעה על השלכות אפשריות של אישור התקנות: "בסופו של דבר הקופות, גם אם הן מקצועיות ודואגות לרווחת המבוטחים, מונעות מתחרות שגורמת להן לנסות להשתפר, לחדש, לקצר תורים ולתת שירות טוב יותר. אם אנחנו מחסלים את התחרות הזאת זה לא אומר שהקופות יתעמרו במבוטחים אבל המוטיבציה להשתפר תרד. בפועל התקנות מגבילות את המעבר עד חודש יולי, זו תקופה ארוכה. אם הקופות והמשרד יתרגלו למצב הזה והתקנות יוארכו שוב ושוב, נמצא את עצמנו במצב שבו אין תחרות".
מנכ"ל לאומית שירותי בריאות, חיים פרננדס, תמך בתקנות: "החל מחודש מרץ ועד עכשיו אנחנו בעבודה מסביב לשעון. ברור שהקורונה עדיין כאן ואנחנו נערכים לגל נוסף - מגדילים את עמדות הדיגום, קונים הרבה יותר חיסוני שפעת וצריכים גם כוח האדם שיחסן וכל זאת לצד התחלואה הרגילה. התקנות יעזרו לקופות להתמודד טוב יותר עם המשבר. בלאומית יש היום עשרות עובדים שמתעסקים במכירות ומעברים. הם יוכלו להשתלב במוקדים שנותנים שירות טלפוני. יש היום הרבה יותר פניות - אף עובד לא ילך הביתה".
מאידך, עדו הדרי, מנהל מערך דוברות וקשרי ממשל במכבי שירותי בריאות, התנגד: "אנחנו מבקשים להמשיך את התחרות כמו שהיא. גוף שלא יכול להמשיך להתחרות וגם לטפל - יכול להפסיק על דעת עצמו. שני מעברים זה 70-80 אלף ישראלים שהרצון שלהם לעבור מוגבל".
חברי הכנסת שלקחו חלק בדיון התריעו גם הם מפני הפגיעה בתחרות. בין היתר אמר ח"כ שלמה קרעי, כי "יש כאן ניסיון לנצל את משבר הקורונה כדי לעצור תחרות שמיטיבה עם הצרכן בתירוצים מופרכים. דווקא בתקופה כזאת צריך להגביר את התחרות כדי שהשירות יהיה טוב יותר. אני קורא לכם למשוך את התקנות המבישות האלה".
ח"כ אורנה ברביבאי הוסיפה: "לתקנות האלה אין שום קשר לקורונה ואין שום סיבה שבאצטלא של הקורונה רגולטור כלשהו יקבל החלטה עבור האזרח לאיזו קופה הוא ישתייך ואיזה שירותים יקבל".
יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ: "אני בעד תחרות כי היא מיטיבה את השירות. לפני הדיון הקופות אמרו שהן מסכימות עם התקנות כדי לא להילחם בשביל מספר חודשים. עם זאת, שמענו כאן דברים מטרידים ואני דורש ממנכ"לי הקופות להגיע לדיון נוסף, להביא את הנתונים והנימוקים. כל הגיבורים בחושך - שיבואו באור. עד אז לא נאשר את התקנות".