שמחה לשוכרים - מכה למשכירים: בית משפט השלום בחדרה קבע בפסק דין יוצא דופן כי רשת נעליים ששוכרת חנות ממשכירת החנות, פטורה מתשלום דמי שכר דירה עבור כל ימי הסגר שחלו באפריל שמנעו את פתיחת החנות. מדובר בפסק דין אשר מהווה מכה למשכירים ותקווה לשוכרים רבים שטוענים כי בית העסק שלהם שאותו הם מפעילים במושכר לא עבד בשל ימי הסגר ולפיכך אין לחייבם בדמי שכירות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
במקרה זה, השופטת יפעת אונגר ביטון, קבעה כי אין להיעתר לתביעה שהגישה משכירת הנכס לפינוי רשת נעלי סקופ מחנות אותה שכרה בחיפה מבעלת הנכס בשל אי תשלום דמי השכירות לחודש אפריל 2020, בתקופת הסגר. יש לציין כי פסיקה של בית משפט שלום אינה פסיקה מחייבת, אולם כעת בכל סכסוך משפטי יוכלו שוכרי נכסים לציין את פסק הדין הזה. כמובן שאם המשכירה תערער, בית המשפט המחוזי יכריע באם לקבל או לדחות הערעור.
החלטת בית המשפט ניתנה בהמשך לתביעת פינוי שהגישה בעלת הנכס, חברת אוהב ציון, ביוני האחרון. התובעת טענה באמצעות עוה"ד אליהו עמר ואבי שניידר כי רשת הנעליים עשתה דין לעצמה ושלחה הוראת ביטול לשיק לגבי חודש אפריל ולכן מדובר בהפרה של ההסכם. עוד טענה כי הרשת נהגה בחוסר תום לב. מנגד, טענה רשת סקופ בבית משפט על ידי עורכות הדין רונית סיטון זלקינד ועו"ד קשת לבל ממשרד מ.פירון, כי "אנחנו לא נמצאים בעולם רגיל. אנחנו יושבים ועומדים כאן עם מסכות ומתבשלים בתוכם. הקורונה שינתה את החיים של כולנו. הרשת שיפצה את החנות ב-500 אלף שקל. לא מדובר בהפרה".
למען הסר ספק, עו"ד סיטון זלקינד הוסיפה בעקבות הפסיקה כי "הרשת לא תידרש לשלם עבור ימי הסגר בחודש אפריל למעט ימים בהם על פי צו מדינה יכולה היתה לעשות שימוש בנכס ככל שהיו".
בפסק הדין קבעה השופטת כי בחודש אפריל 2020 פנתה הרשת הנתבעת לבעלת החנות והודיעה כי לא תוכל לשלם את דמי השכירות בעבור חודש אפריל בשל משבר הקורונה ובשל הנחיות הממשלה שגובו בחקיקה, אשר אסרו את פתיחת העסק שמנהלת הרשת במושכר. עם מתן ההודעה בוטל השיק שנמסר עבור דמי השכירות עבור חודש אפריל 2020. מנגד, טענה המשכירה כי היא רואה בכך הפרה יסודית של הסכם השכירות. לאחר שהוגשה התביעה קיבלה הרשת ייצוג משפטי ובעקבותיו נשלח שיק עבור התשלום לחודש אפריל, תחת מחאה.
2 צפייה בגלריה
עורכת דין רונית סיטון זלקינד
עורכת דין רונית סיטון זלקינד
עורכת הדין רונית סיטון זלקינד
(צילום: סטודיו תומאס)
השופטת קבעה כי משעה שהפעלת חנות הנעליים במושכר הוגבלה מכוח החוק בשל הנחיות הממשלה והייתה סגורה במרבית חודש אפריל, "אני מוצאת כי יש להתייחס לכך כאל הגבלת הגישה אל בית העסק במושכר ואל המושכר עצמו. התוצאה היא שבכל ימי הסגר על פי דין שחלו בחודש אפריל 2020, ובכל הימים שבהם חלו ההוראות וההנחיות המונעות פתיחת חנויות נעליים ברחבי הארץ, פטורה הרשת מתשלום דמי שכר דירה בעבור המושכר". יחד עם זאת, קבעה השופטת, כי "בהחלט יש מקום לשקול כל מקרה לגופו ולנסיבותיו. במקרה שלפניי אין להתעלם מן העובדה כי מדובר בהסכם לטווח ארוך, מההשקעות שבוצעו במושכר, ובפרק הזמן שבו שכרה הרשת את המושכר מהתובעת לפני אפריל 2020 ללא הפרות נטענות. בסופם של דברים - אני קובעת כי התביעה לפינוי הרשת בשל אי תשלום דמי השכירות לחודש אפריל 2020 תידחה אלא אם הרשת לא תעביר דמי שכירות שיש לשלם בעבור אותו חודש, ככל ויש לשלם".
רוני איינסאז, מנכ"ל ומבעלי רשת סקופ, מסר בתגובה כי "זוהי החלטה חסרת תקדים ובשורה משמחת עבור כל הסוחרים ושוכרי החנויות. היום הצדק נעשה ע"י החלטת בית המשפט בנושא תשלום שכירות בימי הקורונה בזמן שהחניות היו סגורות. זהו כישלון של מדינת ישראל שלא נתנה דעתה בנושא תשלומי שכירות לבעלי חנויות בימי הקורונה. כך היה נחסך ממני ומעוד הרבה סוחרים תביעות מסוג זה. המדינה לא קבעה מפורשות כיצד רואי לנהוג מבחינת תשלום דמי שיכרות בימי הקורנה".
לדברי עו"ד רונית סיטון זלקינד: "במסגרת פסקתו של בית המשפט נלקחו בחשבון שיקולי המקרה לגופו ונסיבותיו. החלטתו נשענה בין היתר על העובדה שמדובר בהסכם שכירות ארוך טווח, בהשקעות שבוצעו במושכר ע"י השוכר. בהיעדר הפרות קודמות כאשר דובר על אי תשלום שכ"ד בגין חודש בודד אחד במהלך הסגר הראשון. במקרה הנדון סקופ נהגה בתום לב לאורך כל הדרך ושילמה את דמי השכירות לפני ואחרי חודש אפריל".
עו"ד אליהו עמר, בא כוח המשכירה, מסר בתגובה לפסק הדין: "החלטת בית משפט היא החלטה הזויה כך שהיא בעצם מעניקה פרס לידי השוכרים, ואילו את כול נטל הנזק של ימי הסגר והקורונה היא מפילה על אותם המשכירים. התוצאה אינה הגיונית מאחר ולמשכירים רבים קיימת משכנתא בגין הנכס. המשמעות של עניין זה כי המשכיר לא ישלם את המשכנתא לבנק.
"ברור שנגיש ערעור. התוצאה היא לא הגיונית. אי אפשר להטיל את כול החבות על המשכיר כאשר בעצם השוכר יקבל פטור. המשמעות של פסק הדין היא שהיום כול השוכרים במדינת ישראל יכולים לקבל החלטה שלא משלמים בגלל סגר".