הפער בסקרים בין ג'ו ביידן לדונלד טראמפ הולך ומתרחב. חרף החלמתו המהירה מהקורונה של הנשיא המכהן, ביידן מוביל כעת בכמעט 10% עם 51.9%, לעומת 42.1% לטראמפ. באותו תאריך לפני ארבע שנים, הילארי קלינטון הובילה על טראמפ עם 44.8% לעומת 39.8%, אלא שלמספרים אין משמעות של ממש. פיאסקו הסקרים של 2016 רק מחזק את החשש מהסתמכות עליהם בניסיון לחזות את העתיד הפוליטי בארה"ב, וגם את זה של השווקים הפיננסיים.
לכל הכתבות בנושא ארה"ב בוחרת 2020 - כנסו לעמוד המיוחד של ynet
בוול סטריט כבר החליטו שלמספרים האלה אין משמעות. לכאורה, בשבוע שבו מתחזק המועמד הדמוקרטי, אמורות הבורסות להיחלש. אחרי הכל, הדמוקרטיים אוהבים להעלות מסים, להקשות על חברות נפט ובאופן כללי לאהוד פחות את המגזר העסקי. והנה, מדד נאסד"ק המריא ב-4.6% באחד השבועות הטובים שידע מאז יולי, ומדד S&P 500 זינק ב-3.9%. הפעם המגמה החיובית היתה מבוזרת ולא התמקדה רק במניות הטכנולוגיה. לראיה, גם דאו ג'ונס עלה ב-3.3% ומציג תשואה חיובית מתחילת 2020.
2 צפייה בגלריה
וול סטריט בורסה בורסות קורונה
וול סטריט בורסה בורסות קורונה
וול סטריט
(צילום: AFP)
הסיבה היא חלחול ההבנה כי משבר הקורונה והשלכותיו הכלכליות מטשטשים את ההבדלים הקלאסיים בין נשיא רפובליקאי לדמוקרטי. גם ביידן וגם טראמפ יהיו חייבים להעביר חבילת תמריצים נוספת כדי להזרים חמצן לכלכלה האמריקנית. נכון לעכשיו, הפער בין הצדדים עומד על 400 מיליארד דולר: הרפובליקנים העלו את ההצעה ל-1.8 טריליון דולר ואילו הדמוקרטים רוצים 2.2 טריליון דולר. השווקים מפנימים שהפשרה בין שני הצדדים תהיה סביב 2 טריליון דולר.
עד לכיבוי השריפות שיצרה הקורונה, סוגיית המסים לא צפויה לעמוד בראש סדר העדיפויות, ולכן שוב אין הבדל מהותי בין טראמפ לביידן. רק לאחר ההתאוששות הכלכלית הראשונית, פערי הגישות יחלו לבוא לידי ביטוי. אלא שמרבית המדינות, בהתמודדות עם המשבר הכלכלי, יוצרות גירעונות עתק שיזדקקו לכיסוי - שיגיע ממסים. לכן ההערכה היא כי הרפובליקנים לא יוכלו לנהוג כמו טראמפ בתחילת כהונתו, כשחתך את מס החברות מ-35% ל-21%. מנגד, גם התוכנית של ביידן להעלאת אותו מס לכיוון 28% עשויה להתמתן. הממשל הבא יצטרך לאזן בין המדיניות שלו למצב העדין והמורכב של הכלכלה.
2 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ ג'ו ביידן
דונלד טראמפ ג'ו ביידן
תרחיש האימים: היעדר תוצאה חד משמעית. דונלד טראמפ וג'ו ביידן
(צילום: AFP, gettyimages)

כל עוד אין חיסון, השווקים ידבקו בתנודתיות

תרחיש אחד באמת מפחיד את השווקים: היעדר תוצאה חד משמעית ב-3 בנובמבר. טראמפ רמז שהוא עשוי שלא לקבל את תוצאות הבחירות, התבטאות חריגה שמייצרת חששות בארה"ב. די להיזכר בתוצאות הבלתי מובהקות במרוץ בין ג'ורג' וו. בוש לאל גור ב-2000; אלה שלחו את מדד S&P 500 לירידה של 10% בשלושה שבועות, ויצרו שוק מניות עצבני. וזה עוד ללא דמות שוברת מוסכמות מסוגו של טראמפ.
אם 2020 לימדה את המשקיעים משהו, זה שכלום לא פועל לפי הציפיות. על כן, אין טעם לנסות לנחש מי ינצח כדי לגבש אסטרטגיית השקעה. הגורם שיגמול את השווקים מהתנודתיות וגם יאפשר לנבחר ליישם מדיניות, הוא חיסון אפקטיבי לקורונה. עד אז, אפילו בחירות לנשיאות ארה"ב הן בגדר רעשי רקע.