למרות הכל, נראה ששוק המשכנתאות חוזר לשגרה: בדומה ליוני אשתקד, היקף המשכנתאות החדשות בחודש יוני 2020 עמד על שישה מיליארד שקל, לעומת 5.2 מיליארד שקל בחודש מאי. כמו כן, נרשמה ירידה של 4% בשיעור המשכנתאות בהקפאה. כך לפי נתונים שמפרסם היום (ד') בנק ישראל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הנתון של היקף המשכנתאות משקף עלייה גם לעומת חמישה מיליארד שקל בחודש אפריל (בו הוחל סגר כמעט מלא, כמו גם חג הפסח). ביוני אשתקד נטלו ישראלים משכנתאות בהיקף של 5.9 מיליארד שקל.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: Gettyimages)
20% מכלל ההלוואות בחודש יוני נתנו לרוכשי דירות במסגרת פרויקט מחיר למשתכן, בדומה לחודש מאי. עוד עולה, כי 40% מהמשכנתאות ביוני, כ-2.3 מיליארד שקל, ניתנו בשיעור מימון של יותר מ-60% מערך הנכס. זוהי הרמה הגבוהה ביותר של משכנתאות בשיעור מינוף גבוה מאז 2012, אז הורה בנק ישראל להגביל את שיעור המימון ביחס לערך הנכס (75% לרוכשי דירה ראשונה, 70% למשפרי דיור ו-50% למשקיעים).
יתרת שוק המשכנתאות כולו עומדת על 384 מיליארד שקל, מתוכה היקף המשכנתאות בהקפאה עומד היום על 81.2 מיליארד שקל, כלומר המשכנתאות המוקפאות מהוות 21% אחוז מסך המשכנתאות - וזאת לעומת 25% בחודש שעבר. נזכיר כי בזמן המשבר אפשרו הבנקים ללקוחותיהם לבצע הקפאה של שלושה חודשים בממוצע בתשלומי המשכנתה, ונראה שרבים מהם ניצלו את ההטבה.
יחד עם זאת, ראוי להזכיר שעל הדחייה האמורה צפויים הלקוחות לשלם ריבית, ולספוג החזרי משכנתה גבוהים יותר. לפי בנק ישראל, משכנתאות בהיקף של 2.9 מיליארד שקל נמצאות בפיגור של מעל 90 יום, 0.76% מכלל המשכנתאות בישראל.
הריבית הממוצעת במשכנתאות במסלול השקלי בריבית קבועה עומדת על 3.3% בחודש יוני.