בשנים האחרונות סיפקה תעשיית האג-טק (טכנולוגיות לתעשיית החקלאות) הבטחות רבות, אך מעט מאוד הצלחות גדולות. אחת מהחברות שסומנה כהבטחה בולטת בתעשייה הזו בישראל היא חברה פרוספרה. אתמול (רביעי) סיפקה פרוספרה את האקזיט המשמעותי הראשון בתחום כאשר נמכרה לחברת ואלמונט האמריקנית בכ-300 מיליון דולר.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החברה הישראלית, שגייסה עד כה 26 מיליון דולר בלבד, צפויה ליצור החזרים נאים מאוד למשקיעי החברה, מייסדיה ועובדיה. המרוויחה הגדולה ביותר היא קרן בסמר, שהיתה המשקיעה המשמעותית הראשונה של החברה, שמחזיקה כ-20% בחברה ותרשום החזר של כ-60 מיליון דולר על השקעה של מיליוני דולרים בודדים.
1 צפייה בגלריה
דניאל קופל
דניאל קופל
דניאל קופל, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה
(צילום: עמית שעל)
יזמי החברה דניאל קופל המכהן כמנכ"ל, רביב יצחקי ושמעון שפיז, המחזיקים בכ-35% ממניות החברה, צפויים לקבל 100-120 מיליון דולר. קרן ההשקעות MoreVC וקוואלקום ונצ'רס, קרן ההשקעות של חברת קוואלקום, מחזיקות כל אחת ב־-10% מהחברה וצפויות לקבל כ-30 מיליון דולר. שאר המניות מוחזקות בידי 90 עובדי החברה ומשקיעים פרטיים.
פרוספרה, שנוסדה ב-2014, פיתחה מערכות בינה מלאכותית לעולם החקלאות והתמחתה בתחילת דרכה בעיקר בעולם ההשקייה. שיתוף הפעולה בין פרוספרה לוואלומנט החל כבר ב-2019.
מטרת החיבור בין החברות היתה להפוך לחברת ה-AI הגדולה ביותר בתעשיית החקלאות בעולם, אשר מספקת פתרונות הוליסטיים ואוטונומיים פורצי דרך לניהול תהליכי גידול בצורה אופטימלית, בין היתר על ידי צמצום עלויות הגידול, הגדלת היבול, וחיסכון בזמן עבור המגדלים.
במסגרת הפתרונות שפיתחו, נוטרו שטחים של מיליוני אייקרים בשדות פתוחים, וב-2020 כבר הוכפל מספר המגדלים שאימצו את השירות. ואלמורט ממוקמת באוממה נברסקה בארצות הברית ונסחרת בבורסה של ניו יורק בשווי של כ-5 מיליארד דולר.
לדברי קופל, לאחר המיזוג פרוספרה תהיה לחטיבה עצמאית בואלמונט. "בעקבות הרכישה נגדיל משמעותית את הצוות בתל אביב ובארה"ב, וכבר כעת ממזגים אלינו פתרונות טכנולוגיים של ואלמונט ומגדילים את החברה בצורה משמעותית. אני נשאר בחברה, כל ההנהלה נשארת ואנחנו מאוד נצמח", אמר קופל.
אדם פישר, שותף בקרן בסמר, המשקיעה הגדולה בפרוספרה, אמר: "זו הצלחה גדולה לבעלי המניות של פרוספרה וגם גאווה ישראלית".