טבע מכה את תחזיות האנליסטים בסיכום הרבעון הראשון: חברת הפארמה הישראלית רשמה ברבעון הכנסות של 4.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון של 2020 - צפי האנליסטים עמד על הכנסות של 4.15 מיליארד דולר. הרווח הנקי למניה עמד על 76 סנט, מהותית מעל הציפיות בשוק שעמדו על 59 סנט בלבד. מניית טבע בת"א קופצת ב-13.5%, מניית טבע בניו יורק מזנקת בטרום מסחר ב-9%.
השיפור גם בא לידי ביטוח בתזרים מזומנים של 305 מיליון דולר מפעילות, פי שלושה לעומת התקובפה המקבילה ב-2019. בטבע תולים את העלייה גם בתשלומי בונוסים נמוכים יותר לעובדים בגין השנה האחרונה. התזרים החופשי הסתכם בחצי מיליארד דולר ואיפשר לטבע להמשיך להפחית את החוב מרמה של 26.9 מיליארד דולר בתום 2019 ל-26.1 מיליארד דולר כעת. ברבעון המקביל הסתכם תזרים המזומנים החופשי ב-360 מיליון דולר.
2 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)
חרף משבר הקורונה החברה מאשרת את התחזית השנתית המלאה עם הכנסות של כ-17 מיליאר דולר, רווח נקי של 2.3-2.55 דולר למניה ותזרים מזומנים חופשי של 1.8- 2.2 מיליארד דולר. החוב של טבע צומצם לסכום של 24.3 מיליארד דולר.
גם בהשוואה לרבעון הרביעי של 2019 המספרים של טבע נראים טוב. ההכנסות דומות לאלו של הרבעון הקודם. הרווח התפעולי הגיע ברבעון הראשון ל-191 מיליון דולר, שיפור קל מול הרבעון הקודם והרווח הנקי לפי כללי GAAP עמד על 69 מיליון דולר או 6 סנטים למניה, מעט יותר נמוך מהרבעון הקודם אך הדבר נובע מסוגיות מיסוי.
התוצאות של טבע משקפות צמיחה רבעונית, גם אם צנועה לראשונה זה זמן רב. בטבע מסבירים את העלייה בהכנסות בעיקר בשוק האירופי והמשך הצמיחה המהירה בהכנסות מאוסטדו, תרופה לטיפול בהפרעות עצביות שמכירותיה הגיעו ל-122 מיליון דולר. ואולם דווקא באוסטדו שט מכירות התרופה היו נמוכות מאשר ברבעון הקודם אז הגיעו ל-136 מיליון דולר וגם התחזיות הניחו מכירות של 133-135 מיליון דולר של התרופה. בהשוואה לרבעון המקביל, מכירות התרופה משקפות זינוק של 64%.
תרופת אג'ובי לטיפול במיגרנה דווקא עמדה במדויק בתחזית עם מכירות של 29 מיליון דולר, אך הציפיות מלכתחילה לא היו גבוהות. שתי התרופות יחד כבר מתקרבות למכירות הקופקסון בארה"ב שהסתכמו ברבעון הראשון ב-198 מיליון דולר, אך עדיין לא מפצות לגמרי על אובדן ההכנסות מהתרופה לטרשת הנפוצה.
אחד הנתונים שמסקרנים יותר מכל את המשקיעים הוא מכירות תרופות הביוסימלר שהשיקה טבע במהלך הרבעון בארה"ב ובראשן טרוקסימה לטיפול בסוגים אחדים של סרטן. טבע מסווגת את המכירות האלה בסעיף הגנריקה הכללי שייצר הכנסות של 952 מיליון דולר בדומה לתקופה המקבילה. משמעות הדבר הוא שהביוסימלר מחפוה על המשך השחיקה בהכנסות מהגנריקה הקלאסית של יצרנית התרופות הישראלית.
מנכ"ל טבע קאר שולץ אמר עם פרסום הדוחות כי "התוצאות החזקות מאוד שלנו ברבעון הראשון הושפעו ביקוש גבוה יותר בשווקים העיקריים שלנו למוצרים גנריים, למוצרים ללא מרשם, ולמוצרי נשימה. הכנסות חזקות יותר בקטגוריות אלה, יחד עם צמיחה ברווח התפעולי והרווח נטו שלנו תרמו לתזרים מזומנים חופשי חזק ולהפחתה נוספת של החוב הנקי שלנו ל-24.3 מיליארד דולר".
שנת 2020 הביאה עמה משבר בריאות עולמי חסר תקדים, שהשפיע על כל המדינות והתעשיות, לרבות תעשיית התרופות, הממלאת תפקידים רבים בהתמודדות עם המגיפה. בעת שהתעשייה שלנו מגיבה לאתגר, אנו מקבלים תזכורת על החשיבות של אספקה אמינה של תרופות גנריות באיכות גבוהה העונה על ביקושים קריטיים. טבע הגיבה לאתגר זה על ידי תמיכה במאמצים של ממשלות ושירותי בריאות כדי לרסן את השפעת הנגיף. עשינו זאת תוך נקיטת צעדים משמעותיים לשמירה על בריאותם ורווחתם של עובדינו, אשר פעלו במרץ בכדי להבטיח כי כל מתקני הייצור וההפצה שלנו יישארו פתוחים כדי לאפשר אספקה בטוחה של תרופות וחומרים כימיים פעילים ללקוחותינו, ולמיליוני מטופלים ברחבי העולם", הוסיף עוד שולץ.
2 צפייה בגלריה
מנכ"ל טבע, קאר שולץ, במסיבת עיתונאים לסיכום 2019
מנכ"ל טבע, קאר שולץ, במסיבת עיתונאים לסיכום 2019
מנכ"ל טבע, קאר שולץ
(צילום: סיון פרג')

מנכ"ל טבע: "שמח להודיע שלא פיטרנו אף עובד"

"אני שמח לדווח שכל המפעלים שלנו נשארו פתוחים בחודשים האחרונים ולא פיטרנו אף עובד", אמר מנכ"ל טבע קאר שולץ, בשיחה עם המשקיעים לאחר שפורסמו תוצאות חברת הפארמה לרבעון הראשון. "בינתיים לא ראינו השפעות למשבר הקורונה על טבע, אבל קיימים סיכונים שנובעים מכך שחומרי הגלם ומרכיבי התרופות מיוצרים במקומות שונים בעולם. כמו כן, אילוצי העבודה בפורמט החדש מפחיתים את הקשר בין צוותי המכירות שלנו מה שעלול להוביל להתרוממות איטית יותר בתרופות החדשות שלנו. הדברים האלה עוד לא קרו, אבל הם רשומים בקטגוריה של סיכונים", הסביר שולץ.
סמנכ"ל הכספים אלי כליף הוסיף כי בעקבות הקורונה, טבע לא מעלה את התחזיות להמשך שנה חרף העובדה שהרבעון הראשון היה חזק מהצפוי. "הרגשנו את הקורונה בינתיים רק בהצטיידות מוגברת של צרכנים בתרופות במהלך מרץ, אבל למרות הרבעון הראשון החזק לא משנים את התחזית לאור הנסיבות של קורונה. טבע לא מספקת תחזית לרבעון השני, אבל ההערכה היא שההשפעה תורגש ככל הנראה ברבעון השני ותנטרל את השפעת ההפתעה של הרבעון הראשון".
שולץ סיכם בזהירות האופיינית לו: "אמרנו ש-2019 הייתה שנת השפל וכי עברנו את התחתית. אנחנו רואים שיפור איטי וכך גם אמרנו שהשיפור בהכנסות לא יהיה דרמטי, כאשר כל המזומנים שנייצר ילכו להקטנת החוב ואנחנו עומדים עכשיו ביעד של יצירת 2 מיליארד דולר בשנה במזומנים. נראה צמיחה חד ספרתית, כאשר הקופקסון ימשיך להישחק בשנים הקרובות, אך הירידה תתאזן על ידי אוסטדו ואג'ובי שיצמחו מהר יותר מהירידה בקופקסון. המגמה הזאת תתגבר בשנים הקרובות ולכן מספיק גם שכל יתר הגנריקה תשאר רק יציבה וכך נוכל להציג צמיחה".
שולץ התייחס גם לסוגיה המשפטית הפתוחה סביב פרשת משככי הכאבים בארה"ב והסביר כי לא חלה התקדמות בנושא בעקבות הסגר בארה"ב: "ש עיכוב בעקבות הקורונה גם במונחים של כל העבודה נעשית יותר לאט ומהבית וגם בכך שהמשפט הראשון שהיה להיפתח בניו יורק נדחה. אני עדיין אופטימי שיהיה הסדר בין התובעים לבין החברות המעורבות אבל הנושא מתעכב ללא ספק".