יותר מחצי ממקפיאי המשכנתאות חזרו לפרוע את המשכנתה שלהם. כך עולה מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום (א'). מהנתונים עולה, כי נכון לסוף חודש יולי 11% מהמשכנתאות, בהיקף כולל של 44 מיליארד שקל, מוקפאות. זאת לעומת חודש מאי, שבמהלכו הגיע שיעור המשכנתאות המוקפאות ל-25%.
בשיא תקופת המשבר עמד היקף המשכנתאות המוקפאות על 94 מיליארד שקל, ומאז החל הנתון לרדת. עיקר הירידה הייתה בחודש האחרון, שבמהלכו הצטמצם ההיקף הכולל של משכנתאות מ-81 מיליארד שקל ל-44 מיליארד שקל.
1 צפייה בגלריה
זוג חותם על חוזה
זוג חותם על חוזה
המשכנתאות המוקפאות - בהיקף של 44 מיליארד שקל. חתימה על משכנתה
(צילום: Shutterstock)
הירידה החדה נובעת מכך שמועד הקפאת המשכנתה הסתיים במקרים רבים בחודש יולי. לאור התארכות המשבר, איפשר בנק ישראל לבנקים להאריך את משך ההקפאה עד סוף השנה, אך נראה כי לווים רבים לא מיהרו להסתער על ההטבה - והעדיפו לחזור ולפרוע את המשכנתה שלהם.
הסיבה לכך היא המשמעות של הקפאת משכנתה, שהיא הגדלת ההחזר החודשי לאחר שחוזרים לפרוע את התשלומים, ולכן ככל שההקפאה מתארכת כך גדל ההחזר החודשי לאחר מכן.

הירידה במשכנתאות המוקפאות - אינדיקציה להתאוששות

הירידה החדה בהיקף המשכנתאות המוקפאות הוא אינדיקציה חיובית להתאוששות מסוימת בשוק וביכולת של אנשים לפרוע את המשכנתה, ועדיין היקף ההקפאה עומד על שיעור לא מבוטל של 11%, לעומת 3% לפני פרוץ משבר הקורונה.
נתוני בנק ישראל חושפים גם את היקף הפעילות בשוק המשכנתאות ביולי, ונראה כי היא עדיין לא נפגעה. היקף המשכנתאות החדשות שניתנו ביולי עמד על 6.5 מיליארד שקל - ירידה של 2% בלבד לעומת הביצועים ביולי 2019. יחד עם זאת, מוקדם עדיין להעריך את עומק הפגיעה של המשבר בשוק, שכן מדובר במשכנתאות על עסקאות שבמקרים רבים נחתמו לפני המשבר.