רשות המיסים קיימה השבוע עוד מבצע לגביית חובות מחייבי מס, השביעי במספר בחודש האחרון, שבו עוקלו 126 כלי רכב נגבה סכום כולל של קרוב ל-150 מיליון שקל, אשר צפוי לגדול בהמשך לאחר שחייבים שעוקלו להם נכסים יפנו להסדיר את חובם. פעולות הביקורת הובילו ל-188 עוסקים שלהם יוצאו שומות ונגד חלקם יוגשו כתבי אישום. עד כה בכל המבצעים בחודש האחרון הוחרמו כ-200 כלי רכב ונגבו קרוב לרבע מיליארד שקלים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
3 צפייה בגלריה
רכבי יוקרה שעוקלו
רכבי יוקרה שעוקלו
אחד מרכבי היוקרה שעוקלו
(צילום: דוברות רשות המיסים)
במסגרת המבצע הנוכחי פעלו מאות חוקרי מע"מ ומס הכנסה בכל רחבי הארץ, בשיתוף פעולה עם אנשי ההוצאה לפועל ברשות המיסים, מתוגברים בשוטרים כשפעילות הגבייה הייתה הפעם הרחבה ביותר עד כה והקיפה כ-2,000 עוסקים מענפים שונים שצברו בעיקר חובות למע"מ. פעילות הביקורת התמקדה בשני ענפים עיקריים: יצרני מצבות ומפעילי אמבולנסים פרטיים.

יצרן המצבות שהעלים לפי החשד מיליון שקל

כך, למשל, הגיעו החוקרים ליצרן מצבות מנתניה, אשר על פי רשומות חברה קדישא הקים מאות מצבות בשנים האחרונות ולמעשה הוא פעיל מאוד בתחום, אך כל זאת לא תואם את המחזורים הנמוכים שדווחו בתיק העוסק הפטור שלו. היצרן נחקר במשרדי מע"מ נתניה ועל פי תחשיב ראשוני הוא לא דיווח על הכנסות של כמיליון שקל.
בבאר שבע, הגיעו החוקרים ליצרן מצבות אשר דיווח על מחזורים נמוכים יחסית. אולם במהלך הביקורת נתפסו חשבוניות הנושאות קניות של שיש בשמו של אחיו, שמרצה עונש מאסר מאז שנת 2013. בעקבות תשאול של יצרן המצבות, עולה החשד כי הוא רשם רכישות של חומרי גלם לעל שם אחיו על מנת להסוות את היקף פעילותו המלא וכך להימנע מדיווח על הכנסות.
3 צפייה בגלריה
רכבי יוקרה שעוקלו
רכבי יוקרה שעוקלו
עוד רכבי יוקרה שעוקלו
(צילום: דוברות רשות המיסים)
3 צפייה בגלריה
רכבי יוקרה שעוקלו
רכבי יוקרה שעוקלו
(צילום: דוברות רשות המיסים)
פעולות אכיפה וגבייה התרכזו בחייבים שלא ספגו פגיעה כלכלית בתקופת הקורונה. פעולות אלו כללו עיקול רכבים שבבעלות החייבים, כמו גם רכבים שחייבים שילמו את הביטוח עבורם, למרות שהם היו רשומים בבעלות אחרת. בחלק מהמקרים, העיקולים הובילו להסדרה מיידית של החוב. כך, למשל, עוסק מהמרכז שצבר חובות למע"מ גוש דן מאז שנת 2019 הסדיר עוד במהלך המבצע את חובו, לאחר שעוקל רכב יוקרה בבעלותו.
בחלק מהמקרים נתקלו עובדי ההוצאה לפועל בניסיונות שונים להימנע מהעיקול. כך, למשל, בעל חברה מהצפון, שצבר חוב למע"מ נוף הגליל, ניסה למנוע עיקול של רכב מזראטי בבעלותו על ידי הסרת לוחית הרישוי והעמדת שישה רכבים שחסמו את הגישה אליו. אולם לאחר שגרר שהוכן מבעוד מועד זומן והחל לגרור את הרכבים החוסמים, הופיעו במהרה בני משפחתו של בעל החברה והזיזו את הרכבים החוסמים.
פעולות האכיפה כללו גם עיקולי צד ג', במסגרתם קיבלו לקוחות של חייבים הוראה לעכב תשלומים לאותם חייבים, עד להסדרת החוב מול רשות המסים. במהלך פעילות באשדוד, התגלה כי בעל חברה שנחשד בניכוי חשבוניות פיקטיביות הציג ללקוחותיו אישורים מזויפים, לפיהם העיקולים על התשלומים המגיעים לו מהם הוסרו. אולם בעקבות מעקב של רשות המיסים אחר ביצוע הוראות העיקול, אותרו הזיופים עוד בטרם הועברו התשלומים לאותו בעל חברה והוגשה נגדו תלונה במשטרה על זיוף.