למרות המלחמה על התקציב, האוצר ממשיך לקדם את חוק ההסדרים: החוק הקרוב צפוי לכלול מספר מהלכים שמהווים המשך או ניסיון חוזר לטפל בבעיות שכבר עלו על המוקד בשנים האחרונות, כמו למשל הסרת חסמי ייבוא, הגדלת התחרות בבנקים או פישוט ההליכים בתחום התשתיות. כך עולה מתדרוך שקיים משרד האוצר הערב (ה').
>> סיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הצעדים הצפויים להיות מקודמים בחוק ההסדרים עברו את אישור שר האוצר, ישראל כץ, וראש הממשלה נתניהו, אך טרם קיבלו אור ירוק מיתר הממשלה. הערב הם צפויים לעבור ליעוץ המשפטי במשרד המשפטים שייתן את חוות דעתו.
3 צפייה בגלריה
ישראל כץ באולפן ynet
ישראל כץ באולפן ynet
שר האוצר, ישראל כץ, באולפן ynet
(צילום: חגי דקל)
משרד האוצר מגבש חוק הסדרים מזה 35 שנה, בצמוד לתקציב המדינה, ומטרתו לבצע שורת רפורמות תוכניות כלכליות נרחבות. בשל אי קיומו של תקציב חדש מאז ראשית השנה ועקב משבר הקורונה, הסבירו הערב בכירי משרד האוצר כי הפעם יהיה חוק ההסדרים רחב במיוחד. חרף המאבקים בין גנץ לנתניהו על אישור התקציב, במשרד האוצר מעוניינים להתקדם בכל מקרה עם חוק ההסדרים, שכן אחרת הם עלולים להשאר ללא זמן לאשר את הדברים בממשלה ובכנסת.
הצעדים שנחשפים בשלב זה אינם מציגים תפיסה חדשה או ניסיון לנצל את משבר הקורונה כדי לחולל מהפכה, אולם באוצר טוענים כי אליהם יתווספו בקרוב צעדים נוספים. כך למשל טרם הוחלט האם יועלה גיל הפרישה לנשים כפי שכל גורמי המקצוע ממליצים כבר שנים.

הקלות בייבוא

באגף התקציבים באוצר מבקשים להמשיך את רפורמת הקורנפלקס גם למזון המוגדר היום רגיש. מדובר בשוק שמגלגל 56 מיליארד שקל ותהליכי הייבוא עבורו מאוד מסורבלים. המטרה היא לשנות את המבנה כך שהאכיפה והפיקוח על הייבוא ייעשה בשווקים ועל בסיס הצהרות ולא בכניסה לארץ. וכן להגדיר "יבואן נאות" שיוכל לקבל מסלול ירוק ולייבוא בקלות.
מהלך נוסף בתחום הוא בענף התמרוקים. למעשה באגף התקציבים מבקשים לנסות בפעם השנייה לקדם את הרפורמה שכשלה בסוף 2016, לאחר שאושרה בחקיקה ראשית, אך התקנות נפלו לאור התנגדות של גורמים עסקיים ושל משרד הבריאות. במשרד האוצר צופים מלחמה בכל הנוגע למהלך שכבר נכשל בעבר, ומקווים כי משרד הבריאות יעדיף להשקיע את האנרגיה שלו במלחמה בקורונה במקום בייבוא התמרוקים.
במסגרת הרפורמה שאמורה לחולל את המלחמה מחדש יעברו תקנים של מוצרים שונים לתקנים אירופיים ויבואנים יוכלו להסתפק בהצהרה בלבד. חוק ההסדרים אמור גם, דרך הקמת ועדה, לקדם את יצירת המפרטים האחידים לרישוי עסקים, מהלך שמתקדם לאט מידי בשנים האחרונות וכן לקבוע היתר אחד של רגולציה סביבתית שניתן לעשור, במקום כל ההיתרים הקיימים היום. בהמשך לרפורמה במכון התקנים מבקשים במשרד האוצר לקבוע הקלות בבדיקות שנעשות היום בנמלים שלפי יבואנים קטנים במסגרתם מכון התקנים מעמיס עליהם קשיים רבים.

מעבר בקלות בין בנקים

בתחום הבנקאות מתכוונים באגף התקציבים מלבד החובה לשתף מידע פיננסי על לקוחות עם חברות פינטק (באישור הלקוחות) גם מעבר בקלות בין בנקים, מהלך שמשרד האוצר ניסה לקדם כבר לפני כמה שנים, וקבלת ייעוץ בקלות ובפשטות יותר מגורמים שונים.
3 צפייה בגלריה
התמונה של קרן טרנר-אייל
התמונה של קרן טרנר-אייל
מנכ"לית משרד האוצר החדשה, קרן טרנר-אייל
(צילום: יריב כץ)
בתחום התשתיות מבקשים באוצר להעביר את חוק המטרו. שיהווה מתן אישור ראשוני לקידום הפרוייקט בעלות של 150 מיליארד שקל. החוק אמור להתייחס למכלול התעדוף לפרויקט ולהערכות לאומיטת מצד כלל המשרדים והרשויות הממשלתיות, הסרת חסמי תכנון ורישוי, ייעול הליכי הפקעות וכניסה למקרקעין, הסדרת תהליכי תיאום תשתיות עם חברות תשתית ורשויות מקומיות, הקמת ועדה ליישוב סכסוכים בין גופי תשתית ועוד.
כפי שכבר נרמז בעבר על ידי כץ, בכוונתו לקדם תחרות בתחום החקלאות על ידי מעבר מהגנה באמצעות מכסים על החקלאים, שמייקרים את המוצרים לכלל הציבור, לתמיכה ישירה בחקלאות - מתן סיוע אחיד על כל דונם, ללא קשר לגידול הנעשה בו. עוד מבקשים באוצר להפריד בין השירותים להגנת הצומח לבין משרד החקלאות, שכן לטענתם מדובר בחיבור בעייתי באמצעותו מונע משרד החקלאות תחרות.
בכדי לקדם תשתיות לאומיות מבקשים בחוק ההסדרים גם לקבוע סטנדרטיזציה בכללים הפיננסים, מנגנוני דיווח ורגולציה בשלבים השונים ולקדם מאגר תשתיות ארצי ומערכת לתיאום תשתיות וכן כדי לקדם את ההון האנושי בתחום מבקשים באוצר להגדיל את מספר הסטודנטים להנדסה אזרחית.

תשתיות דיור במרכזי ערים

תקודם תוכנית שאמורה באמצעות התחדשות עירונית להביא לתוספת של יחידות דיור במרכזי ערים. במסגרתה ייקבעו הסכמי מסגרת להתחדשות עירונית (של פינוי בינוי), הקלות בתחום הסכמות הדיירים (הפחתת הרוב הנדרש לתביעת דייר סרבן), מתן וודאות ליזמים ולדיירים בנוגע להיטלי השבחה מראש ועוד.
בנוגע למגזר הציבורי מבקשים באוצר לנצל את ההבנה כי על הממשלה להעניק שירותים דיגיטליים איכותיים יותר ממה שהיא נותנת היום להוסיף לאיזור האישי הקיים היום עוד 80 שירותים נוספים שיינתנו על ידי הממשלה.
3 צפייה בגלריה
 ישיבת ממשלה
 ישיבת ממשלה
בינתיים, המאבק על התקציב נמשך. בנימין נתניהו, בני גנץ וגבי אשכנזי בישיבת ממשלה
(צילום: מארק ישראל סלם)
מהלך נוסף שאמור להכנס לחוק ההסדרים הוא יוזמה של יו"ר הרשות לניירות ערך, ענת גואטה, שנועד להקל על הקמת בורסות חדשות. החוק היום מאפשר לזירות מסחר חדשות לקום אך מערים עליהן קשיים רבים. התיקון נועד לאפשר הקמת זירות חדשות שיהיו עדכניות ודיגיטליות במטרה למשוך שחקנים נוספים, בדגש על ענף ההיי טק. זירת מסחר בה יוכלו חברות היי טק להנפיק מניות בארץ תוכל להשאיר יותר חברות בארץ, שכן גיוס הכספים בחו"ל לרוב מלווה גם ברישום בחו"ל לטובת המשקיעים.
שר האוצר, ישראל כץ, מסר כי "היום הצגתי בפני ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את הרפורמות המבניות שגיבשתי כשר האוצר בהתאם לעקרונות שאני מוביל. ראש הממשלה נתן אור ירוק לקדם את היוזמות והחקיקה ולהביאם לאישור הממשלה והכנסת, בהתאם ללוחות הזמנים שנקבעו להעברת התקציב.
"מטרת חוק ההסדרים הנוכחי היא להביא לתחרות, הסרת חסמים ורגולציה בכל התחומים המרכזיים", הוסיף כץ. "הדרך הנכונה להתמודד עם המשבר היא על ידי החזר העובדים למשק, ביצוע רפורמות נרחבות שיביאו לתחרות ולצמיחה ולהחזרת המשק הישראלי לפעילות מלאה".