ענף הנדל"ן נמצא בצומת דרכים משמעותי. 2024 הייתה שנה לא פשוטה לקבלנים וליזמים בכל הקשור למחסור בעובדים והיקפי רכישות. נתונים שפורסמו השבוע מעידים שהמצב מורכב, ומסתמן ש-2025 עשויה להיות שנה קשוחה הן לקבלנים וליזמים וייתכן שאף לרוכשים.
השבוע פורסם דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל, המתייחס למחצית השנייה של 2024. מחלקת המחקר של הבנק המרכזי, שביצעה את המחקר לדו"ח, מעלה כמה נושאים ששווה לתת עליהם את הדעת. במקביל פורסמו נתונים של משרד האוצר, המתייחסים לתחום הנדל"ן למגורים בדצמבר, וגם הם מאותתים שהמצב טרם חזר לשגרה. המשמעות היא שבתקופה זו כדאי לפעול בזהירות בענף ולקבל החלטות מושכלות, עם מחשבה גם על הטווח הארוך.
הקבלנים לוקחים מימון גדול יותר ורמת הרווחיות ירדה – בשל מבצעי המימון לרוכשים ובשל עליית הריבית הקבלנים נאלצים ללוות סכומים גדולים יותר. "במסגרת תהליך ההתאמה לסביבת הריבית, חל שינוי בפריסת התשלומים לקבלני הבנייה, כך שחלק גדול יותר מהתשלום עובר מהרוכש לקבלן בשלב מאוחר יותר, ולכן נאלצים הקבלנים ליטול מימון בנקאי רב יותר במהלך תהליך הבנייה", כך נכתב בדו"ח. "התופעה באה לידי ביטוי הן בגידול האשראי לענף הבנייה והן ברווחיות נמוכה יותר של הקבלנים, כתוצאה מעלויות מימון גבוהות ורווח נמוך יותר ביחס למכירות. רמת הרווחיות של חברות הבנייה הציבוריות ירדה בשלוש השנים האחרונות, והיא נמוכה ביחס לשנים שקדמו להן". לסיכום חלק זה נכתב בדו"ח, כי נדרש המשך מעקב אחר איכות תיק האשראי לענף הבנייה ואחר התפתחות מדדי הסיכון השונים.
1 צפייה בגלריה
בנק ישראל
בנק ישראל
בנק ישראל. הדו"ח מעלה כמה נקודות מטרידות
( צילום: Gettyimages)
מינוף משקי הבית גדל - עוד עולה מהדו"ח, כי גם משקי הבית מושפעים מהמצב. כך קצב נטילת המשכנתאות, וחלקן של המשכנתאות שנלקחות בשיעורי החזר ומינוף גבוהים, ממשיכים להיות גבוהים. בדו"ח של בנק ישראל נכתב: "במצב זה משקי הבית רגישים במיוחד לשינויים בהכנסה הפנויה, אשר יכולה להיפגע מירידה בשכר או עלייה בהוצאות משק הבית". עוד נכתב בהקשר זה, כי: "שיעורן של המשכנתאות החדשות בסיכון גבוה, וכן שיעורן של המשכנתאות מסוג בולט (הלוואה לתקופה קצרה) מסך המשכנתאות, גבוה ביחס לעבר. נוטלי משכנתאות חדשות, המשלמים מעל 30% מהכנסתם להחזר המשכנתה ומהווים קרוב ל-42% מהלווים החדשים, חשופים במיוחד לסיכון, כתוצאה משינויים פוטנציאליים בהכנסה הפנויה או בהחזר החוב החודשי".
הענף טרם התאושש - נתוני האוצר, שפורסמו אף הם השבוע, מעידים כי הזינוק במכירות בדצמבר - שהיה משמעותי מאוד, היה בעיקר על רקע עליית המע"מ ולא כחלק מהתאוששות הענף. נקודה חשובה נוספת שעולה מסקירת האוצר מעידה, כי בעוד מבצעי המימון מגדילים את היקף הרכישות של הדירות החדשות, שוק היד שנייה ממשיך להציג נתונים נמוכים: "משקל פלח שוק זה נמוך ממחצית מסך העסקאות, כאשר בעבר עמד שיעור זה על כ-70%, ואילו בשנתיים האחרונות נע סביב 58%". גם נתון זה מעיד, כי השוק טרם מתאושש.
טור זה התפרסם ביום שישי בלוח ידיעות אחרונות, במדור "נדל"ן ביו השורות". לחצו כאן לקריאת טורים נוספים >>