במקביל ל"פסגת הנגב" שנפתחה היום (ראשון) בשדה בוקר, שבה משתתף גם שר החוץ המרוקאי נאסר בוריטה, משלחת עסקית רשמית ישראלית תצא מחר לקזבלנקה וצפויה להתקבל על ידי ראשי הארגונים הכלכליים במדינה. המשלחת כוללת את יו"ר נשיאות המעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, יו"ר מכון היצוא, איילת נחמיאס ורבין ומזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבו וילן.
לפני כשבועיים הגיעה לארץ משלחת של כ-80 אנשי עסקים מרוקאים, במטרה לחזק את יחסי הסחר בין שתי המדינות, ובמקביל שתי המדינות החלו באופן רשמי לעודד את התיירות למרוקו וישראל, ובמסגרת זו הושקו לאחרונה טיסות ישירות של חברות ישראליות ומרוקאיות מתל אביב לקזבלנקה ומרקש.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

1 צפייה בגלריה
החתימה על ההסכם
החתימה על ההסכם
הביקור של המרוקאים בישראל לפני כשבועיים
(צילום: התאחדות התעשיינים)
במהלך הביקור הרשמי שייערך במהלך השבוע ייפגשו חברי המשלחת הישראלית עם ארגון הגג של העסקים במרוקו CGEM בקזבלנקה, ויבקרו באזור הסחר הגדול ביותר בטנג'יר - TMSA, ובמרכז הפיננסי של קזבלנקה CFC. כמו כן חברי המשלחת יבקרו בחברות תעשייה וחקלאות מתקדמות במרוקו.
היקף הסחר של סחורות ושירותים בין ישראל ומרוקו עלה בשנה האחרונה בלמעלה מ-6% ועמד על למעלה מ-90 מיליון דולר, אך העלייה נגרמה בעיקר מעסקאות בתעשיות הביטחוניות. במשלחת מקווים לקדם את פיתוח הסחר בנושאים נוספים.
לפי נתוני הלמ"ס, היקף הסחר הישיר בין ישראל למרוקו זינק בשנה האחרונה בכ - 84% והגיע לכ-42 מיליון דולר והיצוא למרוקו גדל בשנת 2021 בכ-147% לכ-31 מיליון דולר והתמקד בעיקר בענפים הבאים: כלי טיס וציוד הובלה (כ- 61%), מוצרים כימיים (15% ) ומוצרי פלסטיק וגומי (14%). להערכת מכון היצוא פוטנציאל היצוא העתידי למרוקו נאמד בכ-250 מיליון דולר לשנה. היקף היבוא ממרוקו, לפי פרסום הלמ"ס, הגיע אשתקד לכ-11 מיליון דולר והתמקד בעיקר בענפי הלבוש והמזון.
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר אמר לקראת המפגשים כי: "העם המרוקאי מעוניין בשלום אמיתי ובר קיימא ועל כן הנני מאמין כי ההתחממות המחודשת של היחסים בין שתי המדינות רק תלך ותתחזק, ותבוא לידי ביטוי גם בגידול משמעותי בסחר בין מרוקו לישראל, שכיום הנו נמוך יחסית. המרוקאים מתעניינים מאוד במה שיש לתעשייה הישראלית להציע ולכן אין לי ספק כי מהר מאוד אנחנו נראה הרבה חברות ישראליות בקשרי מסחר חדשים ופורים עם מרוקו. במשלחת זאת נזרע את הזרעים למשלחות רבות אחרינו ולעסקים פוריים בין המדינות".
נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין: "המגזר העסקי במרוקו יבין שאם מגיעים לביקור כל ראשי הארגונים הכלכליים המייצגים את עיקר הסחר הבינלאומי של ישראל, זוהי הצהרה חשובה של ישראל על רצונה לקדם את יחסי הסחר ושיתוף הפעולה הכלכלי. ההתפתחות החיובית של החקלאות במרוקו יכולה להשתלב היטב בהגברת יבוא המזון לישראל וגם בייצוא בכיוון ההפוך של מערכות השקיה וטכנולוגיה חקלאית מתקדמת. יתר על כן השותפות בין שתי המדינות תביא להתפתחות הסחר ושיתוף הפעולה גם בענפי הציוד הרפואי, שירותי הרפואה, אנרגיות מתחדשות, דשנים, כימיקלים, כלי רכב וחלפים".
יו"ר מכון היצוא, איילת נחמיאס – ורבין: "הכלכלה המדינית היא המקפצה ליחסי הסחר וליצוא הישראלי. לאחר הביקור ההיסטורי בישראל של המשלחת ממרוקו נפעל לממש את פוטנציאל היצוא הנאמד ב 250 מיליון דולר, בסקטורים כמו השקייה, חקלאות מתקדמת, אנרגיה, סייבר, טכנולוגיות לערים חכמות ועוד. מכון היצוא יחד עם מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והארגונים הכלכליים רואים חשיבות בביקור הגומלין כדרך להעמקת הקשר ויצירת הזדמנויות ממשיות עבור חברות ישראליות".
מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבו וילן: ״מטרת המשלחת מהפן החקלאי הנה לקדם את יחסי היצוא, המחקר החקלאי ושיתופי הפעולה בתחומי החקלאות השונים. כולי תקווה כי בביקור זה נוכל ליצור קשרי מסחר חדשים לתועלת שני הצדדים".