בחודש אפריל נרשמו 177 אלף דורשי עבודה חדשים - ירידה של 76% לעומת חודש מרץ, בו עמד מספר המובטלים החדשים על 756 אלף איש. כך עולה מדו"ח "דופק שוק התעסוקה" לחודש אפריל, שמפרסם היום (א') שירות התעסוקה. בכל יום נרשמו בממוצע 6,200 דורשי עבודה חדשים. מתוך דורשי העבודה החדשים באפריל, כ-21 אלף פוטרו (כ-12%). זאת לעומת כ-6% במרץ. הסיבה היא ירידת השימוש בחל"ת ל-79%. "שירות התעסוקה צופה שרבים מדורשי העבודה בחל"ת עתידים להפוך למפוטרים", נכתב.
מספר המובטלים הגיע בחודש אפריל לשיא של 1.15 מיליון, שהם 28% משוק העבודה (כולל עצמאים). זו עלייה של 16% לעומת חודש מרץ, בסיומו עמד מספר המובטלים (דורשי דמי אבטלה והבטחת הכנסה כאחד) על קצת פחות ממיליון. בסוף פברואר עוד עמד שעור המובטלים על 3.9%, ומספרם על 162 אלף בלבד. יצויין שנתונים אלה שונים מנתוני הלמ"ס, משום שלפי ההגדרות שלה רוב היוצאים לחל"ת אינם מובטלים.
3 צפייה בגלריה
שירות התעסוקה
שירות התעסוקה
שירות התעסוקה
(צילום: שירות התעסוקה)
בשירות התעסוקה מעריכים כי "שיעור דורשי העבודה הגבוה עתיד להישאר ברמה של שתי ספרות בחודשים הבאים, ורבים מדורשי העבודה בחל"ת יהפכו למפוטרים בהמשך. כבר כעת ברור כי חזרתם של עובדים רבים, במיוחד מקרב הקבוצות החלשות תיארך זמן רב, לצד עובדים מענפים שנפגעו ממגפת הקורונה, כגון תחום התיירות". כאמור, הדברים מתייחסים לשיעור המפוטרים מכלל דורשי העבודה החדשים שכמעט והכפיל את עצמו, מ-6.3% ל-11.8%.
נתון מדאיג נוסף: אחוז תובעי הבטחת ההכנסה כמעט והכפיל את עצמו, מ-2.95% בקרב הנרשמים במרץ ל-5.7% מהנרשמים באפריל. נראה שהדבר נובע מהבנה של מובטלים רבים שאינם זכאים לדמי אבטלה, ולכן תביעת הבטחת הכנסה היא האופציה היחידה העומדת בפניהם. בשרות התעסוקה צופים ש"ככל שהמשבר יעמיק, שיעור דורשי הבטחת הכנסה צפוי להמשיך לעלות".
זינוק דרמטי חל באחוז המובטלים הערבים, מ-17.5% במרץ ל-25% באפריל, דווקא לפני חג הרמדאן. נרשמה גם עלייה מדאיגה בשיעור המבוגרים בני ה-55 ומעלה שנרשמו בשירות התעסוקה, מ-15% במרץ ל-17% באפריל. הצעירים ממשיכים להיות הקבוצה הנפגעת הגדולה ביותר, ושיעור הצעירים בני עד 34 ממשיך לעמוד על 48% כמו במרץ אבל הרבה יותר מינואר (39%). שירות התעסוקה מזהיר ש"היעדר מענה מתאים והולם לצעירים עלול לפגוע בשוק העבודה הישראלי בשנים הבאות".
עלייה חלה גם בשיעור המובטלים החדשים במקצועות התעשייה, מ-4.2% מקרב המובטלים החדשים במרץ ל-5.4% באפריל, והאדמיניסטרציה (מ-4.2% ל-5.1% באפריל). הדבר מלמד על ההשפעה המאוחרת של המשבר על המועסקים במקצועות אלה. ענף התעשייה מבוסס על צבר הזמנות מהעבר, שצפוי כי יפחת בהמשך ויגדיל את שיעור האבטלה.
זינוק חל בחלקם של עובדי האחזקה והניקיון במובטלים, מ-3.6% מהמובטלים החדשים בחודש מרץ ל-6.2% באפריל. לעומת זאת, חלה ירידה באחוז המצטרפים החדשים לאבטלה מתחומי החינוך, המסעדנות והמכירות, כנראה משום שענפים אלה הוציאו רבים מעובדיהם לחל"ת כבר במרץ.

46% אבטלה באילת

העיר אילת, היישובים החרדיים (בית"ר, מודיעין עילית, בני ברק ובית שמש) והערים הערביות (נצרת ואום-אל-פאחם) ממשיכים להיות הישובים עם שיעור דורשי העבודה הגבוה ביותר. כך, שיעור האבטלה באילת עלה מ-41% במרץ ל-46% באפריל. בהקשר זה מפתיע מאוד מצבה של העיר חולון, הממוקמות עשירית בדירוג האבטלה, עם 29%, למרות מיקומה באשכול הסוציו אקונומי השביעי והגבוה.
בשירות התעסוקה מזכירים שתקציבים רבים הושקעו בשנים האחרונות בשילוב חרדים וערבים בעבודה. "ללא מענה מתאים לקבוצות אלו, המצב הנוכחי עלול לשחוק את מרבית ההישגים שהושגו בשנים האחרונות".
בשירות התעסוקה קובעים כי במשק נוצר כבר עכשיו מצב של תת תעסוקה. במצב כזה, על כל משרה פנויה מתמודדים מועמדים רבים יותר. לכן, קיים קושי רב יותר במציאת עבודה, ועובדים רבים מתפשרים על סוג העבודה, על השכר ועל תנאי העבודה. זהו מצב רע לא רק לעובדים אלא גם למשק, כיוון שהוא פוגע בפיריון של העובדים המתפשרים - וממילא בתמ"ג כולו.
למרות שפתיחת המשק החלה ב-19.4, רק 18 אלף איש דיווחו בחודש זה לשירות התעסוקה כי שבו לעבודתם. עם זאת, ההערכה היא שמספר השבים לעבודה בפועל היה גדול משמעותית - רבים אינם מודעים לצורך בדיווח, מה שעלול לגרור לשלום יתר של דמי אבטלה ויצירת חובות לביטוח הלאומי.
מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור, מסר כי "ברור שהמשבר הכלכלי בעיצומו, וצפוי להביא לגלי הדף נוספים בעתיד הקרוב - כולל עלייה בשיעורי המפוטרים".