הושגו הסכמות בקואליציה על העלאת גיל הפרישה לנשים ורפורמת החקלאות. המשמעות: הוסרה ההתנגדות לשתי הרפורמות המשמעותיות בחוק ההסדרים שיעלה היום להצבעה עם התקציב. שר האוצר אביגדור ליברמן נאם הבוקר (חמישי) בתחילת הדיון בתקציב בפני 18 חברי כנסת בלבד, כאשר חברי האופוזיציה נעדרו מהדיון.
בהודעה משותפת לשר האוצר, אביגדור ליברמן, עם נציגות הקואליציה שהתנגדו לרפורמה נמסר הבוקר העלאת גיל הפרישה לנשים תקודם תוך הרחבת הסיוע לנשים מבוגרות מוחלשות. מדובר ביו"ר סיעת מרצ, ח"כ מיכל רוזין; יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אפרת רייטן (העבודה) וח"כ נעמה לזימי (העבודה); ח"כ ג'יידא רינאווי זועבי (מרצ) וח"כ מירב בן ארי (יש עתיד),
לגבי החקלאות: ענף הביצים הוחרג מהחוק (הדיון בענף הביצים יימשך ב-3 החודשים הקרובים, לא במסגרת חוק ההסדרים). כך נמסר בהודעה משותפת לשר האוצר; שר החקלאות, עודד פורר; יו"ר הקואליציה, עידית סילמן; יו"ר ועדת חוץ וביטחון, רם בן ברק; יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ ניר אורבך; סגן שר הביטחון, אלון שוסטר; סגן שרת הכלכלה, יאיר גולן; יו"ר סיעת העבודה, ח"כ רם שפע וח"כ נירה שפק.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההסכמות שהושגו בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים הן על קידום הרפורמה כאשר מעבר לסך של 630 מיליון שקל שכבר נקבעו בהחלטת הממשלה, תורחב משמעותית רשת הביטחון החברתית בסך של מאות מיליוני שקלים, לרבות מענקים ייחודיים לנשים מוחלשות בגילים מבוגרים, על מנת לצמצם את ההשפעות האפשריות כחלק מהמהלך. המתווה תומך בהעלאת גיל הפרישה לנשים תוך שהוא מעודד המשך תעסוקת נשים ושילוב נשים שנפלטו מחדש במעגל העבודה.
4 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת: ישיבת פגרה מיוחדת- הצעת חוק התקציב
מליאת הכנסת: ישיבת פגרה מיוחדת- הצעת חוק התקציב
ליברמן במליאת הכנסת
(צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת)
יצוין, כי בבנק ישראל הביעו חשש שרפורמת גיל הפרישה תוצא מחוק ההסדרים, ובכך תידחה הפעלתה עוד לאחר שנים של דחייה. אתמול ייעצה היועצת המשפטית של הכנסת להוציא את הרפורמה הרחבה והחשובה מהחוק ולבצע בעניינה חקיקה נפרדת בכנסת. אך פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, אמר, כי "העלאת גיל הפרישה של נשים הוא צעד מתבקש לצורך התאמת העלייה בתוחלת החיים למחזור העבודה של הנשים. העלאה זו תתרום להגדלת החיסכון הפנסיוני של הנשים ולהגדלת רווחתן הכלכלית בפנסיה ובפרישה".
שר האוצר ליברמן אמר בהצגת התקציב במליאת הכנסת: "לגבי העלאת גיל הפרישה לנשים, אני חושב שהמתווה הוא הכי נכון, יש בו גם רשת ביטחון והוא גם נותן אנרגיה לאותם נשים שרוצות להמשיך לעבוד ולתרום למשק. תוחלת החיים קפצה ולכן היינו חייבים להכניס את התיקונים".
עוד אמר ליברמן: "אני מסכים שהיקף חוק ההסדרים הוא גדול וחסר תקדים ולכן אני מקבל בהבנה את ההערות של היועצת המשפטית, אבל אני אומר לכם שלא הייתה לנו ברירה. זה החוק היחידי שמבטיח לנו צמיחה ודחיפה לשנה הבאה".

עיקרי הסיכום

הכפלת תקציב מענק עבודה (מס הכנסה שלילי) לטובת עידוד המשך עבודה.
משרד האוצר נענה לעמדת חברות הכנסת כך שלתקציב מענקי העבודה לעובדות יתווספו 130 מיליון שקל למתווה הממשלתי לנשים.
בנוסף, סוכם על מתווה להסרת חסמים בירוקרטיים לקבלת מענק העבודה כך שבמקום לקבל את המענק כעבור שנה ובאמצעות פניה יזומה של העובדת, תקבל העובדת מיד עם תחילת המתווה על בסיס רבעוני מענק עבודה באמצעות מנגנון אוטומטי לאחר רישום חד פעמי לכל תקופת זכאות, על מנת לסייע לה במיצוי כל זכויותיה.
כן הוסכם, כי עבור נשים מעל גיל 62 שנפלטו משוק התעסוקה לפני גיל 60 שמיצו את זכותן לדמי אבטלה ומיצו את זכאותן להכשרות מקצועיות ומלגת הכשרה ולא הצליחו לחזור לשוק העבודה יוקצה סך של 40 מיליון שקל עבור סיוע לנשים אלו במתווה הולך ופוחת על פני 7 שנים, שיסוכם לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
4 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת: ישיבת פגרה מיוחדת- הצעת חוק התקציב
מליאת הכנסת: ישיבת פגרה מיוחדת- הצעת חוק התקציב
אפרת רייטן. הסכמות על גיל הפרישה
(צילום: יואב דודקביץ')
בנוסף לזכאות הקיימת לדמי אבטלה מלאים, סוכם על הכפלת הסכום עבור תקופת הכשרה והשמה לנשים שנפלטו משוק התעסוקה בגילאי 60-57, כך שיעמוד על 80 מיליון שקל. התקופה תיארך 5 חודשים ובמהלכה יהיו זכאיות לדמי קיום מוגדלים בסך 4,000 שקל, שיהיו מותנים בהשלמת ההכשרה ואשר לא יעלו על שכרה הקודם. במקרה שתקופת ההכשרה ארוכה יותר - דמי הקיום ישולמו לכל התקופה (למשל לקורס הנמשך 8 חודשים). המדינה מתחייבת לספק היצע הכשרות במרחק סביר לכלל הנשים שירצו להשתתף בתכנית. בנוסף, יקבע מנגנון פיקוח על מתן ההכשרות.
סוכם על העלאת קצבת הבטחת הכנסה לנשים מעל גיל 62 ועד גיל פרישה, במשך 5 שנים, בסך של 700 שקל בחודש. בסך הכל יוקצו לתוספת 150 מיליון שקל לכל התקופה.
הוחלט על הכנסת כלל המתווה, ובין היתר כלי הסיוע והתקציב עבור ההכשרות, לבסיס תקציב המדינה; ועל הנגשה שפתית מלאה של כל המנגנונים.
ייקבע בחקיקה כי אחת לשנתיים, יגיש משרד האוצר לוועדת הכספים דו"ח בדבר אופן יישום הכלים המשלימים שנקבעו בחקיקה ובהחלטת הממשלה ובהשפעת מתווה ההעלאה על תעסוקת נשים בגילאים הרלוונטיים.

הרפורמות שנותרו עדיין במחלוקות: הרגולציה

במפתיע הונח על שולחן הכנסת כבר הבוקר גם חוק המטרו הגדול, שהוצא מחוק ההסדרים, והוא ידון בנפרד. המשמעות היא שיהיה זה לפי שעה החוק המשמעותי היחיד שהוצא מחוק ההסדרים ושכבר הוגש מחדש לחקיקה נפרדת במועד מקביל לחוק ההסדרים. המדובר בהוצאה הגדולה בתולדות המשק בסכום שמגיע לפי ההערכות כיום ל-150 מיליארד שקל בפריסה לעשור הקרוב.
רפורמות ומהלכים כלכליים נוספים השנויים במחלוקת עשויים להיתקל היום בהתנגדויות ובהצעות לשינויים, בעיקר חוק הרגולציה וההצעה להטיל מס על משקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים. המתנגדים העיקריים הם חברי כנסת שומרי מצוות ומייצגי השכבות החלשות.
בהצגת התקציב במליאת הכנסת, אמר ליברמן: "לגבי חוק הרגולציה, אולי אזרח מן השורה לא מבין על מה אני מדבר אז אתן רק דוגמה אחת, לבנות יחידת דיור בישראל לוקח בממוצע 32 חודשים, בארה"ב 16 חודש ובבריטניה 15 חודש. אם לא נתקן את עודפי הרגולציה האלו אנחנו לא נפתור לא את משבר הדיור ולא משברים אחרים".

4 צפייה בגלריה
מליאת הכנסת
מליאת הכנסת
נפתלי בנט במליאת הכנסת
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בימים האחרונים כבר הסכים ליברמן להוצאת רפורמות חשובות מחוק ההסדרים וחקיקת חלקן בנפרד, בהן כאמור חוק המטרו, החיוב לדווח לרשות המיסים על כל השכרת דירה, הטלת פיקוח על מחזיקי מטבעות וירטואליים שברשותם לפחות 200 אלף שקל במטבעות הללו, והטלת אגרה על חולה שקבע תור לרופא מקצועי ולא יגיע במועד שנקבע.
ברגע האחרון בוצעו כמה תיקונים. כך הוחלט שחברות גדולות יצטרכו לשלם מראש 30% מהשומה שתקבע להם רשות המיסים גם אם יחליטו לערער על קביעתה. החוק המקורי קבע שתשלום המקדמה יתבצע מחוב של 20 מיליון שקל, וזה תוקן לחוב של 30 מיליון שקל ומעלה. כמו כן, הוחרגו מאות אלפי נכים מתשלום אגרת הגודש שתופעל בעוד כשלוש שנים בכניסות למטרופולין גוש דן.

4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
ראש האופוזיציה בנימין נתניהו ביציע המבודדים
(צילום: יואב דודוקביץ')

"לגבי חוק המטרו, היום ברור לכולם שאם לא נבנה את המטרו, בעוד 20 שנה לא נוכל לזוז בגוש דן, כל כניסה ויציאה בתל אביב זה מסע ייסורים", אמר ליברמן במליאה. "המטרו זה הפרוייקט הכי גדול מאז ימי חורבן בית שני. זה ייגמר ב-250 מיליארד שקל וזה פרוייקט שישנה סדרי עולם ולכן טיפלנו בו בזהירות. פרויקטים לאומיים גדולים אי אפשר לבצע ללא חקיקה מיוחדת. אנחנו נשייף את כל הדקויות בין הקריאה הראשונה לשנייה".
תקציב המדינה ל-2021 יגיע לכ-439 מיליארד שקל. התקציב ל-2022 יהיה כ-463 מיליארד שקל. תקציב נשיא המדינה יהיה כ-60 מיליון שקל בשנה, תקציב הכנסת יסתכם בכ-826 מיליון שקל, מתוך זה לחברי הכנסת יהיה כ-174 מיליון שקל. רק לשכרם יעמדו 80 מיליון שקל ולתנאיהם עוד 94 מיליון שקל.
פורסם לראשונה: 09:22, 02.09.21